"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Λαμπρά Ελληνικά μυαλά

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνικά μυαλά από την ESA


planetek

Η επιμονή στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη συνεργασία, αλλά και η πίστη στις ίδιες δυνάμεις απέφεραν καρπούς για την ομάδα των ελλήνων στην οποία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA/European Space Agency ή, για λόγους απλούστευσης «NASA της Ευρώπης») εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο έργο διαστημικής τεχνολογίας, στα αποτελέσματα του οποίου θα στηριχτεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της.

Το έργο που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κοινοπραξία, στην οποία ηγείται η εταιρεία Planetek Hellas ενώ συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), αφορά την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος αρχειοθέτησης και διάχυσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων για τις διαστημικές αστρονομικές παρατηρήσεις του υπερμεγέθους αρχείου που βρίσκεται στο Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας της ESA στη Μαδρίτη.

Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα τριάντα μηνών και ανατέθηκε από την ESA στην ελληνική κοινοπραξία μέσω ανοικτού διαγωνισμού.

 

 

ESA_s_Malarguee_

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα της Planetek Hellas και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι οι πρώτοι ελληνικοί φορείς που επιτυγχάνουν τη λήψη συμβολαίου από το εν λόγω κέντρο της ESA.

Το εγκώμιο της ομάδας έπλεξε και ο Pedro Osuna Alcalaya, διευθυντής του κέντρου της ESA, ο οποίος σημείωσε: «Ο συνδυασμός Planetek Hellas και ΕΕΑ εξασφαλίζει ιδανική ισορροπία μεταξύ βιομηχανίας και επιστημονικής κοινότητας πράγμα απαραίτητο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Εμείς –η ESA– θα μαθαίνουμε παράλληλα κατά τη διάρκεια του έργου αυτού και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει μια γόνιμη εμπειρία για την Planetek Hellas, το ΕΕΑ, την ESA αλλά και την Ελλάδα».

Ο Ιωάννης Δαγκλής, διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης) στο ΕΑΑ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι «η μακρά και επιτυχημένη συμμετοχή του ΕΑΑ στην υλοποίηση προγραμμάτων της ESA αντικατοπτρίζει την επιστημονική αριστεία του ΕΑΑ και συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας προσφέροντας θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.

 

ESA

Επιπλέον, προγράμματα υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου όπως αυτά εμποδίζουν τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό, κάτι που είναι μέγιστης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής πωλήσεων της Planetek Hellas, δήλωσε: «Η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας κάνει όλο και δυσκολότερη την επιβίωση των επιχειρήσεων παντός είδους.

Με δεδομένο το παραπάνω, στην Planetek Hellas είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσω της καινοτομίας, της εξωστρέφειας αλλά και της μεταξύ μας συνεργασίας θα μπορέσουμε να υπερβούμε τα εμπόδια των καιρών.

Η υπογραφή αυτού του συμβολαίου αποτελεί για εμάς άλλη μια επιβεβαίωση της αναπτυχθείσας τεχνογνωσίας στην εταιρεία μας, στον τομέα των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-χωρικών Δεδομένων (Spatial Data Infrastructure / SDI).

Πέρα από επιβεβαίωση όμως αποτελεί παράλληλα και πρόκληση για εμάς, δεδομένων των διάφορων δυσκολιών που θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε.

Αισιοδοξούμε όμως ότι το έργο αυτό θα διευρύνει περαιτέρω τους τεχνολογικούς και επιχειρησιακούς μας ορίζοντες».

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ευρώπης.

Η δραστηριότητα της ESA αφορά την περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Γη, της Ατμόσφαιρας, του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και του σύμπαντος γενικότερα. Η ESA είναι υπεύθυνη επίσης για την ανάπτυξη δορυφορικής τεχνολογίας και εφαρμογών καθώς και για την προώθηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστρονομίας Διαστήματος στη Μαδρίτη (European Space Astronomy Centre / ESOC) αποτελεί τις εγκαταστάσεις απ’ όπου ελέγχονται όλα τα διαστημικά τηλεσκόπια και οι πλανητικές αποστολές της ESA.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και αριστεία στις διαστημικές επιστήμες και εφαρμογές, με συμμετοχή σε διαστημικές αποστολές της NASA και της ESA, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Η Planetek Hellas είναι ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Χαρτογράφησης και των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων. Πελάτες της εταιρίας είναι σήμερα μερικοί από τους σημαντικότερους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κ.α.

Η εταιρία είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου si-cluster διαστημικής στην Αθήνα και πλήρες μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ).

defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s