"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Το Eurogroup «ανάβει» το «πράσινο φως» για εκταμίευση των 9,2 δισ.


giounker

ΤΗΝ εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει αύριο Δευτέρα το Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να λάβουν την πολιτική απόφαση, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, που είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο ορισμός του μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Ωστόσο, πέρα από τις προϋποθέσεις για τη δόση υπάρχει και σειρά 24 εκκρεμοτήτων, που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν προωθηθεί και στα σημεία αυτά θα επικεντρωθεί ο έλεγχος που θα πραγματοποιήσει η τρόικα αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για ζητήματα που η κυβέρνηση οφείλει να διευθετήσει στο προσεχές διάστημα και αφορούν:

1. Την υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή ο προσδιορισμός των ανά τρίμηνο υποχρεωτικών αποχωρήσεων, μέχρι το τέλος του 2014.

2. Την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές.

3. Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

4. Την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την καθιέρωση κριτηρίων απόδοσης, τη βελτίωση των τεχνικών εκτίμησης των κινδύνων και τη δημιουργία και ενίσχυση ειδικών μονάδων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

5. Την προετοιμασία και δημοσίευση προγράμματος εξόφλησης των οφειλών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και επιστροφής φόρων. Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης και θα κλιμακωθεί εντός του έτους ανάλογα και με την εισροή των δόσεων από το μηχανισμό στήριξης.

6. Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης όσον αφορά τη λειτουργία των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων του δημόσιου τομέα.

πηγη

Σχολιάστε