"Greek National Pride" blog / ΑΛΒΑΝΟΙ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Αλβανία και Τουρκία «κυκλώνουν» την Ελλάδα


Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτη η στρατηγική του οικονομικού επεκτατισμού που προωθεί η Τουρκία στη Βόρεια- Βορειοδυτική Ελλάδα, με απώτερο στόχο τον έλεγχο του Ιονίου Πελάγους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο «Πρωινός Λόγος» ανέδειξε ορισμένες πτυχές αυτής της πολιτικής, που συνδέονται, τόσο με τις εξαγορές μαρίνων σε Λευκάδα- Κέρκυρα, όσο  και με την επίσκεψη που πραγματοποιούν στα Γιάννινα Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, φιλοξενούμενοι του Δήμου Ιωαννιτών, και οι οποίοι προηγουμένως επισκέφτηκαν και «διερεύνησαν» τα Τρίκαλα.

Στο στόχαστρο η Ελλάδα
Οι εξελίξεις όμως «τρέχουν» με ταχύτατους  ρυθμούς ενισχύοντας τον προβληματισμό που υπάρχει για τις κινήσεις των Τούρκων και  παράλληλα δείχνουν την  ταχύτητα και τη μεθοδικότητα με την οποία κινούνται στη γειτονική Αλβανία, αποκτώντας τον έλεγχο ζωτικών οργανισμών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών της.

 

Η τελευταία είδηση, που κάνει το γύρο της Ελλάδος και του κόσμου από εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, αφορά την εξαγορά του εκσυγχρονισμένου Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μπίστριτσας (κοντά στους Αγίους Σαράντα) που έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας, καθώς από αυτόν προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες μεγάλου τμήματός της.

Η διαχείρισή του από Τούρκικα συμφέροντα, όπως γίνεται αντιληπτό, ουσιαστικά – και εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ενεργειακή επάρκεια- δίνει τη δυνατότητα στους εξ Ανατολών γείτονές μας, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, με ένα απλό κατέβασμα του διακόπτη να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι!

Προσφορά «μαμούθ»

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Τούρκων και το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ μιας συνηθισμένης επιχειρηματικής λογικής, είναι το γεγονός ότι η Τουρκική πολυεθνική εταιρεία Kurum International, για την εξαγορά του σταθμού πρόσφερε 52 εκ. ευρώ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω όλες τις άλλες προσφορές.

Η επιλογή της έγινε την περασμένη εβδομάδα,  ενώ για την παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία του Υ/Η σταθμού-  όπως έγραψε ο Αλβανικός Τύπος- επέδειξε έντονο ενδιαφέρον η οικογένεια του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Αντιπολίτευση να ανακοινώνει χθες ότι είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μην αμφισβητώντας την πολιτική επιλογή, αλλά το ύψος του τιμήματος για το σύνολο των τεσσάρων υδροηλεκτρικών μονάδων που πωλούνται.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μπίστριτσας έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας, κόστισε 13 εκ. ευρώ, ενώ η Siemens Ελλάς, επί διοίκησης Χριστοφοράκου,  είχε αναλάβει τις ηλεκτρονικές- ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

«Δορυφόρος» η Αλβανία
Η απόκτηση της χρήσης του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου, έρχεται ως συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησης της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, η οποία πλέον εξελίσσεται σε «δορυφόρο» της.

Έχει υπογράψει στρατιωτική συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύει αξιωματικούς σε στρατόπεδα  της Ανατολίας, έχει χρηματοδοτήσει εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας,  προώθησε επενδύσεις σε Παιδεία- Υγεία, εξαγόρασε ή εγκατέστησε βιομηχανικές μονάδες,  ελέγχοντας έτσι  σε μεγάλο βαθμό την Αλβανική οικονομία αλλά και εν γένει την πολιτική της γείτονος.

Οι βλέψεις στο Ιόνιο
Η στρατηγική της Τουρκίας εκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια, κυρίως σε χώρες που έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την Ελλάδα, με εμφανή το στόχο να συγκροτήσει μια «κυκλωτική» κίνηση από το Βορρά.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο Κοσυφοπέδιο έχει εμφανιστεί τουρκική οργάνωση με το όνομα  «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης», με στόχο την προώθηση της αλβανοτουρκικής φιλίας, που χρηματοδοτείται από το κλιμάκιο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ!

