Οι αλβανικές αρχές προχώρησαν στη βεβήλωση του Iερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, απομακρύνοντας βίαια ιερείς και πιστούς.
Σκηνές αγριότητας σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σημειώθηκαν στις 16 Αυγούστου στον Iερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.
Όπως καταγγέλλει η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, ομάδες παραστρατιωτικών, με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της δημοτικής αρχής, άσκησαν βία εις βάρος των ιερέων και πιστών της Πρεμετής, με το πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση.
Στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου γίνεται επίσης λόγος για «παραβίαση κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως» ενώ καταγγέλλεται ότι «παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί και συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών».
Είχε προηγηθεί ανθελληνικό ξέσπασμα Αλβανών πολιτών στην πόλη Φιέρι, οι οποίοι έντυσαν δύο σκυλιά με Ελληνικές σημαίες και τα περιέφεραν στο δρόμο, με αφορμή το μνημόσυνο των τριών χρόνων από την στυγερή δολοφονία του βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα.
