"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗΑΜΥΝΑ

Φ. Γεννηματά – Βουλή: Αυτό θα κάνουμε για τα ΕΑΣ


FOFIDYOΠραγματικό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή και την Αλέκα Παπαρήγα για το φλέγων θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Υπογραμμίζουμε, ότι η συμπαθής πολιτικός δείχνει όρεξη και φιλότιμο για να αντιληφθεί την κατάσταση στο κρίσιμο χώρο της άμυνας και να καταφέρει να βοηθήσει, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο στους παροικούντες, έχοντας πολλοί εξ αυτών «καεί» από υποτιθέμενους γνώστες…

Ακολουθεί η ομιλία:

Κα Παπαρήγα

Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που δίνετε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σε μένα προσωπικά, να αναφερθώ στο σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Ας πάρουμε τα θέματα από την αρχή:

Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στον Τύπο και τη δημόσια συζήτηση ήταν ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μέχρι και πριν από λίγες ήμερες οδηγούνταν σε εκκαθάριση.

Σήμερα και μετά από την εκφρασμένη βούληση και ξεκάθαρη στάση που ακολούθησαν ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μπορούμε να τονίσουμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν κλείνουν.

Αντίθετα οδηγούμαστε σε ανασυγκρότηση εν λειτουργία με στόχο την ανάπτυξη ενός κρίσιμου για τη χώρα τομέα, όπως είναι η Αμυντική Βιομηχανία.

Ο εθνικός χαρακτήρας του ρόλου των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων, είναι αυτονόητος.

Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση των ΕΑΣ είναι ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της λειτουργίας και των θέσεων εργασίας των ανθρώπων που απασχολούν.

Όπως έχει ήδη καταστεί σαφές και έχει ανακοινωθεί στον τύπο μετά από σύσκεψη που είχαμε στο Υπουργείο Οικονομικών, τα ΕΑΣ δεν θα εκκαθαριστούν αλλά θα εξυγιανθούν εν λειτουργία και προς τον σκοπό αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα.

Ανεξαρτήτως, επομένως, των προοπτικών που είχαν διαμορφωθεί ή των φημολογιών που είχαν διακινηθεί το τελευταίο διάστημα περί εκκαθάρισης και κλεισίματος των ΕΑΣ, το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει εξ αρχής καθορίσει την πολιτική του ως προς το ζήτημα αυτό, χωρίς περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας. Έχουμε ήδη προχωρήσει στον ορισμό νέας Διοίκησης, η οποία θα συνεργαστεί και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εκπόνηση ενός σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, ώστε να εξευρεθεί και να συμφωνηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα ταμειακά προβλήματα της εταιρείας και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, είμαστε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό να βρούμε την ασφαλέστερη και προσφορότερη λύση.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας προσδιορίσει τα κρίσιμα σημεία της επιβίωσης των ΕΑΣ, έχουμε ήδη δικαιολογήσει επαρκώς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενοι το άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των ενισχύσεων στις οποίες είχε προβεί το Ελληνικό Δημόσιο προς τα ΕΑΣ τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ. Κατανοώ το ενδιαφέρον σας, κατανοώ την αγωνία των εργαζομένων, όμως αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι θέλουμε τα ΕΑΣ ανοιχτά, τη γραμμή παραγωγής τους ανοιχτή και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εξυγίανσης με προοπτική.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που αγωνιούν περισσότερο από όλους.

Είναι αυτοί που έχουν κατασυκοφαντηθεί, αφού κατηγορούνται ότι εισπράττουν παχυλούς μισθούς και στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 1300 έως 1500 ευρώ μεικτά.

Είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν οδηγηθούν τα ΕΑΣ στην κερδοφορία, αν δεν μπουν δυναμικά στο διεθνή ανταγωνισμό, ούτε αυτά έχουν μέλλον, ούτε η εργασία τους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας 86,9 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα 2010-2013 για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων. Επίσης τα ΕΑΣ παρουσιάζουν συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου 332 εκατομμυρίων ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω κα Παπαρήγα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μας επιβάλλονται από το μνημόνιο. Υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να συζητηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά θέματα που ακόμη και αν δεν μας τα επέβαλαν τα μνημόνια, θα έπρεπε ως χώρα να τα είχαμε ήδη λύσει.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας: Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν. Υπάρχουν ενεργές συμβάσεις, υπάρχουν προοπτικές, θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Είναι προφανές ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν η Ελληνική Βιομηχανία, όχι απλά να υπάρχει, να δημιουργεί ελλείμματα και να επιδοτείται, αλλά να βγει δυναμικά στη διεθνή αγορά, να φέρει κέρδη και να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Σε αυτή την προσπάθεια που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκινούν, θέλουμε και το ΚΚΕ αρωγό.

Σας ευχαριστώ.

(Ας σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της ΧΑ Νικόλαου Μίχου με θέμα τα ΕΑΣ, η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τα βασικά σημεία της παραπάνω τοποθέτησης).  πηγη

One thought on “Φ. Γεννηματά – Βουλή: Αυτό θα κάνουμε για τα ΕΑΣ

  1. Αυτη η Φωφη Γεννηματά αρχίζει να μου…αρέσει.Δείχνει εργατικότητα,αντιληψη και γνωση των προβλημάτων,πολιτισμένη συμπεριφορά στη βουλή,και συνεχή παρουσία στο χωρο της.Τελικά μια γυναίκα και…ασχετη,οπως τη χαρακτηρισαν πολλοί μολις ανελαβε,ισως παρουσιάσει πιο πολύ εργο απο τους πρωην «ειδημωνες» υφυπουργούς και τον αχρηστο πρωην ΥΠΕΘΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s