"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη Μ. Βορίδη στον ΤτΚ: Αισιοδοξώ ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θα στηρίζουν την κυβέρνηση


Τη βεβαιότητα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα πράξει το καθήκον της στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία εκφράζει ο Μάκης Βορίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Αττικής δεν ανησυχεί για την αντοχή της κυβερνητικής συνοχής και εκτιμά ότι «όλοι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», ενώ πιστεύει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον: η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Αν το πολιτικό σύστημα αποτύχει, θα αλλάξει. Και αν ό,τι προκύψει αποτύχει κι αυτό, θα αλλάξει κι αυτό».

 Το πρώτο crashtest στη Βουλή, με την ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, είχε ισχυρά «ρήγματα» για την κυβερνητική συνοχή. Ανησυχείτε για την αντοχή της;

 Προφανώς η λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης είναι φαινόμενο σύνθετο αλλά και πρωτόγνωρο για την ελληνική πολιτική ζωή. Το εγχείρημα καθίσταται έτι δυσχερέστερο όταν στην κυβέρνηση συμμετέχουν κόμματα με διαφορετικές ευαισθησίες, με διαφορετικά ιδεολογικά πρόσημα και αξιακές προτεραιότητες. Η δυσκολία εντείνεται κάτω από συνθήκες οριακής πιέσεως για όλες τις πολιτικές δυνάμεις εξαιτίας της δυσκολίας διαχειρίσεως της κρίσεως. Ωστόσο, ελπίζω ότι όλοι θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, στην εξυπηρέτηση του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στόχους που υπηρετεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αισιοδοξώ, λοιπόν, ότι όλοι θα πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και τη νομοθετική της πρωτοβουλία.

 Με τον αναβρασμό που κυριαρχεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις εν όψει της κατάθεσης προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή;

 Οχι. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει, θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τη θωράκιση της οικονομίας της Ελλάδας και επομένως δεν πιστεύω ότι προ της ψηφίσεως των μέτρων θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

 Στο παρασκήνιο ήδη ακούγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, συγχωνεύσεις ή μεταρρυθμίσεις όταν υπάρχουν ενστάσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

 Και τι λύση θα δώσουν οι εκλογές; Μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι του οποίου δηλώνουν ότι «δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει;». Τη διακοπή της χρηματοδότησης; Τη διάλυση των τραπεζών και την απώλεια των τραπεζικών καταθέσεων; Το μηδενισμό των εισαγωγών και την έλλειψη αγαθών; Την επιστροφή στη δραχμή και τη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών των Ελλήνων; Εκλογές είχαμε προσφάτως. Τώρα χρειαζόμαστε γρήγορη, ικανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

 Εκτιμάτε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα προσέλθει στην ψηφοφορία χωρίς διαρροές;

 Η Κ.Ο. της Ν.Δ. έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της. Καθημερινά πράττει το καθήκον της, αυτονοήτως θα το πράξει και στην κρισιμότερη στιγμή.

 Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είναι αισιόδοξο να υπάρχει απόφαση για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει περισσότερους όρους για να λάβει την επόμενη δόση για την οποία θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Βλέπετε εμπλοκή στον ορίζοντα;

 Αντιθέτως, βλέπω παντού, από τον Γάλλο πρόεδρο, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Eurogroup, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώσεις στηρίξεως της Ελλάδας και κατανοήσεως της προσπάθειας και των θυσιών που καταβάλλουν οι Ελληνες, ακόμη και από την εκπρόσωπο των «σκληρών» καγκελάριο Μέρκελ. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και τις εσωτερικές ανισομετρίες της. Ισως όχι όπως ακριβώς θα θέλαμε, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Αλλά, πάντως, θα υπάρξει λύση που θα καταστήσει το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη ισχυρότερη.

  Πώς είδατε τα δημοσιεύματα περί «μετεξέλιξης» της Ν.Δ. σε έναν ευρύτερο φορέα;

 Δεν νομίζω ότι τέτοιες ώρες υπάρχουν άνθρωποι στη Ν.Δ. που σκέπτονται τέτοια θέματα. Αρα, για τη Ν.Δ. δεν έχει τεθεί και δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

 «Αν το πολιτικό σύστημα αποτύχει, θα αλλάξει»

 Πιστεύετε ότι θα έχουν τύχη νέα κόμματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

 Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον: η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν το πολιτικό σύστημα αποτύχει, θα αλλάξει. Και αν ό,τι προκύψει αποτύχει κι αυτό, θα αλλάξει κι αυτό. Απλώς, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η κάθε αποτυχία έχει τεράστιο κόστος: απώλειας θέσεων εργασίας, μείωση των εισοδημάτων, ύφεση, παραγωγική καταστροφή. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίες η συνεργασία, η πολιτική συνεννόηση και εν τέλει η επιτυχία του προγράμματος.

 Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου;

 Προς το παρόν όχι.

 «Ορθό αλλά ελλιπές το δίλημμα “εκταμίευση της δόσης ή χάος”»

 Το δίλημμα «εκταμίευση της δόσης ή χάος», που ακούγεται όλο και περισσότερο από κυβερνητικά στελέχη, θεωρείτε ότι εξακολουθεί να επηρεάζει τα εσωκομματικά ακροατήρια;

 Το δίλημμα είναι ορθό, αλλά έτσι διατυπωμένο, ελλιπές. Βεβαίως, η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος αν δεν χρηματοδοτηθεί. Αλλά, από την άλλη, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο. Ο στόχος είναι η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η μείωση των ελλειμμάτων, η εξυπηρέτηση του χρέους, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση και, γιατί όχι, η δημιουργία θετικού ισοζυγίου πληρωμών. Και στα σημεία αυτά το πρόγραμμα λειτουργεί: το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το -8% στο -2% και προβλέπεται για το 2013 να γυρίσει σε θετικό πρόσημο (+1%). Το χρέος μειώθηκε σε ονομαστικές τιμές και πάντως εξυπηρετείται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε και η Ελλάδα κέρδισε πολλές θέσεις στην αξιολόγηση διεθνών οργανισμών και αυτό παρά την ύφεση, παρά την υψηλή φορολογία, παρά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,8%, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές και μειώθηκαν οι εισαγωγές, δηλαδή βελτιώθηκε το ισοζύγιο πληρωμών. Αρα, το πρόγραμμα λειτουργεί, δυστυχώς με μεγάλο κόστος για τον ελληνικό λαό, με μεγάλη ύφεση, με μεγάλη ανεργία. Η χρηματοδότηση έχει νόημα για να συνεχιστεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας. Αυτή η προσπάθεια, αν ανακοπεί, θα οδηγηθούμε πράγματι στο χάος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s