"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / ΗΠΑ

Αμερικανικά λόμπι «ξεφορτώνουν» στην Ελλάδα μαχητικά F-15


https://nationalpride.files.wordpress.com/2013/02/f15_lektika_sl.jpg?w=500

Η γενναιόδωρη πρόταση για «δωρεάν» παροχή στην Ελλάδα των F-15 δεν είναι καθόλου αθώα, αφού θα συνοδεύεται με συμφωνίες για την προμήθεια επί πληρωμής των ανταλλακτικών τους

Με τρόπο έμμεσο αρχικώς και πιεστικό στη συνέχεια η Ουάσινγκτον επιμένει να δώσει «δωρεάν» στην Αθήνα έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-15, τα οποία… αποσύρει λόγω πεπαλαιωμένης τεχνολογίας η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Το θέμα αυτό αρχικώς εμφανίστηκε ουρανοκατέβατο σε στήλες εφημερίδων, στη συνέχεια ψιθυρίστηκε ατύπως στην αξιωματική αντιπολίτευση κατά την περιοδεία του αρχηγού της στην Ουάσινγκτον, μετά έφτασε στο υπουργείο Αμύνης και μόλις προχθές ετέθη από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρούμπιν, τόσο στο υπουργείο Αμύνης όσο και στον Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

 

Η προσπάθεια εγχώριων και αμερικανικών λόμπι να «ξεφορτώσουν» στην Ελλάδα τα μαχητικά F-15 είναι μόνιμη και παλιά. Επί ημερών κυβέρνησης Σημίτη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε οργανωθεί, με ενεργό συμμετοχή του τότε αμερικανού πρέσβη κ. Μπέρνς, ένα ισχυρό ελληνικό-αμερικανικό λόμπι για την αγορά αυτών των αεροσκαφών και όχι των F-16 που τελικώς επελέγησαν.

Τα χαρακτηριστικά

Ο βασικός λόγος απόρριψης των F-15 ήταν και παραμένει τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους αυτού.

Πρόκειται για αεροσκάφη επιθετικά και μεγάλης ακτίνας δράσης, τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές του ελληνικού αμυντικού δόγματος που κατ’ ανάγκην χρειάζεται αεροσκάφη ταχύτερα, μικρότερης ακτίνας δράσης και μεγαλύτερης ακρίβειας στόχου, όπως είναι τα F-16 και τα Mirage 2000.

Τα τελευταία, μάλιστα, ουδέποτε απέκτησε η Τουρκία για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα μετά τη συμφωνία Παπανδρέου – Μιτεράν πίσω στην «αγορά του αιώνα» στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Το θέμα μπερδεύεται τώρα ακόμα περισσότερο καθώς η γειτονική Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόσυρση των παλαιών F-16 και την απόκτηση των πλέον προηγμένων F-35, τα οποία βεβαίως δεν διατίθενται στην Αθήνα.

Στην υποθετική περίπτωση – αφού «δεν υπάρχει μία» στο ελληνικό κράτος για νέες αγορές και επιπλέον αυτές «απαγορεύονται» από την Τρόικα, η οποία απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες- που η Αθήνα θα άνοιγε μια τέτοια συζήτηση, τότε ψηλά στην ατζέντα προτίμησης θα ήταν τα F-16 52+ τρίτης γενεάς καθώς και τα Mirage-5.

Τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία τα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να πωλήσουν τα δικά τους Mirage, είναι προφανές ότι η Γαλλία θα είχε συμφέρον να ανοίξει στην Αθήνα μια συζήτηση μεταπώλησης των γαλλικών αεροσκαφών.

Μια τέτοια μεταφορά θα τόνωνε το ενδιαφέρον του γαλλογερμανικού άξονα, που σαφώς ενδιαφέρεται να προωθήσει σε πλούσια αραβικά κράτη την πώληση του ευρωπαϊκού Eurofighter.

Στρατιωτικές δαπάνες

Όπως και να έχει το θέμα, η Αθήνα θα ήταν πραγματικά άφρων να ανοίξει, ειδικά αυτήν την περίοδο, θέμα αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της. Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι δεν θα υποστεί τις σχετικές πιέσεις κυρίως από την πλευρά της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα «παλιά» της εργαλεία.

Η γενναιόδωρη πρόταση για «δωρεάν» παροχή στην Ελλάδα των F-15 δεν είναι καθόλου αθώα, αφού υποχρεωτικώς θα συνοδεύεται από συμφωνίες, επ’ αμοιβής, βεβαίως, για την προμήθεια των ανταλλακτικών τους.

Η αμερικανική πρόταση θα διαμορφωθεί στην τελική μορφή της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, αν ποτέ αυτή γίνει, αφού οι δυο πλευρές δεν φαίνεται για την ώρα να συμφωνούν στη μορφή και τη χρονική διάρκεια που θα έχει.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 16/02/2013 – Κ. ΑΔΑΜ)

staratalogia.blogspot.gr

5 thoughts on “Αμερικανικά λόμπι «ξεφορτώνουν» στην Ελλάδα μαχητικά F-15

  1. ΤΑ F-15 ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.; ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΛΑΒΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ; ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΧΑΣΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ..ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΑ ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ..ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ;..

  2. ΤΑ F15 ΚΑΙ ΤΑ F16 ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ … ΤΑ BLOCK52+ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΧΙΩΜΕΝΑ..??? ΓΙΑ ΠΑΡΕ ΤΑ F15 ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΜΙΑ TURBO ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΑΡΑΒΑΛΑ… ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥΣ..???? ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΠΤΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ A Η B ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΕΠΑΝΩ {ΟΠΛΑ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΕΣ ΚΤΛ…} ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ Π.X ΕΦ 2000 – ΡΑΦΑΛ ΚΛΠ … ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΣΕ 5 – 10 ΧΡΟΝΙΑ…. ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ………….

  3. ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΕ ΤΟΝ STARSCREAM!ΤΑ F-15 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Α/ΦΗ ΝΕΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ F-16AdvΤΗΣ Π.Α ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ 11-0 ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΦΝ Α/ΦΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΕ ΤΑ F-16 ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΕΚΕΙ.
    ΑΡΑ ΟΙ ΙΑΚΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Α. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΜΝΟ ΑΠΩ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΕΡΠΕ ΝΑ ΣΠΑΡΟΥΜΕ Α/ΦΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α.ΓΙΑ ΜΑΙ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΙΛΟΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ Π.Ν ( ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ) ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ Υ/Β ΤΗΝ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟ ΚΚΑΙ Ν ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΣ ΜΕΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ Α/ΦΗ.
    ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΠΠΕΙ ΟΠΩΣ ΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ Α/ΦΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝ ΚΑΙ ΗΑΕ ΜΙΡΑΖ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΗ ΕΚΣΥΧΡΟΝΗΣΜΕΝΩΝ ΜΙΡΑΖ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ Α/ΦΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ SCALP ΑΛΛΑ ΚΑΙ TOYΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ EXOCET ΤΗΣ Π.Α ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΨΤΑ ΤΟ Π.Ν ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ Π.Α ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ.ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΡΠΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Π.Χ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΩΡΕΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ ΣΚΦΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜ Ε ΜΟΝΟ ΦΑΣΟΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ! ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΑΙΤ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α Η ΕΑΒ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΕΠΙ ΝΑ ΖΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΑΝ ΛΓΟ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΒ ΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΒΙΑΣΤΙΚΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s