Σφοδρά πυρά κατά του νομοσχεδίου για την «εχθροπάθεια» ή αλλιώς «αντιρατσιστικού» εξαπέλυσε και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος αναμφίβολα συγκαταλέγεται μεταξύ των μετριοπαθών μητροπολιτών, ενώ πιέσεις δέχεται από πολλούς μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ανακαλέσει την θετική στάση του για το νομοσχέδιο και να ταχθεί με σαφήνεια εναντίον του.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δωρόθεου Σύρου «Προς τους Ευλαβεστάτους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου» κηρύσσσεται η αντίσταση κατά του συγκεκριμένου νόμου με τα εξής πύρηνα λόγια:
«Γνωρίζουμε την ευαισθησία της Πολιτείας σε θέματα, που αφορούν και την Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι και εκείνοι, που θα εισηγηθούν το νομοσχέδιο, και εκείνοι, που θα κληθούν να το ψηφίσουν, δεν θα επιτρέψουν την ποινικοποίηση του λόγου της Εκκλησίας, που είναι μεν πεπαρησιασμένος προς κάθε αίρεση και αμαρτία, αλλά πάντα αγαπητικός και ιαματικός προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, προς τον οποίο σήμερα προσφέρει αφθονοπάροχα και με όλη της τη δύναμη ηθική και υλική συμπαράσταση.