"Greek National Pride" blog / ΓΑΛΛΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ολαντ: Εντονο το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.Ολάντ: «Θα στηρίξω τις κινήσεις της Ελλάδας για την ελληνική ΑΟΖ – Είμαι εδώ για να ενισχύσω τις επενδύσεις – Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα» –


olant

Το ελληνικό αίτημα για στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας έθεσε στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, πέρα της διαβεβαίωσης για στενή ελληνογαλλική συνεργασία, ο πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και για σύμπραξη των δύο χωρών σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικής συνεργασίας.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες» δήλωσε ο κ. Ολαντ, προς ενίσχυση του γαλλικού ενδιαφέροντος στο κεφάλαιο αυτό.

Ηρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε.

 

 

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στο συνομιλητή του το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός σε ύφεση και ανεργία, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση και επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτικής, αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια στην προσχώρηση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αντίστοιχα όπως είπε η Ελλάδα «ήταν πάντα στο πλευρό μας στις καλές και δύσκολες στιγμές μας».

Υπενθύμισε ότι η χώρα του θέλησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της για αυτό.

Αναγνώρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες όπως η Ελλάδα και πως πρέπει να της δώσουμε κάθε στήριξη».

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και υδάτινων πόρων.

Για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».

Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είπε ότι θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις, παρατήρησε ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και πως η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία συνεργασία με τους γείτονές της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε περίπου 15 ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου online

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πραγματοποιήσει «προπαρασκευαστική» επίσκεψη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Στο γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρ. Ολάντ παρακάθησαν και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Κλειστοί δρόμοι λόγω επίσκεψεως του Γάλλου Προέδρου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης στην Αθήνα λόγω της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας από την 11.30 έως τις 19.00 «θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες και εκτροπές αυτής σε άλλους, καθώς και απαγορεύσεις της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά περίπτωση και ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων».

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, παρουσία Σαμαρά, Ολάντ
Παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολαντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα η συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που διοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι του Νότου προσδοκούμε από τη σημερινή Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας να υπάρξουν πιο διορατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ευρωπαϊκής δοκιμασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με αφορμή την συνάντηση.

«Γιατί, αν η κρίση επιβάλλει αναμφίβολα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, καθιστά εξίσου αναγκαίο να φροντίσουμε τις κοινωνίες μας.

Η μονομερής λιτότητα διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή. Οι λαοί μας προσδοκούν την αναβίωση ενός ευρωπαϊκού οράματος που βασίστηκε στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τον εθνικό πλουραλισμό» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν 120 από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και προσδοκάται να προετοιμαστεί το έδαφος για σημαντικές συνεργασίες και επενδύσεις.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, για ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία και για τη σύσταση μικτών ελληνο-γαλλικών επιχειρήσεων, που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο, Διεθνείς Δράσεις, Θανάσης Λαβίδας.

«Η λεκάνη της Μεσογείου περικλείει μεγάλες δυνατότητες για πολλούς τομείς συνεργασίας», λέει ο ίδιος εμφατικά, αναφέροντας ενδεικτικά ως δυνατούς τομείς επενδύσεων ή συνεργασίας την ενέργεια, τις κατασκευές, τα έργα υποδομής, τις μεταφορές, τον τουρισμό και την υγεία.


Η παρουσία Ολάντ, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, αποτελεί «πρόσκληση για την ελληνογαλλική επιχειρηματική συνεργασία, από την οποία η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί, καθώς η Γαλλία διαθέτει προηγμένη τεχνολογία
».
«Η παρουσία του σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας – της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ- στο επιχειρηματικό φόρουμ, αποτελεί αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου της επιχειρηματικότητας, σ’αυτή την περίοδο της κρίσης», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο, Διεθνείς Δράσεις, Θανάσης Λαβίδας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 11.30 όπου υπήρξε επίσημη υποδοχή.
Στις 12.00 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συνάντηση, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθησε γεύμα.

Στις 15.00 ο Φρ.Ολάντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο στη γαλλική πρεσβεία.

Μετά τις 16.00, ο Φρ.Ολάντ με τον Αντ.Σαμαρά συναντώνται με  εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.

πηγη

3 thoughts on “Επίσκεψη Ολαντ: Εντονο το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.Ολάντ: «Θα στηρίξω τις κινήσεις της Ελλάδας για την ελληνική ΑΟΖ – Είμαι εδώ για να ενισχύσω τις επενδύσεις – Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα» –

  1. ΌΛΕΣ ΟΙ ΞΈΝΕΣ ΕΤΑΙΡΊΕΣ ΑΠΌ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΓΑΛΛΊΑ ΡΩΣΊΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΈΣ ΘΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ «ΧΟΝΤΡΆ» ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΜΑΛΆΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΎΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ 5ΡΟΔΕΚΆΡΕΣ. ΜΌΛΙΣ ΟΡΊΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΟΖ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΊΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΌΝΙΏΝ ΤΟΥΣ (ΠΟΥ ΜΙΛΟΎΝ ΔΉΘΕΝ ΓΙΑ ΈΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΊΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΟΖ) ΠΆΡΤΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΆΝΟΥΝ! ΌΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΊΟ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ ΚΑΙ 4ΑΚΙΣ ΜΕ 5ΑΚΙΣ ΔΊΣ ΕΥΡΏ. ΚΑΘΊΚΙΑ ΌΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΆΤΕ ΌΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΘΑ ΠΈΘΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΈΡΘΕΙ Η ΏΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΊΑΣ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΤΌΤΕ ΘΈΛΩ ΝΑ ΣΑΣ «ΔΩ»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s