"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΙΝΑ

Όλο το πρόγραμμα.Ο Σαμαράς μαθαίνει κινέζικα ,Αλλά ο κινέζικος δράκος «φρενάρει»


KOSKOKINEZO

Στρατηγική και οικονομική διάσταση έχει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε επανάληψη του παραδείγματος της COSCO και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard και με άλλες πολυεθνικές εταιρίες στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοδοξώντας να πουλήσει όλο τον ΟΛΠ.Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. Υπάρχει δε η προοπτική για επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η επιδείνωση της οικονομίας παγκοσμίως δεν έχει αφήσει στο απυρόβλητο τον «κινέζικο δράκο». Η γιγαντιαία οικονομία της, δεύτερη σε μέγεθος στον πλανήτη, επιβραδύνει ανησυχητικά για το επίπεδο «κάλυψης» της ανεργίας, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις είναι τίγκα στα χρέη.

Οι πιέσεις της ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης πιέζουν όλη την υφήλιο, με αιχμή την Ευρώπη και τις ΗΠΑ βασικούς προορισμούς κινέζικων προϊόντων, καθώς φρενάρει το παγκόσμιο εμποριο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕ.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο Πεκίνο την Πέμπτη το πρωί και θα μιλήσει στην κινεζική Ακαδημία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη ημέρα θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι της Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας.

Το πρόγραμμα

        Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.

Από κυβερνητικής πλευράς, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s