"Greek National Pride" blog

Απαιτεί να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί σε πρώτες κατοικίες «Εμμονή» από το ΔΝΤ με τις κατασχέσεις!


Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί από 1ης Σεπτεμβρίου ζητάει στην πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φέρνοντας τέσσερις μήνες πιο κοντά (η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί με νομοθετική πράξη πέρυσι λήγει 31.12.2013) τον εφιάλτη του ξεσπιτώματος για παραπάνω από 200.000 νοικοκυριά.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η σημερινή αναστολή των πλειστηριασμών θα πρέπει να διακοπεί όταν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα είναι πλήρως λειτουργικό και σαφώς όχι πέραν του τέλους Αυγούστου 2013.

 Οπως τονίζεται, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένα ευπρόσδεκτο ξεκίνημα για μια συντονισμένη στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ακολουθείται από μια παρόμοια προσέγγιση και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, ζητώντας εμμέσως αναθεώρηση του Πτωχευτικού Δικαίου. Προειδοποιεί, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπονομεύεται η «κουλτούρα πληρωμής».

 Η πρόταση για άμεση άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από το ΔΝΤ εκθέτει ακόμη περισσότερο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, που δίκην λαγού άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες το θέμα, καθώς πέραν των άλλων ισχυρίστηκε ότι «κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε 15 χρόνια;» Απ’ ό,τι φαίνεται, τα «χρόνια» έγιναν μέσα σε λίγες ώρες ελάχιστοι μήνες.

 Ειδικά όσον αφορά τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή (για τα «κόκκινα» δάνεια) και αφορούν μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ τα χαρακτήρισε απαράδεκτα, επαναλαμβάνοντας ότι «απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών» θα υπαχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις.

Συμμετέχοντας στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το επίμαχο νομοσχέδιο, η ΕΚΠΟΙΖΩ επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών μένει εκτός των ρυθμίσεων, ζητώντας παράλληλα βελτιώσεις του προγράμματος.

 Συγκεκριμένα πρότεινε:

 1. Να υπαχθούν και τα καταγγελμένα δάνεια, καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης.

2. Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι μικροεπιχειρηματίες.

3. To προνομιακό επιτόκιο να ισχύει για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τους ανέργους η άτοκη περίοδος χάριτος να επεκταθεί σε όλη την τετραετία.

4. Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών να μειωθούν στο νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο (σήμερα 6,5%).

5. Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για όλα τα νοικοκυριά για 3 έτη.

 Εκδοση «ομολόγων» από ΤΑΙΠΕΔ για πακέτα ακίνητων του Δημοσίου

 «Πακέτα» ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία ή άλλους φορείς του Δημοσίου πρέπει να έχει δημιουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις (έκδοση «ομολόγων» με αντίκρισμα στα συγκεκριμένα ακίνητα), ώστε να αυξήσει τα έσοδά του. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι έως τον Νοέμβριο θα έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης των περίπου 80.000 ακινήτων που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς και σχέδιο για τη μεταφορά εκατοντάδων ακινήτων που σήμερα ελέγχονται από άλλους φορείς (υπουργεία κ.λπ.) στη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Τα ακίνητα που θα ενταχθούν στα συγκεκριμένα «πακέτα» θα είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ακίνητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ καλείται, επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο να καταθέσει στην τρόικα σχέδιο το οποίο θα αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα και τους μηχανισμούς για να προχωρήσει στην αξιοποίηση/πώληση/τιτλοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων του Δημοσίου.

Με βάση το Μνημόνιο, έως το τέλος του έτους πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αποκτήσει τον πλήρη και άμεσο έλεγχο 1.000 εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων. Η μεταφορά των ακινήτων στο Ταμείο θα γίνει σε τέσσερα στάδια, δηλαδή 250 ακίνητα ανά τρίμηνο. Το πρώτο «πακέτο» ακινήτων μεταφέρθηκε στα μέσα Απριλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να μεταφέρει ακίνητα από έναν δημόσιο φορέα (π.χ. υπουργείο) σε άλλον (π.χ. δήμος) χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ και της τρόικας, πριν καλυφθούν οι απαιτήσεις του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων/τιτλοποιήσεων.

Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι το καθεστώς χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου παραμένει άγνωστο (π.χ. ποιος τα διαχειρίζεται, ποιος καρπώνεται τα έσοδα από την αξιοποίησή τους, ποιος τα έχει καταπατήσει κ.λπ.). Από την ίδια έκθεση γίνεται γνωστό ότι οι προσφορές για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα υποβληθούν τελικά τον Δεκέμβριο του 2013 και όχι στις 29 Οκτωβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδων από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΗΓΗ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s