"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη Σαμαρά για να κλείσει τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα


SAMAROMAXIΤο ενδοκυβερνητικό τοπίο θυμίζει κάτι μεταξύ «κινούμενης άμμου» και «λάκκου των λεόντων» με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά να θέλει γρήγορα να εξαφανίσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που παραμένει βαθύτατα διχασμένη σε διάφορα κομβικά θέματα.
Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει πολύ γρήγορα εκκρεμότητες και να βρει κατεπείγουσες λύσεις σε διάφορα προβλήματα που έχουν πανικοβάλει το οικονομικό επιτελείο, λόγω της έλευσης της τρόικας και από την άλλη πλευρά έχει κατά νου πως θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις αντιθέσεις με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
Στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης δεν λείπουν οι αντιθέσεις και ήδη οι διαφορές πολιτικής ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου ή τη Συγγρού (όπου κατοικοεδρεύει η ΝΔ) και στα γραφεία των ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ είναι εμφανείς.
Παράλληλα αναδεικνύονται και οι μεγάλες ιδεολογικές αποστάσεις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταση με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου η ΝΔ είναι στα χαρακώματα με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του κ. Σαμαρά με τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, η οποία θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι η σύσκεψη είναι τακτική και δεν αποτελεί μείζον θέμα, είναι αυτονόητο, πως λόγω των τελευταίων εξελίξεων, ειδικά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση και για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Εξάλλου, τόσο ο κ. Βενιζέλος εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά και ο κ. Κουβέλης, έχουν θέσει θέμα λειτουργίας, συντονισμού και αποτελεσματικότητας του τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος, ενώ η άποψη των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι πως «δεν κυβερνάει μόνη της η ΝΔ».
Ένα βασικό και μεγάλο θέμα στην κυβέρνηση είναι «ποιοι παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις» και το έχουν θίξει το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, αφού πολλές φορές έχουν διατυπώσει τα στελέχη τους το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ή να αντιλαμβανόμαστε την τελευταία στιγμή στη Βουλή, διάφορες αποφάσεις;».
Οι βολές κατευθύνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ανοικτά θέματα είναι αρκετά και στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο έχουν αναδειχθεί αρκετά περιστατικά στις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων που αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση παρατεταμένης νευρικής κρίσης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η τρικομματική κυβέρνηση.
Στους έντεκα μήνες της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν γίνει πολλά. Οι αιφνιδιασμοί από το Μέγαρο Μαξίμου και από τους υπουργούς είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ που προειδοποιούν ότι αυτά πρέπει να σταματήσουν «μια και καλή και δια ροπάλου».
Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει κανείς ότι διατηρεί την ψυχραιμία του με τα ενδοκυβερνητικά επεισόδια, αλλά θα επιχειρήσει να επέλθει συμβιβασμός ή εκεχειρία μεταξύ των εταίρων. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιδιωχθεί να υπάρξουν καθαροί λογαριασμοί για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Και αυτό διότι το Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να δώσει την εντύπωση συγκροτημένου κυβερνητικού μηχανισμού και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εξαφανίζοντας από το προσκήνιο τις σοβαρές αποκλίσεις στις προσεγγίσεις των εταίρων για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.
Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. το φορολογικό νομοσχέδιο, ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, η απομάκρυνση των πρώτων 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων και των οργανισμών του δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις, κ.α.
Μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά, αλλά έμπειρα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, λένε ότι η συνοχή της κυβέρνησης, δεν κινδυνεύει. Είναι φανερό όμως ότι αρκετά όρια ξεπεράστηκαν το τελευταίο διάστημα και το ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί ισορροπία.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s