"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ .Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για δόση και χρέος


Η κυβέρνηση περιμένει την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 26
Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup. Πολιτική δέσμευση στη συνεδρίαση των υπουργών
Οικονομικών της Δευτέρας και σαφή στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22
ΝοεμβρίουΜία ακόμη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα με αντικείμενο τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι όλα θα γίνουν όπως είχαν συμφωνηθεί αρχικά, εννοώντας ότι η δόση θα δοθεί ενιαία στην Ελλάδα και εντός του μηνός. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ήταν η ρητή δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ως μόνο πρόβλημα τη διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτό δεν θα επηρεάσει την καταβολή της δόσης. «Υπάρχει» -υπογράμμισε- «ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για δόση και χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει την οριστική απόφαση για την καταβολή των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 26 του μηνός, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup.

Μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν ουσιαστικά τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Εκεί, αφού θα έχει προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού με ευρεία πλειοψηφία, η Αθήνα θα λάβει μια σαφή πολιτική δήλωση περί αποφασιστικών βημάτων της χώρας και θα τονιστεί ότι επίκειται η καταβολή της δόσης.

Σειρά συναντήσεων Μία ημέρα μετά, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο εκδήλωσης της ευρωπαϊκής επιτροπής θα έχει σειρά συναντήσεων με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως είναι οι κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και πιθανότατα ο επικαφαλής του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση αναμένει την τήρηση των συμπεφωνημένων, και από την πλευρά των δανειστών μας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα όλους τους όρους. Στις 22 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται (και πάλι) να δηλώσουν τη σαφή πρόοδο της χώρας μας και την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Επειτα και από αυτή τη σύνοδο, ο δρόμος, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά, θα ανοίξει και τα χρήματα θα αποδεσμευτούν στις 26 του μηνός.

Στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διφορούμενες δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων παραγόντων τα τελευταία 24ωρα. Εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται κυρίως για το εσωτερικό των χωρών τους και δεν έχουν καμία ουσία.

Οπως ανάφερε στο «Εθνος» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ο στόχος της ελληνικής πλευράς αυτή την ώρα δεν είναι μόνον η άμεση καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και η καταβολή μέχρι το τέλος του έτους της δόσης του Σεπτεμβρίου που εκκρεμεί και της δόσης του Δεκέμβρη, ήτοι περίπου 12 δισ. επιπλέον.

Το θέμα αυτό άλλωστε θα κυριαρχήσει και στην ατζέντα των επαφών που θα έχει την Τρίτη ο κ. Σαμαράς, ενώ αναμένεται να το συζητήσει και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

ΔΗΜΟΣΙΟ Προχωρούν στην έκδοση εντόκων γραμματίων με στόχο 5 δισ.

Με δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων την προσεχή Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει τίτλους που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και να αποφευχθεί έτσι μια στάση πληρωμών καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Από την πρώτη έκδοση θα αντληθούν 3,4 δισ. ευρώ με έντοκα μηνιαίας διάρκειας ώστε να πληρωθούν τίτλοι που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο, για να καλυφθεί τότε ομόλογο που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Επιλέγει τελικά τη μηνιαία διάρκεια καθώς το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι μέχρι τη λήξη των εντόκων θα έχει εκταμιευθεί η δόση και θα αποπληρωθούν για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.

Η δεύτερη έκδοση αφορά έντοκα τρίμηνης διάρκειας, από τα οποία θα αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταστεί δυνατόν από τις ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα με την άντληση ποσών από τον ELA, να καλυφθούν οι επικείμενες εκδόσεις εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ρευστότητα στο Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά την ερχόμενη Τρίτη δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων ύψους 2,125 δισ. ευρώ από τα οποία το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο αναμένεται να είναι 3,4 δισ. με την αποδοχή και μη ανταγωνιστικών προσφορών, όπως γίνεται συνήθως.

Παράλληλα δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. ευρώ . Το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί με τη συγκεκριμένη δημοπρασία περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Αθροιστικά από τις δύο δημοπρασίες θα αντληθούν περί τα 5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις λήξεις που επίκεινται στις 16 Νοεμβρίου.

Γιάννης Σαραντάκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s