"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

«Ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ από το Ευρ. Κοινοβούλιο, πιέσεις για άμεση λύση.


EUROKOINOBOULIO

Η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα. Τονίζεται ακόμη πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί χωρίς καθυστερήσεις.Τόσο οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισαν την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια, η οποία όμως εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ευρωβουλή. «Ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι όταν είσαι στην ουρά και περιμένεις και συνεχώς σε σπρώχνουν πιο πίσω, κάποια στιγμή θα φύγεις εγκαταλείποντας την ουρά», δήλωσε ο εισηγητής του ψηφίσματος, Ρίτσαρντ Χιούιτ (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), ζητώντας από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν άμεσα τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια, χωρίς καθυστέρηση. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και σε καλύτερες σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, υποστηρίζει το κείμενο του ψηφίσματος. Τονίζεται ακόμη πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί χωρίς καθυστερήσεις και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σεβαστούν το κοινοβούλιο ως τον πιο σημαντικό δημοκρατικό θεσμό.

 Σημειώνεται, ότι απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΕΚ η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου επέκρινε έντονα την ηγεσία των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη στάση της να συνηθίσει τους νέους της χώρας σε καταστάσεις και πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κα. Γιαννάκου κάλεσε την Προεδρία του Συμβουλίου και τον αρμόδιο Επίτροπο για την Διεύρυνση κ. Φούλε να καταδικάσουν την τάση «αρχαιοποίησης» της σημερινής πολιτικής από την πλευρά της ΠΓΔΜ και την εμμονή της σε μύθους και κατασκευάσματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Απαντώντας σε ξένους ευρωβουλευτές, οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα του ονόματος, η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ονόματος και κυρίως ο χαρακτηρισμός της ταυτότητας και της γλώσσας, που απορρέει από αυτό, αποτελεί τη βάση για μια συνεχιζόμενη προπαγάνδα που δεν θίγει μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η έκθεση του Ρίτσαρντ Χιούιτ, που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Δε λαμβάνει, όμως, σοβαρά υπόψη την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τη μη ουσιαστική πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, όπως τονίζεται επανειλημμένα στα κείμενα «Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ». Επομένως, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν την επίλυση της διαφοράς για το όνομα, η ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την έκθεση προόδου για τη ΠΓΔΜ».  πηγη

1 thoughts on “«Ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ από το Ευρ. Κοινοβούλιο, πιέσεις για άμεση λύση.

  1. Η λέξη ΒΕΤΟ μάλλον είναι άγνωστη για τους Έλληνες………
    Δεν φταίνε οι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι / ονομα και μη χωριό) ευρωπαίοι, οι δικοί μας φταίνε που δεν άσκησαν ΒΕΤΟ!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΗΤΤΑ!!!
    (απ οτι καταλαβα απο συμμαχίες ΜΗΔΕΝ. Μπράβο καλά πάμε…..)

Σχολιάστε