"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Περί επικείμενου ανασχηματισμού


Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την εξασφάλιση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης οπότε και αναμένεται η απομάκρυνση όσων υπουργών κρίθηκαν ανεπαρκείς ή δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων (και είναι πολλοί αυτοί…). Mε ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν εαν θα επικρατήσει και πάλι η λογική του πολυάριθμου κυβερνητικού σχήματος ή θα τηρηθεί η προεκλογική εξαγγελία για την υιοθέτηση μικρού και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου ώστε να δοθεί τέλος στις στρατιές των υφυπουργών, συμβούλων και λοιπών παρατρεχάμενων που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα νευραλγικά υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, οι δύο θέσεις υφυπουργών στο καθένα παραμένουν περιττές, αφού στο μεν ΥΠΕΞ η διοίκηση ασκείται από τον γ.γ. του υπουργείου, στο δε ΥΕΘΑ και λόγω της φύσης του, οι αρμοδιότητες δύο υφυπουργών μπορούν κάλλιστα να ασκηθούν από ένα και μόνο πρόσωπο.

Η ορθολογική επιλογή σε αυτές τις δύο περιπτώσεις θα ήταν α) η τοποθέτηση ενός και μόνο υφυπουργού στο YΠΕΞ με αποκλειστική αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό και β) η τοποθέτηση ενός και μόνο υφυπουργού στο ΥΠΕΘΑ με αποκλειστικές αρμοδιότητες την αμυντική βιομηχανία και οικονομικά θέματα.

Κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, έγραφα ότι αυτή “καλείται σε μηδενικό χρόνο να επιδείξει έργο, να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και να επιλύσει εκρεμμότητες” και αναφέρθηκα σε τέσσερις προτεραιότητες (και μία ευκαιρία):

1. Οι τοποθετήσεις-μεταθέσεις των στελεχών των ΕΔ μόνο με υποδειγματικό τρόπο δεν διεκπαιρεώθηκαν, οδηγώντας μάλιστα τον τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κων/νο Ζιαζιά σε παραίτηση λόγω σύγκρουσης με τον ΥΦΕΘΑ Π.Καράμπελα.

2. Το πρόβλημα προμήθειας καυσίμων από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ομαλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό αλλά σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

3. Τα ζητήματα της επαύξησης της διαθεσιμότητας και της προμήθειας ανταλλακτικών (κυρίως στη ΠΑ) και πυρομαχικών (κυρίως στον ΕΣ) παραμένουν ανοικτά. Δεν έγινε καμμία ενέργεια για την κατάργηση/τροποποίηση του απαράδεκτου νομοθετήματος των Βενιζέλου-Μπεγλίτη που βάζει οριστικά ταφόπλακα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Σε ό,τι αφορά την απόκτηση των μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ, εξελίξεις αναμένονται μετά την εκταμίευση της δόσης.

4. Στο μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης του ΕΔ σημειώνονται βήματα αλλά με τεράστια καθυστέρηση. Ενέργειες για την κατάργηση/συγχώνευση Μονάδων και Σχηματισμών (όπως του Β΄ Σώματος Στρατού) και τη μείωση της γραφειοκρατίας οφείλουν να επιταχυνθούν.

Το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας παραμένει στον πάγο λόγω ατολμίας του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου που (όπως και οι προκάτοχοί του) αγνοεί τις ομόφωνες εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και θα φέρει ακέραιη την ευθύνη σε περίπτωση που ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός βρεθεί σε κατάσταση στρατηγικού αιφνιδιασμού.

Τέλος, απαρατήρητη δεν μπορεί να μείνει η στάση που επέδειξε ο ΥΦΕΘΑ Δ. Ελευσινιώτης κατά την εισβολή των συνδικαλιστών των ΕΝΑΕ στο Στρατόπεδο Παπάγου (όπως ονομάζεται ο χώρος που φιλοξενεί το ΥΠΕΘΑ και όχι …Πεντάγωνο), για τον οποίο μάλιστα κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων τον εμφάνιζαν να διατηρεί στελέχη της ΔΥΚ ως προσωπική φρουρά κατά τη διάρκεια παραθερισμού σε ΚΑΑΥ.

Αυτά τα ολίγα, λίαν επιεικώς.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s