"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Ολο το παρασκήνιο της κρίσης στους «Ανεξάρτητους Ελληνες»Στο δρόμο της διάσπασης το κόμμα – κυοφορούμενες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς


KAMENODIASPASI

Στα πρόθυρα διάσπασης βρίσκεται από τη Δευτέρα το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνών», δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Η σύγκρουση του προέδρου του κόμματος κ. Π. Καμμένου με τον κ. Κ. Μαρκόπουλο, τον οποίο τη Δευτέρα το απόγευμα καθαίρεσε από γραμματέα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», είναι σκληρή και προμηνύονται και άλλα επεισόδια.

Ο έλεγχος δείχνει να έχει ξεφύγει από τα χέρια του κ. Καμμένου και αναμένονται και άλλες κινήσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος για τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος.

Εξάλλου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οργή πολλών στελεχών προκάλεσε και η αποκάλυψη του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής, ότι ο κ. Καμμένος συνομιλεί ακόμα και με επιχειρηματίες, προβάλλοντας ως λύση για τη χώρα το δολάριο.

Η κατάσταση είναι οριακή, ενώ εκτός από τον κ. Μαρκόπουλο, ενοχλημένος από τη λειτουργία του κόμματος και τον τρόπο που κινούνται οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος τύπου κ. Χρ. Ζώης.

Το παρασκήνιο της κρίσης

Η χθεσινή μέρα ήταν επεισοδιακή και όλα ξεκίνησαν στην πρωινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου συνέβησαν τα εξής:

Ο κ. Καμμένος τοποθετήθηκε μπροστά στις κάμερες για το επερχόμενο συνέδριο, τις προσυνεδριακές διαδικασίες  και την εγγραφή των μελών (εγγραφή έως τέλος Ιανουαρίου, προσυνεδριακές σε όλες τις περιφέρειες, συνέδριο τέλος Απριλίου).

Όταν αποχώρησαν οι κάμερες ξεκίνησε η συζήτηση με πρώτο ομιλούντα το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος ζήτησε να αποφασίζουν τα όργανα μετά από συζήτηση τη γραμμή του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιο σημείο διερωτήθηκε – αναφερόμενος ουσιαστικά στο δημοσίευμα του «Βήματος»-  «πως φθάσαμε στο δολάριο» και ρώτησε γιατί αποφάσισε μόνος του ο κ. Καμμένος να παραιτηθούν οι βουλευτές και να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Επίσης ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε το θέμα γιατί να ζητηθούν εκλογές όταν το 75% των πολιτών δεν τις επιθυμούν, παρά την αντίρρησή τους για την ασκούμενη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ διερωτήθηκε πώς, και για ποιο λόγο, έχει ανοίξει διάπλατα και χωρίς όρους και αρχές από την πλευρά των ΑΝΕΛ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ .

Παράλληλα ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε θέματα ηθικής τάξεως για συγκεκριμένους βουλευτές (μίλησε για τους κκ. Γ. Νταβρή και  Κ. Γιοβανόπουλο) οι οποίοι -κατ’ αυτόν- έχουν απαράδεκτη συμπεριφορά, υβρίζοντας συνάδελφους, ενώ ζήτησε ξεκαθάρισμα μελών και απαλλαγή από υβριστές του διαδικτύου.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Ζώης, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα  και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας ξεκαθάρισμα ταυτότητας και κατεύθυνσης.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Καμμένος σηκώθηκε όρθιος και αντί απάντησης απέδρασε φεύγοντας από την αίθουσα και δηλώνοντας ότι «δεν είναι ώρα για τέτοια συζήτηση» προς έκπληξη όλων των παρόντων.

Μια ώρα μετά, υπό την πίεση που υπήρχε και θέλοντας ο κ. Καμμένος να απαντήσει ουσιαστικά στον κ. Μαρκόπουλο, επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα, ζητώντας να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος – θέλοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μαρκόπουλο του ζήτησε, ως γραμματέας της Κ.Ο. να ανακοινώσει τη σύγκλησή της. Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε λέγοντας «προσέβαλλες τα κορυφαία σου στελέχη αποχωρώντας από την συνεδρίαση, είναι λάθος η νέα σύγκλιση, με αυτό το κλίμα δεν συμφωνώ». 

