"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

«Αντιρατσιστικές» τριβές στην κυβέρνηση.Τι προβλέπει ο νέος νόμος που αποκαλύπτει «Το Βήμα» – Φυλάκιση, χρηματική ποινή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων


ANTIRATSISMOS

Ενδοκυβερνητικές αλλά και εσωκομματικές τριβές προκάλεσε αιφνιδίως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί για διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Αν και το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ ζήτησαν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει ότι ίσως η κατάθεσή του θα καθυστερήσει, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των δύο εταίρων, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που όχι μόνο προετοίμασε το νομοσχέδιο, αλλά το τελευταίο διάστημα αυστηροποίησε ορισμένες διατάξεις του.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την καθυστέρηση στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης επικοινώνησε με το ΠαΣοΚ και το διαβεβαίωσε ότι «κορμός της νομοθετικής ρύθμισης» θα είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠαΣοΚ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία: «Για μας αυτό είναι κόκκινη γραμμή» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Την ίδια ώρα ο κ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ζητώντας του την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου. Το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκου, μόλις υπήρξαν πληροφορίες ότι θα καθυστερήσει ή ακόμη και θα «παγώσει» η κατάθεση του νομοσχεδίου. Οπως «Το Βήμα»  πληροφορείται, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου, παρά τις όποιες αντιρρήσεις προέβαλε ο κ. Μπαλτάκος για συγκεκριμενοποίηση των εννοιών «μίσους» και «εχθροπάθειας» που αναφέρονται στο νομοσχέδιο. Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί το άρθρο που αναφέρεται κατά των αρνητών ή των εγκωμιαστών γενοκτονιών ή του Ολοκαυτώματος, όχι μόνο στο επίπεδο της έκφρασης γνώμης αλλά και όταν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.

Ακόμη πιο αυστηρές ποινές σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρεις μήνες για όποιον ή όποιους υποπέσουν στα αδικήματα αυτά, έτσι όπως ως σήμερα έχει διαμορφωθεί, αυξάνει την ποινή τουλάχιστον σε ένα έτος και φυλάκιση έξι μηνών αντί τριών.

Το νέο νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι σκοπός του είναι «η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων η οποία κυρώθηκε με το ΝΔ 494/1970».

Για πρώτη φορά ποινικοποιούνται οι όροι «εχθροπάθεια» και «μίσος», ενώ ο όρος «θρησκεία» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος γενικά σε πρόσωπα τα οποία προσδιορίζονται βάσει θρησκευτικής πίστης ή άλλων περί την πίστη πεποιθήσεων. Ο όρος «εχθροπάθεια» θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου αναφέρεται: «Οποιος από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 10.000 ως 20.000 ευρώ, επιβάλλεται δε και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του τουλάχιστον ενός έτους».

Φτάνει, π.χ., ένας βουλευτής να στραφεί ή να καθοδηγήσει κάποιον άλλον ή άλλους να στραφούν κατά μεταναστών ή πολιτών με διαφορετικότητα ως προς το θρήσκευμα και θα ζητηθεί αμέσως η άρση της βουλευτικής  ασυλίας του. Εν συνεχεία θα ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη βάσει των νέων διατάξεων και, αν κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, τότε θα στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα (με αυτόματη έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα), θα του επιβληθεί ποινή ως και 20.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Το ίδιο ισχύει αν χαιρετίσει δημόσια φασιστικά και αν εξυβρίσει κάποιον ή φραστικά επιτεθεί εναντίον του επειδή έχει άλλο χρώμα ή άλλη θρησκεία.

Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι «αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου είχε ως επακόλουθο την τέλεση εγκλημάτων, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 20.000 ως και 30.000 ευρώ, επιβάλλεται δε επιπλέον και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων τουλάχιστον έξι μηνών αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Στο άρθρο 4 αναφέρει ότι «όποιος δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού (σ.σ.: η λέξη «φασισμός» προστέθηκε στο τελικό κείμενο ώστε να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο και να περιλαμβάνει και τη φασιστική βία και τις φασιστικές πράξεις), και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον γενετήσιο προσανατολισμό, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ως και 20.000 ευρώ, επιβάλλεται δε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τουλάχιστον ενός έτους».

Για πρώτη φορά, με το άρθρο 6, παράγραφος 1, του νομοσχεδίου θεσπίζεται και ευθύνη νομικών προσώπων κατά των αδικημάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μη αθώο» και ότι δεν έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής. Αναφέρει επίσης ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, στη δράση των ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης ωστόσο παρατηρεί ότι το νομοσχέδιο μεριμνά ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος των ρατσιστικών πράξεων και σημειώνει ότι «συχνά οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων ξεφεύγουν επικαλούμενοι προφάσεις περί ελευθερίας», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης δηλώνει ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει «ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες».

Καθυστερήσεις Θα κόβεται η κρατική επιχορήγηση Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει πολύ ως προς τη θέσπιση αυστηρών κανόνων με αποτρεπτικές ποινές κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με αποτέλεσμα να βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πριν από το Πάσχα μάλιστα η αρμόδια επίτροπος κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ έδειξε κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα λέγοντας ότι έχει μείνει πίσω και ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινοτική νομοθεσία.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε και το «πράσινο φως», προβλέπονται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο αυστηρές ποινές σε σχέση με άλλους παρόμοιους νόμους που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη.

Εξετάζεται ωστόσο η πρόνοια να υπάρχει ειδικό άρθρο στο οποίο να αναφέρεται ότι, αν αρχηγός κόμματος υποπέσει στα παραπάνω αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αν υπερασπιστεί εγκλήματα πολέμου ή καταφερθεί δημόσια ή προφορικά κατά της γενοκτονίας, τότε όχι μόνο (αν καταδικαστεί) στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα, αλλά και το κόμμα του χάνει αυτομάτως την κρατική επιχορήγηση. Το άρθρο αυτό ενδέχεται να προστεθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα του «Βήματος» www.tovima.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s