"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.Πολιτική αναβάθμιση σχεδιάζει η ΔΗ.ΜΑΡ. σε «νέα» κυβέρνηση


Με ισχυροποιημένη την παρεμβατική της δυνατότητα στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού δείχνει να εξέρχεται η ΔΗΜ.ΑΡ., μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς όπως σημειώνουν κεντρικά στελέχη του κόμματος «οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η εξέλιξή τους κατέδειξαν όχι μόνο την αναγκαιότητα της συμμετοχής της στην κυβέρνηση», αλλά και «τον καθοριστικό της ρόλο στη συνοχή και τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος».

Χωρίς τη ΔΗΜ.ΑΡ., τονίζουν στην Αγ. Κωνσταντίνου, «ίσως σήμερα να μην υπήρχε καν κυβέρνηση συνεργασίας» και «ενδεχομένως το πακέτο των μέτρων να ήταν πολύ πιο δυσμενές για τους πολίτες», αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτω από την πίεση του Φ. Κουβέλη και την τακτική της ανοικτής σύγκρουσης που ακολούθησε απέναντι στην τρόικα, ανάγκασε σε «αναδίπλωση» τους εκπροσώπους των δανειστών μας, για τις ακραίες αξιώσεις τους στα εργασιακά.

Δεδομένες οι «διαρροές»

Τα κέρδη από τις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής με αναμενόμενη την εκταμίευση της δόσης όσο και την επιμήκυνση θα επιχειρήσουν στην Αγ. Κωνσταντίνου να τα παγιοποιήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο και κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσουν τα ρήγματα που ξέρουν ότι θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς θεωρούν δεδομένο πως θα υπάρξουν δύο ίσως και τρεις «διαρροές» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς θεωρείται δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, στη ΔΗΜ.ΑΡ. υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη παρουσία του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί -να γίνει περισσότερο πολιτική- η συμμετοχή της στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωσή του εκδόθηκε την Τετάρτη και ανέφερε πως «η ΔΗΜ.ΑΡ. σκοπεύει να »πάρει πάνω της» την υπόθεση των εργασιακών ζητημάτων», αν και ήθελε να καταδείξει τη σθεναρή στάση του κόμματος απέναντι στις απαιτήσεις αυτές, ερμηνεύεται και πρόθεση του Φ. Κουβέλη να ζητήσει την τοποθέτηση πολιτικού στελέχους του κόμματος στο υπουργείο Εργασίας, με τις πρώτες πληροφορίες να φέρουν τον Δημ. Χατζησωκράτη να προορίζεται για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού.

Θέση υφυπουργού σε κάποιο από τα παραγωγικά οικονομικά υπουργεία ενδέχεται να διεκδικήσει και ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του κόμματος, Σ. Παπαθανασίου, που μαζί με τον κ. Χατζησωκράτη απαρτίζουν τη διαπραγματευτική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. και έχουν αναπτύξει καλές προσωπικές σχέσεις με τον Γ. Στουρνάρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συμμετοχή βουλευτών

Ανοικτή παραμένει -χωρίς να αποκλείεται- και η συμμετοχή κάποιων βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να σηματοδοτηθεί ή ακόμη ενεργότερη δραστηριοποίηση τους κόμματος στα κυβερνητικά δρώμενα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρώτα στη «λίστα» είναι τα ονόματα των Γ. Πανούση και Ν. Τσούκαλη, με τον πρώτο να «παίζει» για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και τον δεύτερο για το Δικαιοσύνης ή το Δημόσιας Διοίκησης.

Αντίθετα, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της… αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, καθώς ο Φ. Κουβέλης, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν επιθυμεί να μπει και ο ίδιος «στο κάδρο», κάτι που άφησε να εννοηθεί όταν αρνήθηκε να πάρει μέρος σε κάποια από τις συνομιλίες με την Αγκ. Μέρκελ, ενώ απρόθυμος να αναλάβει θέση αντιπροέδρου εμφανίζεται και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, γεγονός που προφανώς επηρεάζει και την απόφαση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.

Οι σκέψεις αυτές βρίσκονται προφανώς σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με τις φήμες των τελευταίων ημερών, που με αφορμή την επισήμανση του κ. Κουβέλη πως η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, έκαναν λόγο για προσπάθεια αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση και καλλιέργεια εδάφους για αποχώρηση. Επίσημοι κύκλοι της ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζουν με έμφαση «ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση και εργαζόμαστε για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου με λύσεις που δεν θα διαλύουν την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή». Σε μια τέτοια προοπτική, σημειώνουν, «ευελπιστούν και οι αριστεροί πολίτες που θέλουν μια σοβαρή, υπεύθυνη και κυβερνώσα Αριστερά, γι’ αυτό και στηρίζουν τη δύσκολη προσπάθειά μας».

Χωρίς τη ΔΗΜ.ΑΡ., τονίζουν στην Αγ. Κωνσταντίνου, «ίσως σήμερα να μην υπήρχε καν κυβέρνηση συνεργασίας» και «ενδεχομένως το πακέτο των μέτρων να ήταν πολύ πιο δυσμενές για τους πολίτες»

Στη ΔΗΜ.ΑΡ. υπάρχει έντονος προβληματισμός για την παρουσία του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί η συμμετοχή της στο Υπουργικό Συμβούλιο  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s