"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / ΙΣΡΑΗΛ

Γάζα: Τι θα γίνει αν εμπλακεί η Αίγυπτος στη σύγκρουση;


Μια δήλωση του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δίνει λαβή στους στρατιωτικούς αναλυτές και τους παρατηρητές των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να ξεκινήσουν την εξέταση δυνητικών σεναρίων…

Μιλώντας σε τζαμί, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο προερχόμενος από τα σπλάχνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, είπε σε απειλητικό τόνο, αναφερόμενος στις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τη Γάζα:

Δεν θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα με την οργή της Αιγύπτου, οπότε υποχωρήστε!

 

 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Μπένι Γκανζ με τον υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, προβληματισμένοι στο κέντρο επιχειρήσεων

Πρόκειται για μια δήλωση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα των εσωτερικών πολιτικών αναγκών του προέδρου, καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις από τους ακραίους ισλαμιστές – σαλαφιστές που τον θεωρούν πολύ… συγκαταβατικό στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.

Ίσως όμως να μην είναι και έτσι, ή το κίνητρο που προέρχεται από την εσωτερική πολιτική σκηνή να τον οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, σε ένα δηλαδή παιχνίδι υψηλού ρίσκου, προσβλέποντας στην αποκόμιση ωφελειών στο εσωτερικό, χωρίς όμως να χρειαστεί να εμπλακεί στρατιωτικά με τον ισχυρό στρατιωτικά γείτονά του…

Η υπόθεση εργασίας που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια απειλή διπλωματική ή στρατιωτική:

Η διπλωματική θα ήταν ότι σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Γάζα, τότε αυτό θα σήμαινε τον αυτόματο τερματισμό της ισχύος της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η Χαμάς προέρχεται όπως είπαμε από την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, οπότε ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα είχε πολλούς λόγους να θέλει να εμφανιστεί ότι κάνει προσπάθεια να την προστατεύσει.

Θα ήταν κάτι που δεν θα τον ενοχλούσε καθόλου, καθώς είναι βέβαιο ότι θα είχε στο πλευρό του το σύνολο σχεδόν της αιγυπτιακής κοινωνίας, με την εξαίρεση των Χριστιανών Κοπτών.

Ο ίδιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο νέος πρεσβευτής στην Αίγυπτο μετέφερε μήνυμα ειρήνης – ότι η συμφωνία ισχύει και θα τηρηθεί – αλλά οι Ισραηλινοί με τη συμπεριφορά τους δεν του αφήνουν περιθώρια. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί ως ευφυής διπλωματικός χειρισμός και ως ισχυρότερο αποτρεπτικό μέσο από το στρατιωτικό.

Μαχητές της Χαμάς προσεύχονται στον Αλλάχ…

Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα ακουγόταν με ενδιαφέρον από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και θα μεγιστοποιούσε την πίεση στην ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που θα καλούνταν να υποχωρήσει για να διασωθεί την τελευταία στιγμή μια συμφωνία που κράτησε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή επί τόσες δεκαετίες…

Αυτή η απειλή συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες αφού θα μπορούσε να αποσπάσει «εξωτερική νομιμοποίηση» να γίνει δηλαδή αποδεκτή ως θεμιτή από το διεθνές περιβάλλον, ενώ θα καταξίωνε τον Μόρσι στις συνειδήσεις του αραβικού κόσμου.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ερντογάν δεν θα ευχαριστιόταν καθόλου με μια τέτοια εξέλιξη, αφού επιθυμεί την αποκλειστικότητα στις… καρδιές των Αράβων ως ο ατρόμητος ηγέτης που τα έβαλε με τον «Σιωνιστή εχθρό»… Εκτός κι αν στην κατάσταση διακρίνει την ευκαιρία να κινηθεί παράλληλα με τον Μόρσι, οπότε η κατάσταση θα λάμβανε χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης και ο αμερικανικός στόλος θα εμφανιζόταν μια ώρα αρχύτερα.

Το πρόβλημα θα γινόταν πολύ μεγαλύτερο εάν ο Μόρσι, συμπεριφερόμενος παράλογα (;) επέλεγε να απειλήσει με στρατιωτικά μέτρα το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα απολάμβανε «εξωτερικής νομιμοποίησης», ενώ τα πυρά θα στρεφόντουσαν εναντίον του.

Επίσης, η Γερμανία που τάχθηκε εξαρχής υπέρ του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιμείνει και θα υπέκυπτε στις ισραηλινές πιέσεις να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων Type 209 στο αιγυπτιακό Ναυτικό…

Το θετικό θα ήταν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα άφηναν να ξεσπάσει μια τέτοια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα παρενέβαιναν με την παρουσία ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή. Εκτός βέβαια και αν έχοντας εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ, άφηναν έναν πόλεμο λίγων ημερών με σκοπό να δεχθεί ισχυρό ράπισμα η ισλαμική κυβέρνηση της Αιγύπτου και το στράτευμα της χώρας, ώστε στη συνέχεια να παρέμβουν για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Μπένι Γκανζ με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, υποστράτηγο Ταλ Ρούσο

Ταυτόχρονα, το νέο περιβάλλον που θα είχε διαμορφωθεί θα ήταν εκρηκτικό, αλλά πιο «βατό», αφού την επόμενη φορά που θα προέκυπτε θέμα χρήσης στρατιωτικής βίας, όλοι θα ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί και δεν θα προσέφευγαν εσπευσμένα σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.

Αυτό στη στρατιωτική γλώσσα ερμηνεύεται ότι η περιοχή θα έχει «αγοράσει» μια περίοδο σχετικής στρατιωτικής ηρεμίας…

Τις ώρες που διανύουμε, η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ με εκπλήξεις εάν εισβάλλει και η πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Μπάρακ, ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν και ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γκανζ, εν μέσω πυραύλων που προσγειώνονται στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, συσκέπτονται συνεχώς για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν στρατηγική. Ας ελπίσουμε να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι…

Με τέτοια εκπαίδευση στον… ιερό πόλεμο στο νηπιαγωγείο, ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να έρθει

defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s