"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΡΩΣΙΑ / Τουρκία

Εξοπλιστικό φλερτ Ρωσίας-Τουρκίας, απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα


Russia_-Tourkia_Aionia-Filia1

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει δεόντως το διάστημα που ακολουθεί, είναι το ανοιχτό φλερτάρισμα της Μόσχας με την Άγκυρα, με τη Ρωσία να προσπαθεί να ανοίξει την εξοπλιστική αγορά της Τουρκίας.

Και εναντίον ποιον θα στραφούν αυτά τα οπλικά συστήματα εάν προχωρήσουν σχετικά εξοπλιστικά συμβόλαια; Εναντίον όσων η Τουρκία θεωρεί ως αντιπάλους της, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα σταθερά εποφθαλμιά.

Οι Ρώσοι με δημοσίευμα στη «Φωνή της Ρωσίας» που εκδίδεται και στα ελληνικά, παραδέχονται τη στόχευση της τουρκικής εξοπλιστικής αγοράς.

Πριν παραπέμψουμε στη σχετική διεύθυνση ώστε να διαβάσουν απευθείας οι φίλοι μας όσα θέλουν να μάθουμε οι Ρώσοι, ας δούμε λίγο την υπόθεση και τις δυνητικές συνέπειες πιο συστηματικά.

 

 

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Καταρχάς, αυτό που κάνουν οι Ρώσοι είναι απόλυτα κατανοητό εφόσον σχετίζεται με το οικονομικό τους συμφέρον. Επίσης, δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις τη στιγμή που η δική σου αγορά είναι κλειστή για ευνόητους λόγους, ενώ αξιόπιστο είναι και το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε από τη στιγμή που κι εμείς προμηθευόμαστε επί πολλά χρόνια αμερικανικά οπλικά συστήματα και δεν διαμαρτυρόμαστε όταν το ίδιο πράττουν οι Αμερικανοί με την Άγκυρα.

Ως δεδομένο όμως είναι κάτι καινούργιο, η ελληνική πλευρά οφείλει να το παρακολουθήσει και να αξιολογήσει τις δυνητικές του συνέπειες στην ελληνική ασφάλεια. Είναι βέβαιο, ότι εάν η Ρωσία ανοίξει τελικά την εξοπλιστική αγορά της Τουρκίας, κάτι το οποίο θεωρούμε ως πολύ πιθανό, κυρίως για διπλωματικούς λόγους της Άγκυρας, τότε τα δεδομένα θα είναι περισσότερο περίπλοκα από ποτέ.

Η Μόσχα είναι βέβαιο ότι δεν θα πιέζει την Άγκυρα όπως συνήθιζε να κάνει στο παρελθόν στο πλαίσιο του γνωστού ψυχολογικού παιχνιδιού, αφού είναι γνωστό ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκίας για λόγους πραγματικής ισχύος και για τη σύγκρουση σε περιοχές όπου οι δυο χώρες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και ατζέντα (π.χ. Καύκασος και Κεντρική Ασία), αλλά και για ιστορικούς  λόγους (βλ. Ανατολικό Ζήτημα)…

Σε στρατηγικό επίπεδο θα επιμέναμε ότι τίποτα δεν αλλάζει, όχι όμως και σε τακτικό. Η πρώτη επίπτωση αναφέρθηκε ήδη, η πιο «διακριτική» στάση που θα τηρεί η Μόσχα, η οποία αναμένεται να κρατήσει αποστάσεις από την ελλαδική και την κυπριακή πλευρά, οπότε οι σχέσεις της ελληνικής πλευράς με την Κίνα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των δυνητικών αρνητικών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν στο μέτωπο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σε επίπεδο «υψηλής πολιτικής» θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε, ότι το εξοπλιστικό άνοιγμα της Ρωσίας στην Τουρκία έχει σημασία και στο επίπεδο της ισορροπίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία εμφανίζεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, δίνοντας στην Άγκυρα μια διέξοδο και ένα διπλωματικό «όπλο», να θεωρήσει ότι μπορεί να υποκαταστήσει σε ένα βαθμό τη σχέση της με τις ΗΠΑ, ποντάροντας στο «ρωσικό χαρτί». Η δε Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή και διαμηνύει στην Ουάσιγκτον ότι «βεβαιότητες» του παρελθόντος απλά δεν ισχύουν.

Για την Ελλάδα η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία, ώστε η διπλωματία της να αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο, μακριά από σύνδρομα του παρελθόντος «να μην ενοχλήσουμε» τον οποιονδήποτε, αφού αυτό κατέληγε σε «μη πολιτική» και σε ανυπαρξία. Η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει τη σύσφιξη των σχέσεων με όλες τις πλευρές, ενώ χωρίς να εγκαταλείπει τον ατλαντικό της προσανατολισμό, να πορεύεται με βάση όσα τα συμφέροντά της υπαγορεύουν, επιχειρώντας να αποκομίσει όσα δύναται, ως αποτέλεσμα της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης.

Ταυτόχρονα όμως, να προβαίνει σε κινήσεις εξισορρόπησης και εξουδετέρωσης των αντιδράσεων, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει κατανοήσει πλέον καλά, ότι η διεθνής διπλωματία είναι μια «άσκηση» όπου ο καθένας δίνει και παίρνει…

Ακολουθεί το προαναφερθέν αποκαλυπτικό άρθρο:

http://rbth.gr/politics/2013/05/16/anoigma_ti_rosia_stin_toyrkiki_agora_oplon_22191.html?

defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s