"Greek National Pride" blog

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ Πρόκληση Ερντογάν – Αξιώνει συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ΑΟΖ μας


25ce25b1

Συνεκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, συνεπώς και των ενεργειακών κοιτασμάτων, αξιώνει η Άγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και παρουσιάστηκε στις 9 σήμερα, μίλησε για συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα αυτό. Ανήγαγε δηλαδή το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ σε διμερές θέμα.

Η σοβαρή αυτή πρόκληση συνέβη λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Συνεχίζοντας μάλιστα ο κ. Ερντογάν επεκτάθηκε και στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ. Υποστήριξε πως «η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα όσον αφορά στην ΑΟΖ» και πρόσθεσε με θράσος ότι «αυτά που θα προκύψουν από την εξόρυξη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο πρέπει να μοιρασθούν σε όλους τους Κυπρίους».

Η συνέντευξη Ερντογάν δόθηκε στη ΝΕΤ χθες, παρά το γεγονός ότι παρουσιάσθηκε σήμερα. Η κυβέρνηση δεν γνώριζε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού; Γιατί δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όταν η Άγκυρα ζητά συνεκμετάλλευση της ελληνικης ΑΟΖ; Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης που να απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το ερώτημα είναι θα τολμήσει να θέσει αποφασιστικά το θέμα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ ή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ή θα επιστρέψει «συνοδευόμενος» από νέες τουρκικές προκλήσεις, όπως συνέβη στο Κατάρ;

Η τουρκική πλευρά είναι εμφανές ότι έχει επιχειρήσει τις τελευταίες ημέρες να κάνει «επικοινωνιακό» παιχνίδι, δείχνοντας δήθεν πώς είναι ανοιχτή στο διάλογο και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνέντευξη Ερντογάν στη «ΝΕΤ», ο οποίος μίλησε για «στρατηγική συνεργασία» και είπε πώς δεν θέλει η πολιτική μεταξύ των δύο χωρών να στηρίζεται σε κουτσοπολιά, στα «σου πα μου πες».

Επικεντρώνεται δε η επίσκεψη στους υπουργούς που συνοδεύουν τον κ. Σαμαρά και τους επιχειρηματίες, στα θέματα «χαμηλής πολιτικής», γιατί οι «Τούρκοι θέλουν να κάνουμε μαζί δουλειές». Να διεισδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα θέλουν και να «εισβάλουν» οικονομικά αντί στρατιωτικά, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μην ξεχνάμε την ναυπήγηση ενός πλοίου-νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου. Φυσικά θα πρόκειται για άλλη μια μεθοδευμένη ενέργεια της Άγκυρας για να «ενσωματώσει» νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις υποδομές τις, καλύπτοντας έτσι την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους (ανυπαρξία καλύτερα), στον πρωταρχικό τομέα της Υγείας.

Οι ακρίτες των νησιών μας προσεύχονται στον καλό Θεό κάθε μέρα, απλά να μην τους τύχει τίποτα,γιατί θεωρούν εαυτούς «ξεγραμμένους».

Είναι βέβαιο πώς οι Τούρκοι δεν πιάνονται φίλοι. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την επεκτατική τους πολιτική που θέλει «συνεκμετάλλευση». Αυτό φαίνεται πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δεν το έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να το αντιληφθούν και κάθε φορά που μιλούν για προσέγγιση, οι Τούρκοι εγείρουν ένα ακόμη ζήτημα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το βλέμμα καρφωμένο  στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Έχουν καταφέρει να κάνουν την Ελλάδα να ακολουθεί σε θέματα κυρίαρχα στο Αιγαίο, αντί εκείνη να οδηγεί τις εξελίξεις. Έφτασαν κάποιοι να πανηγυρίζουν γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε ρηματική διακήρυξη στο ΟΗΕ προκειμένου να απορριφθεί η ενέργεια της Άγκυρας για δέσμευση περιοχών έρευνας υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο. ‘Η γιατί ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πώς όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα προχωρήσει το θέμα της ΑΟΖ».

Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί πώς είναι κυρίαρχο κράτος (σ.σ. όσο είναι μετά τα μνημόνια που έχει ψηφίσει) και θα αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο. Είναι η ώρα να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα και να ανακηρύξει ΑΟΖ ή να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα χωρίς αναστολές. Για κάτι τέτοιο απαιτείται σοβαρός προγραμματισμός και ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι συναντήσεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» δεν βοηθούν σε τίποτε αυτή την πολιτική. Αντιθέτως οι Τούρκοι τις εκμεταλλεύονται για να «χτίσουν» τις δικές τους αξιώσεις. Το απέδειξε η τελευταία συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στο Κατάρ, με το δεύτερο να μιλά για απόσυρση του νόμου για τους ιμάμηδες και για τζαμί στην Ελλάδα. Όπως και οι προκλήσεις που ακολούθησαν στο Αιγαίο.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s