"Greek National Pride" blog

Νέα δοκιμή κατάρριψης αμερικανικού δορυφόρου από την Κίνα


Νέα δοκιμή κατάρριψης αμερικανικού δορυφόρου από την Κίνα

Νέα δοκιμή κατάρριψης αμερικανικού δορυφόρου από την Κίνα

Οι στρατιωτικοί της Κίνας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα κάτω από παραπλανητικές συνθήκες την πρώτη δοκιμή του νέου, επίγεια εκτοξευόμενου αντι-δορυφορικού πυραύλου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η δοκιμή διεξήχθη νωρίς τη Δευτέρα από το διαστημικό κέντρο Xichang και αναγνωρίστηκε από τους Αμερικανούς ως ο νέος πύραυλος Dong Ning-2 ASAT.

Η δοκιμή ASAT (Anti-Satellite) έρχεται μια εβδομάδα μετά τις διαμαρτυρίες της Κίνας για την έκδοση της ετήσιας έκθεσης του Πενταγώνου για την κινεζική στρατιωτική ικανότητα, όπου γίνεται ειδική μνεία για την κεζνική ανάπτυξη των αντι-δορυφορικών όπλων.

Το Free Beacon από την Ουάσιγκτον, αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του νέου πυραύλου τον Οκτώβριο και ο Γκρέγκορι Κουλάκι, ένας ερευνητής πυραυλικής τεχνολογίας, ανέφερε από τον Ιανουάριο ότι ένας νέος πύραυλος ASAT ετοιμάζεται για την πρώτη του εκτόξευση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι ρωτήθηκε την Τρίτη στο Πεκίνο από δημοσιογράφους για το εάν η Κίνα διεξήγαγε μια δοκιμή ASAT. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι η δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί. «Δεν έχω γνώση της ανάπτυξης που περιγράφεται», είπε. «Η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ειρηνική χρήση του διαστήματος και είναι σε αντίθεση με την στρατιωτικοποίηση για τη διεξαγωγή μια κούρσας διαστημικών εξοπλισμών».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει επί του θέματος. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις εκθέσεις πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ο πύραυλος DN-2 αποτελεί σημαντική πρόοδο για το πρόγραμμα της Κίνας για την ανάπτυξη ασύμμετρων ικανοτήτων πολέμου για χρήση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος δεν κατάφερε να μάθει αν στην τελευταία δοκιμή ASAT εμπλέχθηκε δορυφορικός στόχος.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Κινέζοι προφανώς προσπάθησαν να διατηρήσουν μυστική την πυραυλική δοκιμή ASAT, αναφέροντάς την ως ένα πείραμα εξερεύνησης του διαστήματος. Ο δικτυακός τόπος του Εθνικού Διαστημικού Κέντρου, μέρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέφερε ότι τη Δευτέρα χρησιμοποιήθηκε ένας πύραυλος σε μεγάλο υψόμετρο για μια επιστημονική ερευνητική προσπάθεια.

Η Κίνα το 2007 διεξήγαγε την πρώτη επιτυχή δοκιμή ASAT κατά ενός μετεωρολογικού δορυφόρου σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πολλά για τα όπλα ASAT της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αναχαίτισης, λέιζερ και ηλεκτρονικών παρεμβολών, με σκοπό να διαταράξουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα πλοήγησης που χρησιμοποιούνται εκτενώς από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διεξαγωγή των πολέμων.

Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου Τσακ Χάγγελ δήλωσε σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Ιανουάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποφύγουν να εμπλακούν σε εχθροπραξίες στον διαστημικό χώρο. Ωστόσο, ο ίδιος αποκάλυψε έμμεσα ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να αναπτύξει όπλα αντιπεράσπισης, ως απάντηση στα κινεζικά αντι-δορυφορικά όπλα.

«Οι πιθανότητες είναι καλές να είναι αυτό πράγματι μια δοκιμή ASAT από το διαστημικό κέντρο Xichang, από τον ίδιο χώρο εκτόξευσης τον Ιανουάριου του 2007 ολοκληρώθηκε η επιτυχή κατάρριψης ενός κινεζικού μετερεωλογικού δορυφόρου από ένα πύραυλο SC-19 ASAT», δήλωσε ο Ρικ Φίσερ από το Διεθνές Κέντρο Αξιολόγησης και Στρατηγικής.

Ο Φίσερ είπε ότι ο πύραυλος DN-2 μπορεί να είχε μέχρι τέσσερα στάδια και περιελάμβανε ένα ή δύο άνω στάδια υγρών καυσίμων για να παρέχουν μεγαλύτερη ώθηση, όπως ο πύραυλος κλείδωσε έναν στόχο. Το σύστημα DN-2 ASAT θα παρέχει στους στρατιωτικούς της Κίνας την ικανότητα να «υποβαθμίσουν ή να βλάψουν σοβαρά το αμερικανικό Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS)», είπε ο ίδιος.

«Αυτό δεν είναι απλώς μια απειλή εναντίον ορισμένων αμερικανικών στρατιωτικών δορυφόρων, αλλά μια απειλή για ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ηλεκτρονικής υποδομής,» επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές ροές, ακόμη και σε «θέματα προσωπικής ελευθερίας,» ανέφερε ο ίδιος. «Εν όψει μιας τέτοιας απειλής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απλά καμία άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν με τις συμμετρικές δυνατότητες για την αποτροπή κινεζικών επιθέσων στον διαστημικό χώρο, αλλά και να εξετάσουν τις δικές του απαιτήσεις για την διαστημική υπεροχή», καταλήγει ο Φίσερ.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η Κίνα, με ένα οπλοστάσιο από περίπου 24 αντι-δορυφορικούς πυραύλους, θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τις ικανότητας των ΗΠΑ στον τομέα της διοίκησης και ελέγχου, δορυφορικής συλλογής πληροφοριών και πλοήγησης, που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των κατευθυνόμενων βλημάτων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η δοκιμή του DN-2 είχε αρχικά προγραμματιστεί για το περασμένο φθινόπωρο, αλλά καθυστέρησε λόγω των ανησυχιών του Πεκίνου ότι η δοκιμή θα μπορύσε να επηρεάσει αρνητικά την επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αν και δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για τον DN-2, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι ένας πύραυλος αναχαίτισης υψηλής γήινης τροχιάς, ικανός να καταστρέψει την στρατηγική πλοήγηση και επικοινωνία. Ο DN-2 λέγεται ότι είναι σε θέση να πλήξει στόχους που βρίσκονται μεταξύ 12.000 και 22.236 μίλια σε ύψος (19.000 έως 35.000 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη, ένα υψόμετρο που χρησιμοποιείται από πολλούς στρατιωτικούς δορυφόρους.

Η έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο αναφέρει επίσης ότι η Κίνα κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας κινητικά όπλα, και όπλα ενέργειας για χρήση ASAT.

ΠΗΓΗ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s