"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το «δύσκολο» ταξίδι Σαμαρά – Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ – Η «εξοπλιστική ατζέντα»


AVRAMOPOULOSSAMARAS-630x420Δεν θα είναι καθόλου εύκολο το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Περισσότερο για όσους τον συνοδεύσουν και θα κληθούν να συζητήσουν το κομμάτι “αμυντική συνεργασία” της ατζέντας των συνομιλιών. Όπου αμυντική συνεργασία εννοείται ότι περιλαμβάνει αν δεν αποτελεί αποκλειστικά την “εξοπλιστική συνεργασία”. Στην οποία οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία . Δεν είναι τυχαίο ότι της συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά στις 8 Αυγούστου θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο στις 30 Ιουλίου.

Και εκτός από σημασία η Ουάσινγκτον έχει και μεγάλη δυσαρέσκεια για την Αθήνα που εδώ και πολλά χρόνια δείχνει να έχει “υποτιμήσει” τις ΗΠΑ στο χώρο των εξοπλισμών. Η τελευταία μεγάλη αγορά ήταν εκείνη των F 16 το 2005 επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Οι Αμερικανοί θέλουν να “επιστρέψουν” στην Ελλάδα και δεν το κρύβουν. Οι προτάσεις για τα άρματα μάχης Abrams ,τα M 113 ακόμη και για αεροσκάφη F 15 ,αποδεικνύουν αυτή την πρόθεση η οποία έχει γίνει αντιληπτή από την ελληνική κυβέρνηση . Που όμως και σ΄ αυτό το τομέα δείχνει να έχει “παραδοθεί” στις γερμανικές-ευρωπαϊκές επιθυμίες και εντολές.

Οι Αμερικανοί γνωρίζοντας ότι νέες αγορές εξοπλισμών δεν πρόκειται να γίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα επιχειρούν να επανέλθουν στο ελληνικό οπλοστάσιο μέσω προτάσεων εκσυγχρονισμών, αναβαθμίσεων και “παραχώρησης” υλικού που δεν τους είναι αναγκαίο, όπως τα 400 Abrams .

Τι κυνηγάνε;

  • Πρώτα απ΄ όλα τον εκσυγχρονισμό των F 16 για τα οποία αναμένεται σκληρή μάχη τριών εταιρειών .Η Lockheed Martin θα έχει ανταγωνισμό από Boeing αλλά και ΒΑΕ

  • Η αναβάθμιση των P 3 Orion (κάντε κλικ εδω για να δείτε ποια ειναι τα P3 Orion),των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι επίσης ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ . Και η κίνηση της Αθήνας να εξετάσει την γαλλική πρόταση για παραχώρηση παλαιών αεροσκαφών έχει προκαλέσει όπως είναι λογικό δυσαρέσκεια.

  • Οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο παραχώρησης οπλικών συστημάτων για τον στρατό, την αεροπορία αλλά και το ναυτικό.

Το θέμα δεν είναι βέβαια τι θέλουν οι ΗΠΑ. Το κύριο και σημαντικό είναι τι θέλουμε εμείς. Και αυτά να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε. Η συγκυρία για να τα πάρουμε είναι ευνοϊκή. Όμως πρέπει τόσο ο ΥΕΘΑ όσο και ο Σαμαράς να πάνε στις ΗΠΑ προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι και όχι απλά για να βγάλουν φωτογραφία στο Πεντάγωνο ο πρώτος και δίπλα στον Ομπάμα ο δεύτερος. Τα Γενικά Επιτελεία θα πρέπει ήδη -θέλουμε να πιστεύουμε- να έχουν ετοιμάσει τα ενημερωτικά για το τι πρέπει να συζητηθεί, να ζητηθεί από τους Αμερικανούς που επαναλαμβάνουμε δείχνουν πρόθυμοι να συζητήσουν τα πάντα.

Θα αφήσουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι την Ελλάδα να “κάνει παιχνίδι” με τις ΗΠΑ σε επίπεδο εξοπλισμών; Αυτό εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από την ελληνική κυβέρνηση . Πόσο ικανή και αποφασισμένη είναι να διαφυλάξει πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντα της χώρας και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο όποιες ευκαιρίες δίνονται. Αν αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ να τις συζητήσει κι αν αξίζουν τον κόπο να τις “αρπάξει”. Στους Γερμανούς που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην προχωρησει οποιαδήποτε έστω και διερευνητική συζήτηση θα πρέπει κάποιος να τους θυμίσει τις δραματικές εμπειρίες που έχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στα τεραστίων οικονομικών διαστάσεων προγράμματα όπως τα υποβρύχια και τα άρματα μάχης. Προβλήματα που ακόμη και σήμερα υφίστανται.  πηγη

One thought on “Το «δύσκολο» ταξίδι Σαμαρά – Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ – Η «εξοπλιστική ατζέντα»

  1. Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s