Ήδη ένα απτό αποτέλεσμα της Τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και του επηρεασμού κυβερνήσεων,  είναι οι πρόσφατοι «λεονταρισμοί» των Αλβανών ότι θα αντιδράσουν «άμεσα» αν η Ελλάδα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο  στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. του Ιονίου, που αποτελεί μείζον ζήτημα και για την Τουρκία που επιδιώκει να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση.

Σχέδιο «Σουλεϊμάν»
Όπως αποκάλυψε μάλιστα πρόσφατα η αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», η Τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στο σχέδιο διείσδυσης στα Βαλκάνια το όνομα «Σουλεϊμάν», εκμεταλλευόμενοι  την τηλεθέαση που έχει το ομώνυμο Τουρκικό σήριαλ, που προβάλλεται καθημερινά σε αρκετές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα.

Σήμερα δεν μπορεί κανένας να εντάξει ή όχι, στο σχέδιο «Σουλεϊμάν» τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Τούρκοι με την απόκτηση της χρήσης μαρίνων στα Ιόνια Νησιά και ακόμη με τις σχεδιαζόμενες – όπως κυκλοφορεί έντονα – αγορές πολυτελών ξενοδοχείων.

Ωστόσο είναι φανερό ότι η Ελλάδα και κυρίως η Βορειοδυτική, υφίσταται πρωτοφανή οικονομική επίθεση από την Τουρκία, που εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό την ελληνική οικονομική κρίση.

Η επίσκεψη των πρακτόρων
Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη των Τούρκων τουριστικών  πρακτόρων στα Ιωάννινα, που όπως έγραψε ο «Π.Λ.», όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του Δήμου Ιωαννιτών, άλλο τόσο θα έπρεπε να  γίνονται πιο προσεκτικές κινήσεις, ειδικά την περίοδο που ζούμε και με τα όσα γίνονται γύρω μας.

   www.proinoslogos.gr

 Στην Αλβανία και το Κόσοβο ο τούρκος Υπουργός Άμυνας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Περίεργη περιοδεία στην Αλβανία και το Κόσοβο πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας τη Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.

Ο Γιλμαζ στην επίσκεψη του στα Τίρανα η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανάς Μπουγιάρ Νισανί και τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Η συνάντηση με τον Νισανί ήταν κλειστή για τον Τύπο μόνο που με γραπτή ανακοίνωση η προεδρία της Αλβανίας χαρακτήρισε την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο» και ευχαρίστησε την Άγκυρα για τη στήριξη της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση Μπερίσα-Γιλμάζ τέθηκε και το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών και ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Αλβανία ευχαριστεί την Τουρκία που εξακολουθεί να στηρίζει την Αλβανία στρατιωτικά και σε πολλούς άλλους τομείς».

Θεωρείται σίγουρο πως ο τούρκος Υπουργός Αμυνας έκανε διάφορες συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών και κυρίως σε ότι αφορά την Ελλάδα ισως θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις επαφές αυτών των δυο χωρών.

OnAlert 

Τουρκικός κλοιός γύρω από την Ελλάδα και επιχειρηματική «εισβολή»

Τουρκικό «τόξο» σχηματίζεται γύρω από την χώρα με τελικό στόχο την ίδια την Ελλάδα.

Η Τουρκία «επενδύει» στην Αλβανία και την καθιστά χώρα «δορυφόρο» της με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες σε επιχειρηματικό επίπεδο στα Τίρανα, με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Άγκυρας και της ΜΙΤ.

Συνεργασία που εξηγεί τόσο τις αλυτρωτικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα σε βάρος της χώρας μας όσο και την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Στρατηγική της Τουρκίας είναι να «κυκλώσει» την Ελλάδα από το Βορρά και σε αυτή της κατεύθυνση αυξάνει την επιρροή της στην Αλβανία και επιχειρεί να ελέγξει και το Κόσοβο.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Συνάντηση που ήταν «κλειστή» στον Τύπο και οι μόνες δηλώσεις που έγιναν ήταν εκ μέρους του Μπουγιάρ Νισανί και του Σαλί Μπερίσα που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Τουρκία για τη στρατιωτική συνεργασία.

