Βολές εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για τον νατοϊκό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα τηλεφωνήσει στον Αχμέτ Νταβούτογλου και θα εκφράσει επίσημα τις αμερικανικές διαμαρτυρίες.
Πρέπει να σημειωθεί, κάτι που έχει κάνει κατάπληξη στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που είχε συνάντηση στις 16 Μαίου με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και τον φιλοξένησε στο Blair House, δεν μίλησε δημόσια για τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος δεν κρύβει τα λόγια του, έκανε την παρέμβασή του το βράδυ στο “ΤουρκοΑμερικανικό Συμβούλιο”, μια ένωση για την προώθηση των εμπορικών, στρατηγικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα που συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον.
