"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στην αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας-Ζητούν από τον κ. Αθανασίου να αποσύρει την εγκύκλιό του


Metanastonomos

Αντιδράσεις, εντός και εκτός της κυβέρνησης, προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου για αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας.  Ηδη, την αντίθεσή τους εκφράζουν οι δυο εκ των κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

Ολοι θέτουν ζήτημα νομιμότητας και ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου του κ. Αθανασίου, ο οποίος προέβαλλε ως λόγο για την αναστολή των διαδικασίων ιθαγένειας την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων του νόμου 3838/2010.

Κλειδί στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να παγώσει η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, αφού δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ.  Πάντως, η υπόθεση περιπλέκεται και αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα αφού τον περασμένο μήνα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι  η απόφαση του  ΣΤΕ – αν και δεν είχε δημοσιευθεί – έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας,  ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το βράδυ της Παρασκευής, από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου χαρακτήριζαν ως παράνομη την απόφαση του κ. Αθανασίου και σημείωναν ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας.

Την σκυτάλη της διαφωνίας πήρε το μεσημέρι του Σαββάτου το  κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη. Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου».

Από την Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνεται ότι «δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου». Και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ καταλήγει: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του».

Ο Δήμαρχος
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης  είχε στείλει επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία τον ενημέρωνε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα ορίζονται από το έγγραφο του κ. Αθανασίου.

Ο Δήμος Αθηναίων, με  απόφαση του κ. Καμίνη,  θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

«Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί», σημειώνει ο κ. Καμίνης. Συνεπώς, όπως επισημαίνει, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο που απέστειλε στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο οι δήμοι εντέλλονται να μην εφαρμόζουν τις ισχύουσες περί απονομής ιθαγένειας  διατάξεις μέχρι τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.  «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού όμως αυτές δημοσιευτούν κανονικά», τονίζει ο κ. Καμίνης.

Η επιστολή Καμίνη

Ακολουθεί η επιστολή του δημάρχου Αθηναίων προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με το αρ. 965/15-11-2012 έγγραφο του Αν. Υπουργού Εσωτερικών :

«Κύριε Γενικέ,
Απαραίτητη  προϋπόθεση για τη λειτουργία της  Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός όλων απέναντι στις αποφάσεις των  δικαστηρίων, οι οποίες αναπτύσσουν  τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους.  Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί, συνεπώς, να  εφαρμόσει το ανωτέρω έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο παραγγέλλει, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία κρίνει τη συνταγματικότητα διατάξεων του ν. 3838/2010, τη μη τήρηση του εν λόγω νόμου.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει  να τηρεί τη διαδικασία απονομής της  ιθαγένειας σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις.
Όλως επικουρικώς  σας ενημερώνω ότι το εν λόγω έγγραφο, ακόμη και αν μπορούσε να εκληφθεί ως εγκύκλιος δεν έχει αναρτηθεί  στον ιστοχώρο «Διαύγεια» και,  συνεπώς, δεν μπορεί να εκτελεστεί σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010».

πηγη

One thought on “Αντιδρούν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στην αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας-Ζητούν από τον κ. Αθανασίου να αποσύρει την εγκύκλιό του

  1. ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΛΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s