"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γαλλική παγίδα με φρεγάτες FREMM


FREMML2

Tην προοπτική μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από την Ελλάδα αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στη Αθήνα. Κατά δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η γαλλική πρόταση αφορά τις δύο ήδη κατασκευασμένες φρεγάτες, προφανώς τις AQUITAINE (D650) και NORMANDIE (D651), «με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της ΑΟΖ», κίνηση που θα έδινε το «φιλί της ζωής» στη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία DCNS που βρίσκεται αντιμέπωπη με οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Ο τίτλος περιέχει τη λέξη “παγίδα” για δύο λόγους: Πρώτον, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ήδη ο Γάλλος ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος ενός εκ των πέντε κεφαλαίων των ενταξιακών συνομιλιών που είχε μπλοκάρει ο Nicolas Sarkozy, εκείνου της περιφερειακής πολιτικής που πρακτικά σημαίνει παροχή χρημάτων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

Όπως σημειώνει εύστοχα ο Γ. Δελαστίκ σε πρόσφατο άρθρο του, η κίνηση του Hollande από πολιτική σκοπιά είναι σοβαρότατη και εχθρική για την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει η Τουρκία.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η επιχειρησιακή σκοπιμότητα από την μίσθωση δύο φρεγατών FREMM, εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και οπλικών συστημάτων από εκείνες που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με το ΠΝ και μάλιστα σε άτυπη ακινησία λόγω έλλειψης καυσίμων. Ποιο θα είναι ακριβώς το όφελος για το ΠΝ από την προμήθεια δύο φρεγατών, πλέον των 12 που διαθέτει ήδη το ΠΝ; Πόσο φρόνιμο είναι να κατασπαληθούν πολύτιμοι οικονομικοί πόροι στην αναζωογόνηση των Γαλλικών ναυπηγείων, όταν το ΠΝ:

  • Καταβάλει τιτάνια προσπάθεια με περιορισμένα μέσα για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαθεσιμότητας των οπλικών του συστημάτων.

  • Αναμένει την παράδοση των υποβρυχίων ΠΙΠΙΝΟΣ (S121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122), ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123) Τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) Τύπου 209/1200AIP από τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

  • Αναζητά πόρους για την προμήθεια συσσωρευτών υποβρυχίων και τορπιλών.

  • Αναμένει την παράδοση του πέμπτου Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ από τα χρεωποκημένα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

  • Αναζητά πόρους για τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ.

  • Αναζητά πόρους για την προμήθεια Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.

Όπως έχει επισημανθεί και στην περίπτωση της διακρατικής συμφωνίας περί των ΒΜΡ-3, εκτός δηλαδή οποιασδήποτε διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας, η επιλογή προμηθευτή με βάση αμιγώς πολιτικά κριτήρια έχει νόημα μόνο ως μέσο τιμωρίας και όχι επιβράβευσης ή προσπάθειας βελτίωσης των διακρατικών σχέσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η προμήθεια των ΤΠΚ Super Vita που …ανταποδόθηκε από τη Μ. Βρετανία με το Σχέδιο Ανάν και η απόφαση προμήθειας 30 αεροσκαφών F-16 Block52+ Αdv. μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, μόνο ο αποκλεισμός προμηθεύτριας χώρας (εν είδει άτυπου εμπάργκο) έχει διπλωματικό αντίκτυπο, όχι το αντίθετο. Τα περί “διπλωματίας των εξοπλισμών” δεν είναι παρά εφεύρημα της γνωστής κλίκας των μεσαζόντων και λοιπών ενδιαφερομένων, και ως τέτοιος λειτουργεί ο πρόεδρος Hollande.  πηγη

2 thoughts on “Γαλλική παγίδα με φρεγάτες FREMM

  1. ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ-ΧΑΡΙΖΟΥΝ 2 FREMM ,ΔΗΛΑΔΗ 2 ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΞ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΑΓΙΔΑ ; ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s