"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.Το σχέδιο για αλλαγές στην κυβέρνηση


Σημαντικές αλλαγές τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όσο και συνολικά στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης είναι αποφασισμένος να εισηγηθεί στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της επικείμενης σύσκεψης που θα έχουν.Ο κ. Σαμαράς έχει πειστεί πλέον -μετά και την εμπειρία των τεσσάρων μηνών ως επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης- ότι μπορούν και πρέπει να διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα που υπήρξαν στο διάστημα που πέρασε και τα οποία τα θεωρεί εν πολλοίς φυσιολογικά, καθώς το εγχείρημα της συγκυβέρνησης δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στη χώρα?Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συζητήσει για το θέμα των αλλαγών με τον κ. Β. Βενιζέλο και όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη «πρώτης γραμμής», ενώ δεν είναι αρνητικός και στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Αυτό που εκκρεμεί κατά συνέπεια είναι να γίνει αναλυτική συζήτηση και με τον κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Το βέβαιον είναι, πάντως, ότι στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των αλλαγών και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ληφθούν αποφάσεις, καθώς πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργίες. «Με την έλευση των χρημάτων της δόσης, η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να κινηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός που ανήκει στους εισηγητές των αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα κάνουν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προωθεί στο κυβερνητικό σχήμα τους κ. Μανιάτη, Σαχινίδη και πιθανώς τον κ. Κουκουλόπουλο. Επίσης έχει πειστεί για την ανάγκη αντικατάστασης του κ. Λιβιεράτου στο υπουργείο Ενέργειας, όχι, όμως, και του κ. Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον οποίο θετική γνώμη έχει και ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης, αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη, δέχεται εισηγήσεις να διατηρήσει μεν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όχι όμως με τα ίδια πρόσωπα.

Οι αλλαγές
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν θα αλλάξει το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα τους κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη, Βρούτση και Σταϊκούρα. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά, όπως αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του.

Θεωρείται βέβαιη η ένταξη στο Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και σημαντικές πιθανότητες έχει επίσης και ο κ. Μ. Βορίδης. Αλλαγές θα υπάρξουν στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, ενώ ερώτημα αποτελεί το εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Βέβαιη θεωρείται η αναβάθμιση του κ. Μ. Βολουδάκη και πιθανώς του κ. Στ. Καλαφάτη.

Για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς θα προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός κυβερνητικού οργάνου, μέλη του οποίου θα είναι από ένας εκπρόσωπος των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για τους κ. Σταμάτη, Κουκουλόπουλο και Χατζησωκράτη, που μιλούν καθημερινά μεταξύ τους προκειμένου να λύνουν τα προβλήματα εν τη γενέσει τους. Αυτή την τριμελής επιτροπή που υπήρχε άτυπα μέχρι τώρα αναμένεται να θεσμοθετηθεί, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαία η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κάθε φορά που υπάρχει κάποιο διαδικαστικό ζήτημα.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να θέσει σε λειτουργία την Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα μετάσχουν υπουργοί και από τα τρία κόμματα, έτσι ώστε να λαμβάνονται από κοινού οι αποφάσεις αλλά και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s