"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Η πατρίδα τίμησε τη μνήμη του ήρωα Ν. Σιαλμά


sialmas-nΣε μία σεμνή τελετή στο αεροδρόμιο της Δεκελείας στο Τατόι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και η Πολεμική Αεροπορία απέδωσαν σήμερα φόρο τιμής στον Υποσμηναγό (Ι) Ν. Σιαλμά και … ετίμησαν τη μνήμη του ήρωα αεροπόρου δίνοντας το όνομα του στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων. Ο Ν. Σιαλμάς έχασε τη ζωή του στις 18-6-1992 στη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πατέρας του φονευθέντος “υπέρ βωμών και εστιών” αεροπόρου απευθυνόμενος τόσο στον Υπουργό και την στρατιωτική ηγεσία και κυρίως στους συναδέλφους του Ν. Σιαλμά και στους νεαρούς Ίκαρους είναι σημαντικό ότι ο Νίκος εθυσιάσθηκε για την πατρίδα τιμώντας τον όρκο του αλλά και η “πατρίδα δεν ξεχνά και τιμά τους ήρωες”.

Ο Υπουργός κ. Παναγωτόπουλος αφού εμίλησε ένθερμα για τις αξίες που διδάσκει η θυσία του Ν. Σιαλμά και όλων των ηρώων διαχρονικά τόνισε τη σημασία που έχει αυτές οι αξίες να οδηγούν στη ζωή μας ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο που η πατρίδα ευρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο.

Επίσης απεκάλυψε ότι τότε που συνέβη το ατύχημα είχε επισκεφθεί την οικογένεια και το δωμάτιο του Ν. Σιαλμά αναφέροντας ότι ακόμη έχει στη μνήμη του το ξιφάκι και την γαλανόλευκη σημαία να καλύπτει το κρεβάτι του.

Την 18η Ιουνίου 1992, ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στον Αϊ-Στράτη, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG, της 114 Πτέρυγας Μάχης κατά τη διάρκεια εμπλοκής του σχηματισμού του με τουρκικά F-16 Fighting Falcon. Έπεσε στο καθήκον, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ο Νικόλαος Σιαλμάς βρισκόταν σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν περάσει στον εθνικό εναέριο χώρο μας. Η αναγνώριση κατέληξε σε αερομαχία. Ο Τούρκος πιλότος εκμεταλλευόμενος την τεχνολογική ανωτερότητα του αεροπλάνου του (F-16) έναντι του ελληνικού κατάφερε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Όμως οι ελιγμοί του Σιαλμά ήταν τόσο δύσκολοι και απρόβλεπτοι που μόνο ένας πολύ έμπειρος πιλότος θα μπορούσε να τον εγκλωβίσει με την βοήθεια του ανώτερου F-16.Οι ελιγμοί του Νικόλαου γινόντουσαν όλο και πιο παράτολμοι θυμίζοντας το γύρο του θανάτου παρά πτήση αεροπλάνου.

Ο Ν.Σιαλμάς δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει την <<ουρά>> στο πιάτο σε κανέναν, έτσι η τελευταία του επιλογή για να εγκαταλείψει τη προσπάθεια ο εισβολέας ήταν να πετάξει τόσο χαμηλά που ο εχθρός δεν θα είχε φανταστεί ούτε στα όνειρά του. Με λίγα λόγια θα προσπαθούσε να κάνει τη θάλασσα να γίνει ο εφιάλτης του Τούρκου πιλότου.. Όμως ότι δεν μπόρεσε να καταφέρει ο Τούρκος το κατάφερε η τεχνολογία. Το F-1 ήρθε σε απώλεια στήριξης και σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος πτήσης (λίγα πόδια) δεν του άφησαν περιθώρια…έτσι….το Αιγαίο άνοιξε τα χέρια του και αγκάλιασε τον Ήρωα Νικόλαο Σιαλμά. Ο Τούρκος απόφυγε τη σύγκρουση την τελευταία στιγμή… Ο Νικόλαος Σιαλμάς έμεινε πιστός στην πατρίδα του και στα ιδανικά του μέχρι το τέλος. Έδειξε στην πράξη την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό. Έδωσε σάρκα και οστά στο ρητό των Αρχαίων Σπαρτιατών «Ή ταν η επί τας». Όπως επίσης και στο “σύνθημα” της Εθνέγερσης του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος».

Ο Σιαλμάς ήταν ένας μονάχα από τους χειριστές της πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν κατά τη διάρκεια αναχαίτισης στο Αιγαίο ή κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για αυτές. Ένας από αυτούς που προσέφεραν τη μέγιστη θυσία στην πατρίδα. Την ίδια τους τη ζωή. «Φτάνοντας στον Αϊ-Στράτη θα δεις το μνημείο του Σιαλμά. Μια τεράστια μεταλλική ασπίδα απλώνεται στο νησάκι. Το φως του ήλιου αντανακλά. Δυο λέξεις χαραγμένες. “Μολών Λαβέ”. Αυτό το μνημείο που έχει στηθεί στον Αϊ-Στράτη προς τιμήν του πεσόντος υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά συμβολίζει παράλληλα και τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων χειριστών στις δεκαετίες του ακήρυκτου πολέμου στο Αιγαίο.»

πηγη

One thought on “Η πατρίδα τίμησε τη μνήμη του ήρωα Ν. Σιαλμά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s