"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Εθνική Άμυνα: Η Ελλάδα μπαίνει πάλι στη …μάχη των εξοπλισμών-Η χώρα δεν θα μείνει άοπλη


APACHE2L

Οι διεργασίες υλοποίησης εξοπλιστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, παραμονές των Χριστουγέννων, προκάλεσαν εντύπωση, κυρίως ως προς τη χρονική συγκυρία και βέβαια την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν βάλει στην ατζέντα και το θέμα των εξοπλισμών, το οποίο πιθανότατα θα θέσει στις επαφές που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα με ξένους ηγέτες στο πλαίσιο επίτευξης ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου εθνικού φυσικού πλούτου.

 «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει άοπλη», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας «ξανανοίγοντας» ένα κεφάλαιο που ουσιαστικά μένει κλειστό από το 2005. Τότε που οι Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν στο τελευταίο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα, την παραγγελία των τριάντα μαχητικών F-16. Από το 2005 και παρότι το ΕΜΠΑΕ προέβλεπε απόκτηση αεροσκαφών, φρεγατών, ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και άλλα οπλικά συστήματα, ούτε ένα δεν προχώρησε λόγω οικονομικής δυσχέρειας και πολιτικών αλλαγών. Ενέσκηψε η μεγάλη κρίση το 2009 και η χώρα μπήκε σε επιτήρηση από τους ξένους δανειστές και τώρα οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συντήρησης και λειτουργίας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Προφανώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν μάλιστα δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον εγγυητή της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Πόσω μάλλον όταν επιθυμεί την ανάπτυξη της Ελλάδας και την πρόοδο στο μείζον θέμα της ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός αυτής και τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την κούρσα των εξοπλισμών και δείχνει έτοιμη να αμφισβητήσει κάθε ελληνική προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Η Αγκυρα αναμένει τα γερμανικά υποβρύχια 214, ναυπηγεί φρεγάτες και άλλα πλοία, σε λίγα χρόνια θα παραλάβει τα πρώτα F-35 και αναπτύσσει γενικώς στρατιωτική τεχνολογία με στόχο να γίνει «περιφερειακή υπερδύναμη». Ταυτόχρονα όμως και τα προβλήματα έχουν αυξηθεί για την Τουρκία.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Π. Παναγιωτόπουλου, ακόμη και στρατιωτικές πηγές δήλωσαν την έκπληξή τους στην υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς περίμεναν στην καλύτερη των περιπτώσεων την επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης των απαραίτητων ανταλλακτικών και εξαρτημάτων. Διαδικασίες που είναι μεγάλης σημασίας να «τρέξουν» αλλά «μπλοκάρουν» στον τελευταίο νόμο Βενιζέλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα θα γίνουν αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να προμηθευτούν οι Ενοπλες Δυνάμεις τα αναγκαία υλικά, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) προκειμένου να εγκρίνει τη νέα δομή δυνάμεων και να καταλήξει στις προτεραιότητες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Οι αποφάσεις του ΣΑΜ θα τεθούν υπόψη του ΚΥΣΕΑ, το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Οι συμφωνίες αγοράς όπλων θα είναι διακρατικές, ενώ όπως τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος «δεν θα πληρώσουμε τώρα ούτε ένα ευρώ». Τις διαπραγματεύσεις θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού αναμένεται το θέμα των εξοπλισμών να είναι υψηλά στην ατζέντα του κατά τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει άμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία.

Πληροφορίες επισημαίνουν πως οι κινήσεις από ελληνικής πλευράς θα είναι στοχευμένες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά κενά στην άμυνα της χώρας σε βάθος χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για αλόγιστες αγορές οπλικών συστημάτων, όπως συνέβη κατά το παρελθόν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως θα δοθεί βαρύτητα στον αεροναυτικό τομέα όπου πάσχουν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις και αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Δηλαδή σε μεγάλα πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού στην περιβόητη πρόταση πώλησης των δύο υποβρυχίων σχετίζεται με τα κυβερνητικά σχέδια για την επόμενη ημέρα στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Τα υποβρύχια δεν πωλούνται», ήταν η κατηγορηματική φράση του Αντ. Σαμαρά στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη που έγινε για το θέμα των Ναυπηγείων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «τα υποβρύχια τα θέλουμε και θα τα πάρουμε». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε πλήρη σύμπνοια όσον αφορά στο θέμα των εξοπλισμών. «Δεν θα άνοιγε τυχαία ή από μόνος του το θέμα», λένε όσοι γνωρίζουν.

 «Δεν θα πληρώσουμε τώρα ούτε ένα ευρώ»

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των σχεδίων της είναι η κοινωνική διάσταση. Πώς θα εμφανιστεί να δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα όταν έχουν κοπεί μισθοί και συντάξεις, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και υπάρχουν μπροστά μας εξαιρετικά δύσκολοι κάβοι προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε στα ερωτήματα αυτά λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη και ήδη έχουμε στα χέρια μας προτάσεις που μετακυλίουν τις όποιες πληρωμές πολλά χρόνια μετά και με διαφορετικούς τρόπους». Με λίγα λόγια είπε πως θα παραγγείλουμε οπλικά συστήματα τώρα και θα πληρώσουμε όταν η χώρα θα έχει ανακάμψει, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να γίνουν και άλλου είδους συναλλαγές. Να σημειωθεί πως για τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Οσον αφορά στην Τρόικα, μάλλον δεν θα έχει αντίρρηση, παρά τις εκθέσεις της περί αναγκαιότητας περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών, αφού οι δανείστριες χώρες είναι αυτές που ενδιαφέρονταν συστηματικά να πωλήσουν όπλα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε τη «ναυμαχία» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τις φρεγάτες και τον ευρωπαϊκό «πόλεμο» σε βάρος των ΗΠΑ για τη δωρεάν παραχώρηση αρμάτων μάχης στη χώρα μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ akoutras@etypos.com

2 thoughts on “Εθνική Άμυνα: Η Ελλάδα μπαίνει πάλι στη …μάχη των εξοπλισμών-Η χώρα δεν θα μείνει άοπλη

 1. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΤΑ 400.000.000 (ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ,) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΩΣ «ΚΑΒΑ» ΣΤΗΝ LOCKHEED MARTIN ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 2005.
  ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΝΑ «ΞΕΠΑΓΩΣΟΥΝ»
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ «ΔΩ» ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ LOCKHEED MARTIN (400.000.000$…….)
  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΗ (ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ).
  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΙΑΒΛΗΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.
  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (ΟΠΩΣ ΕΙΔΕ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ):
  ΣΥMΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
  ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑ, ΝΑΤΟΪΚΗ Ή ΜΗ.
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΟΥ «ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ», Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΩ ΧΡΥΣΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ……..
  ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!

 2. @ Η ελπίδα…πεθαίνει τελευταία…αυτά τα ακούμε χρόνια τώρα,εδώ δεν μπορούμε να φερουμε τα πυρομαχικά για τα τανκς απο την..Ολλανδία,και να ξεμπλοκάρουμε τα Υ/Β και τις τορπυλακάτους που ειναι στο σπίτι μας…Πολλά λόγια και έργα μηδέν..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s