Η Τουρκία προσπαθεί να εμπλέξει το όνομα του πρώην πρέσβη στην Άγκυρα Φώτη Ξυδά στην υπόθεση του δικτύου κατασκοπείας.
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που εμπλέκουν την Ελλάδα στην υπόθεση του δικτύου κατασκοπείας που χρησιμοποιούσε ιερόδουλες και ομοφυλόφιλους για να εκβιάζει και να υποκλέπτει απόρρητες πληροφορίες από Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό την πώλησή τους σε τρίτους.
Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, εμπλέκει ευθέως το όνομα του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φώτη Ξυδά, ως αποδέκτη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε 6σέλιδο έγγραφο που υπήρχε σε φάκελο με την ονομασία “Pandora” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του επιχειρηματία και φερόμενου ως επικεφαλής του δικτύου, Bilgin Özkaynak, το οποίο εμπεριείχε ευαίσθητες πληροφορίες για τα προγράμματα υποβρυχίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ναυτικά επιχειρησιακά σχέδια σε περιόδο κρίσης ή πολέμου.
Σε αυτά τα έγγραφα αναγράφεται, πάντα κατά την εφημερίδα, η εξής σημείωση:
“Είναι πολύτιμα έγγραφα από τον Bülent Kul. Είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Ξυδάς.
Ως πληρωμή γι΄αυτό, ας δώσουμε στον [Πλοίαρχο] Bülent [Kul] ό,τι θελήσει.
Αν θέλει γυναίκα, δωσ΄του γυναίκα.
Αν θέλει χρήματα, δωσ΄του χρήματα“.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από παλαιότερο δημοσίευμα του αμυντικού περιοδικού Savunma ve Havacılık προκύπτει ότι ο Bülent Kul έχει υπηρετήσει στο υποβρύχιο Gür (S357) Tύπου 209/1400 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

