"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Τι θέλουν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα


XEIGELAVRAMΗ Ελλάδα στον γεωστρατηγικό χάρτη των ΗΠΑ παραμένει το «μακρινό σύνορο» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γεγονός που σημαίνει ότι το αμερικανικό έθνος θεωρεί ότι έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και ως εκ τούτου επιδεικνύει την απαιτούμενη προσοχή και παροχή βοήθειας.Αυτό εν ολίγοις είναι το γενικό συμπέρασμα που εξαγάγεται από την επίσημη επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον και τις επαφές που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.Η Ελλάδα με την Κρήτη και τις βάσεις της εξακολουθεί να λειτουργούν ως το «αεροπλανοφόρο» της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή, που στρατιωτικά αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα περίοδο λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Συρία και την Αίγυπτο. Μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να μην έχει στα άμεσα σχέδιά της στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, ωστόσο παραμένει επί ποδός πολέμου, έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Οι βάσεις της Σούδας προστατεύονται ως «κόρη οφθαλμού», εκσυγχρονίζονται και ενισχύονται από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία διαρκώς δεν παραλείπει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της φραστικά, αλλά και έμπρακτα στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη ενδιαφέροντος της στρατηγικής των ΗΠΑ και λόγω του διαχρονικού ενδιαφέροντος για τις ενεργειακές πηγές και τη διαχείρισή τους.

Οι ΗΠΑ εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και για τη μελλοντική εκμετάλλευση τυχόν εξεύρεσης υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ επιζητούν ομαλή και ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ.

Για τους παραπάνω δύο βασικούς γεωστρατηγικούς λόγους, οι ΗΠΑ δεν αφήνουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους. Απεναντίας εκμεταλλεύονται τη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης και της λαϊκής δυσαρέσκειας για την τρόικα και τους Γερμανούς και προβαίνουν σε αντεπίθεση! Σπεύδουν, δηλαδή, να ανακτήσουν το έδαφος στον χώρο των εξοπλισμών.

Το «δώρο» του... Ομπάμα!

διαβάστε επίσης:

Το «δώρο» του… Ομπάμα!

Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Χέιγκελ και Αβραμόπουλος αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός «οδικού χάρτη» για την παροχή εξοπλιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το θέμα θα απασχολήσει τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά την άφιξη του Αμερικανού στρατηγού στην Αθήνα.

Ηδη η Ελλάδα προσανατολίζεται να αποδεχτεί τη «δωρεά» 460 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου Αbrams και 550 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ-113. Είναι σαφές ότι με τη συγκεκριμένη «δωρεά» οι Αμερικανοί επιδιώκουν μετά σαράντα χρόνια να ξαναμπούν στα ελληνικά τεθωρακισμένα που «γερμανοκρατούνται» με τα Λέοπαρτ…

Προσφορά Ανάλογη κίνηση επιδιώκεται και στο Πολεμικό Ναυτικό, με δελεαστική προσφορά μεταχειρισμένων πλοίων ανοιχτής θαλάσσης. Πρόκειται για «σφήνα» στη γαλλική πρόταση ενοικίασης φρεγατών τύπου FREMM. Και στο Ελληνικό Ναυτικό οι ΗΠΑ είχαν χάσει τα ερείσματά τους την τελευταία τριακονταετία.

Ωστόσο, ιδιαιτέρως περιπλέκεται η κατάσταση στην Αεροπορία. Ενώ τα αμερικανικά ερείσματα παραμένουν ισχυρότατα, ωστόσο παρατηρείται σύγκρουση ενδοαμερικανικών συμφερόντων ως προς το προγράμματα εκσυγχρονισμού των F-16, που η εκτέλεσή του αργά ή γρήγορα αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «κονταροχτυπιούνται» η μητρική εταιρεία Lockheed Martin με την επίσης αμερικανική Boeing καθώς και με τον βρετανικό όμιλο ΒΑΕ, που σημειωτέον έχει ανοίξει γραφεία στην Αμερική!

Η αμερικανική κυβέρνηση, αν και δεν αναμειγνύεται στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, ωστόσο εκδηλώνει ανησυχία και παρακολουθεί στενά τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και αφορούν οικονομικά σκάνδαλα αμυντικών προμηθειών που ενδεχομένως να εμπλέκονται και αμερικανικές εταιρείες.

Βασική υπόδειξη των αμερικανικών αρχών προς τις εγχώριες εταιρείες τους να μην επιλέγουν συνεργάτες στην Ελλάδα άτομα και γραφεία που είναι εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διαφθοράς.

Από την όλη παραμονή και τις επαφές του Δ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον κατέστη σαφές ότι οι Αμερικάνοι τον υποδέχτηκαν ένθερμα για να καταδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν υπό την επιρροή τους!

Το μήνυμα εστάλη προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τη Γερμανία, που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες λάμβανε το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι από την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών.

Αποστολή στην Ουάσιγκτον Δήμος Βερύκιος

One thought on “Τι θέλουν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα

  1. WELL IN MY OPINION THIS WOULD BE A HUGE DEAL AND VERY PRECIOUS SINCE IT WOULD UNDER CERTAIN CONDITIONS GIVE TO THE GREEK/ARMY ENOUGH RESPONSE OF DEFENCE POWER SO IT REMAIN TO BE SEEN THE FACT TO CARRY FUTURE BALANCE OF POWER IN THE WHOLE AREA .-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s