"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία για τα κοιτάσματα, γιατί;


Polarcus_Samur_Turkey_erefnitiko_skafos

Καθησυχάζει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Μεσογείου.

Το ότι προβαίνει σε αυτή την κίνηση βέβαια μια μέρα μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει εναλλακτικά δύο πράγματα, έστω κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε καχύποπτοι και «άπιστοι Θωμάδες»… είμαστε όμως: Ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από ελληνικής πλευράς ότι και η Ελλάδα θα αποφύγει να ανοίξει τέτοιο «κεφάλαιο» (κακό σενάριο), είτε η Τουρκία έχει αποφασίσει να προσεγγίσει το θέμα πιο «εποικοδομητικά» (καλό σενάριο) και θα εξηγήσουμε…

Το «εποικοδομητικά», θεωρητικά θα σήμαινε ότι έχοντας συνείδηση αφενός ότι το υπάρχων διεθνές δίκαιο δεν την ευνοεί και αφετέρου του επιχειρήματος που προβάλλει και εξηγήσαμε σε ανάρτηση των προηγουμένων ημερών (http://www.defence-point.gr/news/?p=70626), έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη «μέση οδό». Δηλαδή, να αποφύγει να εμφανιστεί ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εμμένοντας στη θέση ότι «υπάρχει πρόβλημα, μας αδικεί το υπάρχων πλαίσιο και πρέπει να τεθεί». Αυτό σημαίνει να αναζητηθεί λύση που θα επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμφερείς υποθέσεις ανά την υφήλιο, μετά από εμπλοκή των δυο μερών και της διεθνούς κοινότητας, χωρίς να θέτει θέματα προσφυγής στην ένοπλη βία σε περίπτωση που υπάρξει απόπειρα εκμετάλλευσης.

Εάν υφίσταται τέτοια στρατηγική, η Τουρκία θα επιδιώξει να κατοχυρώσει μερίδιο για την πλευρά της και εμπλοκή στην αξιοποίηση, χωρίς να πειραχτεί το διεθνές νομικό πλαίσιο, μέχρι να εξευρεθεί τρόπος «νέας ρύθμισης». Δεν το λέμε τυχαία. Στα αυτιά μας έχουν φτάσει «ψίθυροι» ότι θα μπορούσε να παραμένει εν ισχύ το υπάρχων νομικό πλαίσιο και να μην επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, απλά ο «ευνοημένος» να υποχρεούται εμμέσως, «εθιμικά» λένε ορισμένοι, να εμπλέκει σε ένα ποσοστό (20-30% μας έχει αναφερθεί) τον «ζημιωμένο» στο αμιγώς οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης.

Η ανωτέρω παρατήρηση θέλει μεγάλη προσοχή και προσεκτική ανάλυση όλων των παραμέτρων από ελληνικής πλευράς, που θα κληθεί να ζυγίσει ανάμεσα στην εκχώρηση τμήματος του οικονομικού οφέλους και της δυνατότητας καθαυτής για την ακώλυτη αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Εμείς παραμένουμε καχύποπτοι και αμφιβάλλουμε ζωηρά, καθότι η Τουρκία, με τη διπλωματική συμπεριφορά που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, αφήνει να εννοηθεί ότι η στόχευσή της ξεφεύγει από το αμιγώς οικονομικό πεδίο και επεκτείνεται στο γεωπολιτικό, που αφορά τον έλεγχο χώρου.

Εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την πολιτική του «δερβέναγα» και την απόπειρα τρομοκράτησης των εμπλεκομένων, κρατών και εταιριών και επιδιώκει την εξεύρεση «διευθέτησης» σε άλλα επίπεδα, θεωρητικά δημιουργείται ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για κάποια προκαταρκτική συζήτηση. Πολλοί ερμηνεύουν το «καζάν-καζάν» (αμοιβαία επωφελής, «win-win») του Ερντογάν υπό αυτό το πρίσμα.

Εμείς ομολογούμε ότι δεν έχουμε πειστεί, αν και γνωρίζουμε ότι το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο σε όλα τα επίπεδα. Ούτε δυνατότητα αξιολόγησης κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από απόψεως διεθνούς δικαίου μπορούμε να αξιολογήσουμε, ή αν υποκρύπτεται κάποιο τέχνασμα που θα μας εκπλήξει. Το ρεπορτάζ βέβαια συνεχίζεται…

Το «ζύγισμα» για την ελληνική πλευρά, αν αποδειχθεί ότι τα ανωτέρω δεν στερούνται ουσίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και το «τετελεσμένο» που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι η εναλλακτική θα είναι το μπλοκάρισμα της διαδικασίας για μακρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η Ελλάδα επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών με σκοπό να ξεφύγει οριστικά από την οικονομική κρίση.

Εν αναμονή περισσοτέρων ενδείξεων και πληροφοριών, οψόμεθα… οπότε «των φρονίμων τα παιδιά…»  πηγη

2 thoughts on “Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία για τα κοιτάσματα, γιατί;

  1. EMENA MOY ΦΑΙΝΕΤΑΙ OTI ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΘΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ AYTA,OYTE KAI OI TOYΡKOI!!ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ,ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ,ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ!!ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!!ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΑΝΙΑ,ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΧΑΡΜΑΝΙΑ!

  2. @1 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ…!!!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧPΕΟΜΕΝΟΙ…!!!!! ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑPΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑPΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΞΕΧPΕΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΜΑΣ !!!! ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΞΙΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ……… ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ…. ΚΟΙΝΟΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ….. ΑΛΙΕΙΑ ΠΧ……..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s