"Greek National Pride" blog

Βόμβα Κομισιόν: δεν ισχύουν όσα είπε ο Βενιζέλος


venizelos842

Η Κομισιόν απέρριψε «πανηγυρικά» το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αφορούσε την εύρεση εργασίας για λίγους μήνες, σε μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Κάποιοι είχαν μιλήσει για ένα πρόγραμμα που κινούνταν στη βασική φιλοσοφία της Μεταπολίτευσης, δηλαδή στην εξαγορά ψήφων και την ομηρία, αντί πινακίου φακής.

 Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αρχικά υιοθετήθηκε από τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια και στη συνέχεια έλαβε την έγκριση, με μικρές τροποποιήσεις, από το υπουργείο Εργασίας, για να γίνει νόμος του κράτους με τροπολογία στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ακόμα και η τρόικα εκφράστηκε θετικά για ένα μέτρο που επρόκειτο να δώσει «ανάσα ζωής» σε περίπου 450.000 οικογένειες των οποίων κανένα μέλος δεν εργάζεται, άρα έχουν μηδενικό εισόδημα και βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης.

 Η Κομισιόν όμως διαφώνησε με την ουσία του προγράμματος, τονίζοντας ότι δεν συναινεί με την παροχή «δράσεων κοινωφελούς εργασίας», καθώς είναι μη συμβατό με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η διαφωνία αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκφράστηκε επίσημα από τον γενικό διευθυντή Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της Ε.Ε. Κος Ρίσελ προς τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη.

Μάλιστα, τονίστηκε με έμφαση ότι, σε περίπτωση που το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτηθεί ως έχει από το ΕΣΠΑ, τότε η Κοινότητα θα απαιτήσει επιστροφή κονδυλίων. Συνεπώς, το πρόγραμμα γυρίζει πίσω στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο τώρα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές, για να μπορέσει να εγκριθεί έστω και σε δεύτερο βαθμό.

 Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε με ανακοίνωσή του το γεγονός ότι χρειάζεται επαναδιατύπωση του συγκεκριμένου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το πρόγραμμα αυτό «θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Προκαλεί ερωτηματικά πάντως γιατί η συγκεκριμένη εναρμόνιση δεν έγινε προτού σταλεί το πρόγραμμα στην Κομισιόν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Επίσης, για την ουσία του προγράμματος είχε υπάρξει ανοιχτή διαφωνία ανάμεσα στον κ. Βρούτση και τον κ. Κικίλια, με τον τελευταίο να οδηγείται σε παραίτηση εξ αυτής της αφορμής. Παρ’ όλ’ αυτά το πρόγραμμα εγκρίθηκε πάνω στην ίδια βάση, από τη Βουλή, για να γυρίσει πίσω από την Κομισιόν ως ανεπαρκές.

Θέση για το θέμα πήρε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τώρα πια η στήριξη των ανέργων από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος «συνιστά νομοθετημένη υποχρέωση και προτεραιότητα της Πολιτείας και στοιχειώδες μέτρο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής».

 Τι προέβλεπε το πρόγραμμα

 Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό επρόκειτο να καλύψει το μισθολογικό κόστος για όσους θα επιλέγονταν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας και οι οποίοι θα προέρχονταν από οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Το μισθολογικό κόστος που προβλεπόταν ήταν 490 ευρώ τον μήνα για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ τον μήνα για όσους ήταν κάτω των 25 ετών. Προέβλεπε επίσης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.

 Η εργασία κοινωφελούς χαρακτήρα θα καθοριζόταν μέσω δήμων ή περιφερειών ή τοπικών φορέων απασχόλησης και θα αφορούσε, για παράδειγμα, τον καθαρισμό πάρκων ή τουριστικών σημείων, την αναδάσωση καμένων περιοχών ή την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s