Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης της κατάστασης στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τα γεγονότα στην Τουρκία είχαν τεθεί από τα ξημερώματα τα ελληνικά Επιτελεία όταν ξαφνικά η Άγκυρα επιχείρησε κάτι το οποίο κάνει για πρώτη φορά: Μία φρεγάτα η Yildirim (κλάση MEKO 200TN) και μία πυραυλάκατος Zipkin (κλάση Kilic), ξεκίνησαν ανατολικά της Ρόδου και σε σχηματισμό περιπολίας μάχης έφτασαν ανοικτά των παραλίων της Ανατολικής Αττικής.
Τα δύο πλοία την ώρα που μαίνονταν οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη έφυγαν από την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και ακολουθώντας πορεία βορειοδυτική, μπήκαν στα Εθνικά Χωρικά Υδατα ανατολικά της Αμοργού, πέρασαν δυτικά της Σύρου, μετά έπλευσαν μεταξύ Κέας και Γιάρου και κατευθύνθηκαν προς την Άνδρο.
Προηγήθηκε η πυραυλάκατος στις 09.40 το πρωί και ακολούθησε η φρεγάτα στις 13.15. Η πυραυλάκατος έπλεε ενός των ΕΧΥ με πολύ χαμηλή ταχύτητα και εν τέλει «ζευγάρωσε» με την φρεγάτα αρκετά πριν φτάσουν στην περιοχή της Κέας.
