"Greek National Pride" blog

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ RQ-170 Α.Μεσόγειος: Επιχείρησε (;) η Χεζμπολάχ να αρπάξει UAV Heron και οι Ισραηλινοί το έριξαν!


yourfile

Θρίλερ με ισραηλινό UAV στην Α.Μεσόγειο ανοικτά των ακτών του Λιβάνου όταν το μη επανδρωμένο αερόχημα Heron (Shoval δέχθηκε ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα από μη εξακριβωμένη πηγή και προ του κινδύνου να πέσει στα χέρια εχθρικών δυνάμεων (θεωρείται ότι ήταν η Χεζμπολάχ) όπως το RQ-170 Sentinel των ΗΠΑ) οι Ισραηλινοί κατάφεραν να ανακτήσουν σε κάποια στιγμή τον έλεγχό τυο και να το αυτο-καταρρίψουν στην θάλασσα!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου, αλλά αποκαλύψθηκε μόλις τώρα. επίσημα οι Ισραηλινοί μιλάνε για «βλάβη του κινητήρα», καθώς το αερόχημα εκτελούσε περιπολία επιτήρησης στο εναέριο χώρο ανοικτά των ακτών του κεντρικού-βόρειου Ισραήλ, αλλά ισραηλινές ιστοσελίδες αποκαλύπτουν ότι είχε δεθχεί ισρυά αντίμετα.

Οι χειριστές του αεροχήματος μόλις διαπίστωσαν ότι κάποιο άλλο remote control center επιχειρούσε να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους αποφάσισαν να το καθοδηγήσουν σε συντριβή στη θάλασσα με ελεγχόμενη διαδικασία.

Αμέσως μετά τη συντριβή του Heron στην περιοχή έσπευσαν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις με σκοπό να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα συντρίμμια.

Το ατύχημα είχε ως συνέπεια η ισραηλινή Αεροπορία να καθηλώσει το στόλο των εναπομεινάντων Heron και να γίνει προσπάθεια της πηγής εκπομπής η οποία προερχόταν από το νότιο Λίβανο σε περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ.

 Η ισραηλινή Αεροπορία επιχειρεί τα Heron αποστολές επιτήρησης – συλλογής πληροφοριών από χερσαίες περιοχές και ναυτικής περιπολίας, όπως αυτή που συντετρίβη..

Το κατασκευής Israel Aerospace Industries (IAI) Heron είναι μεσαίου υψομέτρου και μακράς αυτονομίας μη επανδρωμένο αερόχημα με εκπέτασμα 16,6 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 1.250 κιλά. Μπορεί να φθάσει σε υψόμετρα της τάξης των 9.000+ μέτρων η δε αυτονομία του ανέρχεται σε 40 ώρες ανάλογα με τον εξοπλισμό αποστολής και το προφίλ πτήσης.

Πλέον είναι ερώτημα αν το Ιράν έχει μεταφέρει στο Ν.Λίβανο και επιχειρεί από κοινού με την Χεζμπολάζ συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως ρωσικής κατασκευής Kvant 1L222 Avtobaza, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ευθύνεται για την «αιχμαλωσία» του RQ-170 Sentinel στο Ιράν πριν δύο χρόνια.

Το  Kvant  1L222 Avtobaza  αποτελείται από δύο υποσυστήματα τον αισθητήρα και τον αρεμβολέα εγκατεστημένα και τα δύο επί οχημάτων και το ενδιαφέρον είναι ότι είχε προταθεί και στην Ελλάδα για αγορά το 2005.

Όπως αναφέρουν πηγές πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εντοπισμού ραντάρ αεροσκαφών, πλευρικών ραντάρ αεροσκαφών, ζεύξεων δεδομένων και παρεμβολών κλπ.

Η μόνη περίπτωση που το Heron θα μπορούσε να εντοπιστεί από το Kvant 1L222 Avtobaza είναι όταν το αερόχημα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και χρειαστεί να επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου.

Στην περίπτωση αυτή το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να παρεμβάλει το ραδιουψόμετρο και το σύστημα INS/GPS του UAV RQ-170 Sentinel και να προκαλέσει σύγχυση στο σύστημα για το που βρίσκεται και σε ποιο ύψος πετά.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συνέβη στο αμερικανικό UAV ήταν κάποια αστοχία στο σύστημα  INS/GPS την οποία την εκμεταλλεύτηκαν οι χειριστές του Avtobaza οι οποίοι με την σειρά τους δημιούργησαν πρόβλημα στο ραδιουψόμετρο του αεροχήματος και κατάφεραν να το «προσγειώσουν» σχεδόν άθικτο.

ΠΗΓΗ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s