"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΗΕ / Τουρκία

Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για την υφαλοκρηπίδα


Η Ελλάδα απέστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ σε απάντηση της μονομερούς ενέργειας της Άγκυρας να παραχωρήσει άδεια για έρευνες σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

 

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης είναι τα εξής:

1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή».

Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.

2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»είναι «απολύτως αστήρικτες».

3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».

4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Βan Ki-moon, τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές Eλληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Eλληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές Eλληνικής υφαλοκρηπίδας στην Tουρκική Εταιρεία Πετρελαίου», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές – χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον – θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.

Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

strategyreports.wordpress.com

3 thoughts on “Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για την υφαλοκρηπίδα

 1. ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΦΤΑΝΕΙ ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ ΠΗΓΕ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΟΜΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ:
  ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΤΟ ΒΑΡΙΕΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ

 2. @1 ΕΤΣΙ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΩΝΙΑ, (ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΟΡΥΚΤΑ, ΑΕΡΙΟ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ, ΚΤΛ.), ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΒΓΕΙ ΚΟΝΤΡΑ.
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΒΕΒΑΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ !!!
  ΜΕΤΑ, ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.!!!!!

 3. ΚΥΡ-ΔΕΚΑΝΕΑ ΜΟΥ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΘΗΡΙΟ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΟΒΑΣΑΙ.

  ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΝ.ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ «ΣΤΡΑΒΗ» ΚΑΝΟΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ/ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ.

  ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΛΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΤΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s