
Αλέξανδρος Τάρκας
Η συγκυρία των συνομιλιών Σαμαρά – Ερντογάν, της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων από τον Ν. Αναστασιάδη και της πραγματοποίησης ναυτικών γυμνασίων Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συνεργασία της Αθήνας και της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ, καθώς και το ερώτημα των νέων ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο.
Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα και επιθυμώντας να στερήσουν την Τουρκία από οποιαδήποτε αφορμή προβοκάτσιας, έχουν τονίσει (κι έχουν τηρήσει) από το 2010 την αρχή ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ είναι αυτόνομη και δεν στρέφεται κατά τρίτων.
Αν και παραμένει αμφίβολο τι αντιλαμβάνονται (ή τι θέλουν να αντιληφθούν) οι σημερινοί νεοϊσλαμιστές ηγέτες της Αγκυρας, το γεγονός είναι ότι η σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ έχει αποδειχτεί αμοιβαία ωφέλιμη και δεν πρόκειται να βλάψει την Τουρκία, παρά μόνον αν η ίδια προκαλέσει περιττές αναστατώσεις.