Η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αλβανία, ιδίως τη ναυτική στο Δυρράχιο, και ως αντάλλαγμα προσφέρει εκπαίδευση στον αλβανικό Στρατό σε πρώτη φάση και αργότερα οπλικά συστήματα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε επίσης και το Κόσοβο χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιους συναντήθηκε και τι συζήτησαν.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Κόσοβο έχει δημιουργηθεί τουρκική οργάνωση με το όνομα «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης» δήθεν για την προώθηση της αλβανοτουρκικής φιλίας.

Η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από κλιμάκιο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και πραγματικό στόχο έχει τη δημιουργία του λεγόμενου «μουσουλμανικού τόξου». Σε αυτό η Τουρκία εντάσσει και την δυτική Θράκη.

Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Ισμέτ Γιλμάζ ανακοινώθηκε η παραχώρηση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Δυρραχίου στην τουρκική εταιρεία «Kurum Shipping SH.A.» για 35 χρόνια.

Η μητρική εταιρεία «Kurum» έχει εξαγοράσει τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Αλβανίας στην περιοχή της Μπίστριτσας, κοντά στους Αγίους Σαράντα, πού έχουν μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία και για την Ελλάδα.

Η χώρα μας προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς της Μπίστριτσας για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η διαχείριση τους από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, να κατεβάσει τους διακόπτες και να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ας αντιληφθούν οι Έλληνες πολιτικοί τι έπραξαν καταστρέφοντας τη ΔΕΗ και μη αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της χώρας και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την εξάρτηση ηλεκτρικού της Ελλάδας από τουρκική εταιρεία.

Εταιρεία που για να πετύχει το σκοπό της πλήρωσε 52 εκατομμύρια ευρώ για τους δυο σταθμούς, όταν ιταλική εταιρεία προσέφερε μόλις 27,7 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί δε πώς στο παρελθόν ο εκσυγχρονισμός του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπίστριτσας έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας, κόστισε 13 εκατομμύρια ευρώ, και την αναβάθμιση του ηλεκτρονικών-ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων έκανε η Siemens Ελλάς, επί διοίκησης Χριστοφοράκου.

Η Siemens που παραμένει στο «απυρόβλητο» για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί στη χώρα μας και εξακολουθεί να παίρνει έργα του Δημοσίου.

Είναι προφανές πώς οι πρόσφατες επενδυτικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αλβανία σε συνέχεια της χρηματοδότησης για την Υγεία, την Παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία θέλει να έχει υπό τον έλεγχο της την ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και δεν χωρά καμία αμφιβολία πώς η ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ από τα Τίρανα έγινε με τουρκικό δάκτυλο.

Επιβεβαιώνεται άλλωστε αυτό από τις πρόσφατες προκλήσεις της Αλβανίας, ότι, θα αντιδράσουν άμεσα αν η Ελλάδα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική ΑΟΖ του Ιονίου και ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα.

Το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Ιόνιο και συγκεκριμένα για τις μαρίνες στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν.

Όπως και κάθε τουρκικό ενδιαφέρον για επένδυση στην Ελλάδα, όπως οι μαρίνες της Αττικής, νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, ξενοδοχεία στη βόρειο Ελλάδα.

Το σχέδιο διείσδυσης στην Ελλάδα μάλιστα οι Τούρκοι το έχουν ονομάσει «Σουλειμάν». Αφού έχει απήχηση το σίριαλ θα έχει και το σχέδιο οικονομικού ελέγχου της Ελλάδας σκέφτονται.

Το θέμα είναι πότε οι Έλληνες θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν πώς κάθε κίνηση της Άγκυρας σε σχέση με τη χώρα μας επιβουλεύεται κυριαρχικά δικαιώματα.

defencenet.gr

2 thoughts on “Αλβανία και Τουρκία «κυκλώνουν» την Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s