"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Σαμαράς: Πατήστε γκάζι για τα προαπαιτούμενα των 9,2 δισ. ευρώ.Στόχος να μην υπάρξουν απρόοπτα στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup


STOYRNARASSMARAS_474_355

Την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευθέτηση νομικών εκκρεμοτήτων για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, το αργότερο ως τη Δευτέρα το βράδυ, έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο οικονομικό επιτελείο την Τετάρτη, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

 Στόχος είναι να μην υπάρξουν απρόοπτα στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου. Η συνεδρίαση θα προετοιμάσει το Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται να δοθεί το τυπικό πράσινο φως για τη δόση του Ιανουαρίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από το Δεκέμβριο).

 Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι θα κυρωθούν από τη Βουλή επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση. Εκτός από την κύρωση των ΠΝΠ προτεραιότητα δίδεται στην επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και στην ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπουργείων με στόχο τη μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού.

 «Δεν θέλω να αφήνουμε τις υποχρεώσεις μας την τελευταία στιγμή. Δεν μας παίρνει τώρα που τα πήγαμε τόσο καλά να γίνει κάποιο λάθος, τυχαίο ή διαδικαστικό που θα θέσει σε κίνδυνο τις επόμενες δόσεις» διαμήνυσε αμέσως μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

 Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες του Eurogroup και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Ιανουαρίου για την έγκριση του τμήματος της δόσης που αναλογεί σε αυτό, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

 Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τάκης Μπαλτάκος και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Μετά την αποχώρηση του προέδρου της Βουλής μπήκαν για λίγη ώρα στη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης.

 Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν έχουν κυρωθεί ακόμα από την βουλή αφορούν σειρά θεμάτων όπως:

 -Τις παρεμβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει να σταματήσει την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής.

 -Τους νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των Υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ.

 -Την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013.

 -Τα  μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ

 -Το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης

 -Τη Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων

 -Την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s