"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός τον Μάρτιο – Ποιοι υπουργοί μένουν ακλόνητοι, ποιοι φεύγουν


samarodekebris

Με ορίζοντα το φθινόπωρο και το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που προβλέπεται μετά τις γερμανικές εκλογές, κινείται η κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά να γνωρίζει πολύ καλά πως οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, κυρίως για την κοινωνική συνοχή, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο και να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν οι θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία τρία χρόνια.

Εξάλλου, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά τόσο στο εξωτερικό μέτωπο όσο και στο εσωτερικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία του κυβερνητικού έργου και πλέον γνωρίζουν καλά πού υπάρχουν αστοχίες, αλλά κυρίως ποια στελέχη αδυνατούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιδιώκει για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός.

Ηδη, με τους πολύ στενούς συνεργάτες του προετοιμάζεται να δώσει τέλος στις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται με στόχο να θέσει ξανά σε κίνηση την κυβερνητική μηχανή.

 

 

Προάγγελος των εξελίξεων ήταν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Ν.Δ. και πλέον ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται για αλλαγές και στο κυβερνητικό σχήμα. Χρονικός ορίζοντας για τις κινήσεις του είναι πλέον ο Μάρτιος και μετά την έλευση της Τρόικας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα μπορεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να κινηθεί πιο άνετα και να επιλέξει τα δικά του πρόσωπα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι ένα «γρήγορο» σχήμα το οποίο θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο Αντ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει μιλώντας σε συνεργάτες του πως θα πρέπει να υπάρξει μια «επιθετική» πολιτική σε όλα τα μέτωπα και να δίνονται απαντήσεις και λύσεις άμεσα.

Γνωρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να ανοίγουν και άλλα μέτωπα στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος «να παίξει στο γήπεδο του αντιπάλου» και θα προσπαθήσει να αναδείξει την πολυγλωσσία που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανεύθυνη στάση που συνεχίζει να κρατά ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας.

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό, ο οποίος -εκ των πραγμάτων- στην παρούσα φάση δεν μπορεί να είναι σαρωτικός. Εξάλλου, πολλά υπουργεία βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Τρόικα και έχουν σημαντικές υποθέσεις σε εξέλιξη και οι όποιες αλλαγές θα δημιουργούσαν προφανώς νέες καθυστερήσεις.

Αυτοί που φαίνεται να είναι ακλόνητοι στις θέσεις τους είναι τα δύο «αφεντικά» του υπουργείου Οικονομικών. Ο Αντ. Σαμαράς δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το έργο τόσο του Γιάννη Στουρνάρα όσο και του Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι συνεργάζονται και μεταξύ τους με άψογο τρόπο. Η γκρίνια που υπάρχει πάντως από τον υπουργό Οικονομικών προς το πρόσωπο του Γιώργου Μαυραγάνη ίσως οδηγήσει τον υφυπουργό στην έξοδο.

Στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο Κωστής Χατζηδάκης, κυρίως για το γεγονός ότι έχει ήδη τρέξει σημαντικά προγράμματα στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν σύντομα.

Οι επαφές που διατηρεί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και oι γνώσεις του περί των κοινοτικών φαίνεται πως τελικά τον διασώζουν.

Οι στενές επαφές που έχει με το γερμανικό παράγοντα και η καθημερινή συνεργασία του με τον υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, φαίνεται ότι διασώζουν και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρότι για το πρόσωπό του υπάρχει έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά δεν περνούν και την καλύτερη φάση μετά και την έντονη λογομαχία που είχαν με αφορμή τις επιθέσεις του υπουργού Εσωτερικών προς τον Γ. Στουρνάρα.

Ακλόνητος στη θέση του θα παραμείνει και ο Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, ενώ σταθερή θα είναι και η Ολγα Κεφαλογιάννη, για την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα πάει καλά, ενώ στο πόστο του θα παραμείνει -όπως φαίνεται- και ο Νίκος Δένδιας.

Ο Αντ. Σαμαράς εκφράζεται με θετικά λόγια για το έργο του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ίσως όμως το πολιτικό κόστος το οποίο έχει επωμιστεί τον τελευταίο καιρό ο Κυκλαδίτης πολιτικός τον οδηγήσει σε άλλο πόστο.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πως θα τεθούν ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο Κωστής Μουσουρούλης και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος δεν φαίνεται να διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Από τη Ν.Δ., στην… ουρά για υπουργοποίηση είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα αναλάβει υψηλό πόστο, πιθανά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ dkottaridis@etypos.com

5 thoughts on “Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός τον Μάρτιο – Ποιοι υπουργοί μένουν ακλόνητοι, ποιοι φεύγουν

 1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΙΟ ΘΡΑΣΥ,
  ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΤΙΣΤΑ,
  ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΟ,
  ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ,
  ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
  ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ο.Ζ. ΜΑΣ……
  Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΛΗΡΟΣ….ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ……

 2. ΣΤΟΝ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΑΝΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΖΑΒΑΡΑ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ «ΕΚΑΛΗ CLUB» ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑ……………

 3. ΡΕ ΣΥ ΕΠΩΝΥΜΕ, ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ;
  ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΘ.ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΕ, ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΗ;
  5 ΦΟΡΕΣ ΕΙΧΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

 4. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΞ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΗ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΝΟΗΣΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΕΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s