"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΤ: Τι πρότεινε ο Π. Καψής στους εργαζόμενους.Τι απαντούν οι εργαζόμενοι


KAPSISΓραπτώς επέδωσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ ο υφυπουργός κ Παντελής Καψής στην αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση κατά τη διάρκεια της σημερινής τρίτης κατά σειρά συνάντησης που είχε μαζί τους.

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είχαν ζητήσει από τον υπουργό εγγράφως τις προτάσεις του «θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι προτάσεις είναι οι γνωστές από το non paper που είχε κυκλοφορήσει μετά την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών που είχε γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Στη συνέχεια οι νομικές υπηρεσίες των ενώσεων των εργαζόμενων θα μελετήσουν τις προτάσεις και θα απαντήσουν, ενώ αναμένεται ότι στη γενική συνέλευση των εργαζομένων που θα γίνει αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου θα τεθεί θέμα να συνταχθεί ένα κείμενο με τις θέσεις τους ώστε να απαντήσουν κι εκείνοι γραπτώς στον υφυπουργό.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός των ημερών.

Οι προτάσεις προς τους εργαζόμενους

Το Δημόσιο θα καταβάλλει μέσω του «ειδικού λογαριασμού διαχείρισης των πάσης φύσεως δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της πρώην ΕΡΤ Α.Ε. τις αποζημιώσεις λόγω λύσεως των συμβάσεων εργασίας.

Για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.173/1967 (θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Κατ αρχήν θα ενταχθεί ως ρύθμιση σε τροποποιητική ΚΥΑ της ΚΥΑ κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Για τον υπολογισμό του ύψους των αποζημιώσεων θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και προκειμένου για δημοσιογράφους οι διατάξεις της ΚΥΑ με αριθ. 2/17805/0022 (ΦΕΚ Β 662/21.3.2013) Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού θα θεωρηθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου και προκειμένου για δημοσιογράφους των διατάξεων της ΚΥΑ 2/17805/0022 (ΦΕΚ Β 662/21.3.2013)

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εντάξει και τους εργαζόμενους στην πρώην ΕΡΤ Α.Ε. στα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προβλεφθούν για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με πρωτοβουλία των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών στο πλαίσιο συστήματος κινητικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Κατά την επιλογή προσωπικού στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα προβλεφθεί η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ Α.Ε. των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν με την ΚΥΑ με αριθ. 02/11-6/2013 σύμφωνα με τη διαδικασία στο ΑΣΕΠ.

Στον ενδιάμεσο φορέα θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις εργασίας που θα μπορούν να παραταθούν ως τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο ή για τους δημοσιογράφους σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ

Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επισημαίνουν ότι:

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχοντας λάβει γνώση της πρότασης – πακέτου του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επισημαίνουν:

Τα επιμέρους σημεία, με τις παραπομπές σε ΦΕΚ και ΚΥΑ, δεν αποκαθιστούν τη νομιμότητα, τις ασάφειες και την υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το «μαύρο» παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας  Ραδιοτηλεόρασης  και η απόφαση του ΣτΕ δεν εκτελείται.

Οι αποζημιώσεις δεν είναι χάρη και «γενναιόδωρη προσφορά»  που μπορεί να εντάσσεται στην όποια «διαπραγμάτευση», αλλά ορίζονται νομίμως.

Το ταμείο ανεργίας δεν είναι δώρο και «πριμ» της κυβέρνησης στους – κατ’ αυτήν- απολυμένους της ΕΡΤ.

Η λειτουργία ενός άλλου «θολού» ενδιάμεσου φορέα Ραδιοτηλεόρασης  ενδεχομένως διευκολύνει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις συνέπειες ενός πολιτικού λάθους, αλλά τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό, με μοναδικό προαπαιτούμενο την αποκατάσταση της νομιμότητας, την οποία σέβονται από την πρώτη στιγμή όταν εν μία νυκτί η κυβέρνηση ανακοίνωσε το λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Παραμένουν στη θέση τους,  παράγουν πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαφυλάσσουν  όπως ορίζει η νομιμότητα και επικαλείται ο ειδικός διαχειριστής, τη δημόσια περιουσία.

Οι τελικές αποφάσεις των εργαζομένων θα ληφθούν στις γενικές  συνελεύσεις τους».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s