Μεγάλες προσδοκίες, κυρίως για το συμβολισμό και λιγότερο για την ουσία, από το ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και τον ίδιο, υπάρχουν στο Μαξίμου πέντε ημέρες πριν από την άφιξή του στην Ουάσιγκτον. Οι τόνοι ωστόσο διατηρούνται χαμηλοί.
Προφανής στόχος του διπλωματικού και πολιτικού επιτελείου του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει το επικοινωνιακό όφελος για τον Ελληνα πρωθυπουργό και η παρουσία του στο Λευκό Οίκο να μην εκληφθεί -ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας- ως «επίσκεψη ηγέτη δεύτερης κατηγορίας». Γι’ αυτό το σκοπό, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά, με ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα του Α. Σαμαρά, όχι μόνο κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο -όπου γίνονται προσπάθειες να προγραμματιστεί γεύμα εργασίας ανάμεσα σε Ομπάμα και Σαμαρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κανονιστεί- αλλά και στις άλλες εμφανίσεις του.
Στο παρασκήνιο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει μία σαφή δήλωση στήριξης του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και υπέρ της αλλαγής κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να σταλεί μήνυμα στο Βερολίνο.
Προτάσεις για επενδύσεις
Σε αυτό το σημείο υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Πολιτικές πηγές αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει μία σαφής δήλωση υπέρ της Ελλάδας και της στροφής της ανάπτυξης στην Ευρώπη από τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό και το μήνυμα προς το Βερολίνο δεν θα επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Διπλωματικές πηγές, επικαλούμενες την προετοιμασία του ταξιδιού ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον στα διπλωματικά γραφεία, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στόχο να αντιπαρατεθούν δημοσίως με το Βερολίνο και δεν θα το κάνουν για χάρη της Ελλάδας. Θεωρούν πιο πιθανή μία γενικού χαρακτήρα δήλωση του Αμερικανού προέδρου για την ανάγκη περισσότερης ανάπτυξης «που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ευρωπαϊκό Νότο, χωρίς να ενοχληθεί το Βερολίνο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στην Ουάσιγκτον προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα συνοδεύονται από στοιχεία για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας τα επόμενα χρόνια, ενώ διπλωματικές πηγές δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη σε θέματα όπως το Κυπριακό ή το Σκοπιανό, που ωστόσο θα είναι στην ατζέντα.
Η ατζέντα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει επίσης θέματα ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας και εξοπλισμών, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και παραδοσιακά τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χρήστος Παναγόπουλος σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο του ότι «η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν -και συμφερόντων ΗΠΑ- στην Κεντρική Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί από τον Αντώνη Σαμαρά σαν κίνηση που ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως φορέα της ενεργειακής ασφάλειας, με την υποστήριξη των βασικών ενεργειακών έργων». Στο ίδιο άρθρο ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα απευθύνει πρόσκληση στις ΗΠΑ για συνεργασία στην ενέργεια καθώς, όπως γράφει, τα πρόσφατα πολύ ελπιδοφόρα ευρήματα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θάλασσες Ιόνιο και Κρητικό παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα ως πάροχο της ενεργειακής ασφάλειας».
Συνάντηση με Λαγκάρντ
Πριν από την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σαμαράς θα κάνει μία στάση στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Στην αποστολή τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι στενοί του συνεργάτες Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Γ. Μουρούτης και ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Βασιλόπουλος, αλλά και ένας αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με εκπροσώπους μεγάλων, διεθνών funds με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. πηγη