"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

ΕΛΕΩ ΤΡΟΙΚΑΣ Χάνουμε τα δωρεάν HUMMER, M113A2, M901 – Οι Αμερικανοί τα δίνουν σε Ισραήλ και Ταϊλάνδη


Στην μονομερή αφοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οδηγούν τα κελεύσματα της ΕΕ καθώς και η λανθασμένη αντίληψη που ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν για τον χώρο της άμυνας και εθνικής ασφάλειας αφού αμερικανικό στρατιωτικό υλικό που παρέχεται δωρεάν στην Ελλάδα φαίνεται ότι τελικά θα καταλήξει στο Ισραήλ και την Ταϊλάνδη λόγω της αδυναμίας της χώρας να τo αποδεκτεί .

Όπως είναι γνωστό λόγω των συνεχόμενων περικοπών στον τομέα των αμυντικών δαπανών ο μηχανισμός άμυνας της χώρας έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα λόγω των περικοπών που έχει επιβάλει η ΤΡΟΙΚΑ.

Λύση σε αυτή την κατάσταση ήρθε να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση η οποία ως γνωστό παρείχε στην Ελλάδα στρατιωτικό υλικό όπως οχήματα HUMMER, τεθωρακισμένα M091 ITU και M113A2 καθώς και άρματα μάχης M1A1 Abrams χωρίς κόστος.

 

 

Δυστυχώς η απόλυτη έλλειψη κονδυλίων και η διαρκής πίεση της ΤΡΟΙΚΑΣ για νέες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποφασίσουν να παραχωρήσουν στο Ισραήλ 1000 οχήματα HUMMER από αυτά που επρόκειτο να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δωρεάν αμερικανικής βοήθειας  ενώ μία ακόμη παρτίδα 1200 οχημάτων HUMMER θα παραδοθούν στην Ταϊλάνδη.

Όπως φαίνεται η πολιτική αυτή της ΕΕ δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας οι οποίες λόγω των μικρών αμυντικών τους προϋπολογισμών αποφάσισαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Πορτογαλία.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η ΕΕ απέστειλε επιστολές προς τις κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών μελών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με σημαντικές αγορές στρατιωτικού υλικού, η οποία στην πράξη δεν επιτρέπει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.

Το πιο απίστευτο όμως για την περίπτωση των χωρών αυτών αλλά κυρίως για την Ελλάδα είναι ότι η ΕΕ δεν διαθέτει μία αντίστοιχη με την αμερικανική πρόταση για την δωρεάν παροχή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες ενόσω ο αμυντικός προϋπολογισμός πετσοκόβεται από την ΤΡΟΙΚΑ.

Με την πολιτική αυτή η ΤΡΟΙΚΑ ουσιαστικά «βάζει πόδι» στην καρδιά του ελληνικού κράτους που είναι η άμυνα και η ασφάλεια του.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και με στρατιωτικό υλικό που παρέχεται δωρεάν αφού δυστυχώς οτιδήποτε αφορά την άμυνα πλην φυσικά των συνδικαλιστικών θεμάτων δεν φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επιπλέον ακόμα και ο τομέας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ΤΡΟΙΚΑ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η ΕΛΒΟ και δεκάδες άλλες εταιρείες θα είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο συντήρησης των οχημάτων να εκτελέσουν.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η Ελλάδα φαίνεται να χάνει μία ευκαιρία ελέω ΤΡΟΙΚΑΣ και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

3 thoughts on “ΕΛΕΩ ΤΡΟΙΚΑΣ Χάνουμε τα δωρεάν HUMMER, M113A2, M901 – Οι Αμερικανοί τα δίνουν σε Ισραήλ και Ταϊλάνδη

  1. ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΣ ΖΩΗ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΤΩΧΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ! ΠΑΡΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ! ΓΑΜΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ!. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΣΤΑΝΑ ΟΧΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ!.

  2. ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 300 ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ? ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΙΣΙΝΟ- ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΟ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ? Ο ΛΑΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ? ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s