Παρά ταύτα, με απόφαση του κ. Καμμένου, η Κ.Ο. συνεκλήθη με απουσίες βουλευτών, του κ. Ζώη και του γραμματέα του Κινήματος Μ. Γιαννάκη και ανακοίνωσε ουσιαστικά και την καθαίρεση του κ. Μαρκόπουλου από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. και την αντικατάστασή του από τον κ. Π. Μελά.

Η απόφαση της Κ.Ο.

Για να απαντήσει στην εσωτερική αμφισβήτηση ο κ. Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές που συμμετείχαν στην έκτακτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία κατ’ αυτόν, συνεκλήθη κατόπιν αιτήματος μελών (η άλλη πλευρά μιλά για «στημένη» συνεδρίαση) να απαντήσουν στον κ. Μαρκόπουλο και στους επικριτές της ηγεσίας με το εξής κείμενο που ζήτησαν να αναμεταδοθεί από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κείμενο είναι το εξής:

«Όταν ελέγχονται «τα κορυφαία στελέχη» για την ανωνυμία τους (ίσως διότι και οι ίδιοι αμφισβητούν την «κορυφαιότητά» τους) ελέγχεται και η αλήθεια της «αιτίας» και η ειλικρίνεια της «εξήγησης» που δόθηκε στη δημοσιότητα, από κάποιους, ερήμην των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δηλώνουμε ότι στους «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» δεν υπάρχουν «κορυφαία στελέχη». Υπάρχουν μόνο ανεξάρτητοι Έλληνες σε όλα τα μέρη της χώρας που τους υπηρετούν οι βουλευτές τους ως απλοί στρατιώτες. Υπάρχουν οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μας και δεσμευτήκαμε να μη τους προδώσουμε. Έτσι και κάνουμε. Προχωράμε πιο δυνατοί, πιο ελεύθεροι και, κυρίως, πιο ανεξάρτητοι».

Επίσης η Κ.Ο. που συνεκλήθη μετά την έκρηξη Μαρκόπουλου επιβεβαίωσε την απόφαση που ελήφθη στην πρώτη συνεδρίαση που ξέσπασε η κρίση, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό των οργάνων ενόψει του συνεδρίου. Ακόμη, στο κείμενο αναφέρεται ότι λόγω αρνήσεως του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Μαρκόπουλου να συγκαλέσει την Κ.Ο., καθήκοντα γραμματέα ασκεί ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Μελάς, ενώ ορίστηκε και νέα συνεδρίαση για μεθαύριο Πέμπτη στη μία το μεσημέρι.

Την απόφαση υπέγραψαν εκτός από τον κ. Καμμένο, οι εξής βουλευτές: Παναγιώτης Μελάς, Έλενα Κουντουρά, Γιάννης Δημαράς, Νότης Μαριάς, Μίκα Ιατρίδη, Γαβριήλ Αβραμίδης, Ραχήλ Μακρή, Μαρίνος Ουζουνίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Βασίλης Καπερνάρος, Σταυρούλα Ξουλίδου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα.

Η επόμενη μέρα

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και «γαλάζιοι» βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή στο κόμμα των κκ. Μαρκόπουλου και Ζώη.

Και οι δυο αποφεύγουν να τοποθετηθούν, ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος – θα κινείται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά – στο οποίο θα συμμετάσχουν βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ανεξάρτητοι βουλευτές διεγραμμένοι από τον κ. Σαμαρά και ενδεχομένως κάποιοι από την ΚΟ της ΝΔ.

Η κρίση που ξέσπασε δεν ήταν ξαφνική. Εδώ και πάρα πολύ καιρό βουλευτές μιλούσαν για την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού και γραμμής του κόμματος και θεωρούσαν ότι ο κ. Καμμένος έχει κάνει πάρα πολλά λάθη, στρατηγικού χαρακτήρα, με αιχμή το θέμα ενδεχόμενης μετεκλογικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός πολέμιος της στρατηγικής Καμμένου είναι ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ εντάσεις είχε διατυπώσει για διάφορα ζητήματα και ο κ. Ζώης.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s