Ν. Λυγερός
Ένα από τα πρώτα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν καν υπάρξει θεσμικά, είναι ο εντοπισμός των εχθρών της πατρίδας.
Όσοι κατάφεραν να καθυστερήσουν με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους την θέσπιση της ΑΟΖ μας, αναγκάστηκαν να εκδηλωθούν όλο και πιο έντονα.
Διότι τώρα βλέπουν ότι το θέμα έχει προχωρήσει και δεν μπορεί να πάει πίσω, όπως θα το ήθελαν μέσα στην απόγνωσή τους.
Είχαν συνηθίσει να το θάβουν και να παραμένει άγνωστο στους περισσότερους, είχαν καταφέρει να πείσουν ακόμα και πολιτικούς ότι είναι ανούσιο και μάλιστα επικίνδυνο, ενώ είναι απλώς το δικαίωμά μας λόγω του Δικαίου της Θάλασσας.
Όμως όταν βρέθηκε φυσικό αέριο στο Ισραήλ, στην Κύπρο και πιο πρόσφατα στο Λίβανο αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική, διότι ήταν πια ένα δεδομένο κι όχι πια μία εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.