"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας: Ο Άκης σχεδίαζε εταιρεία χρηματαποστολών για τις μίζες


754496a9be432496fbfaa16cc0b93149_XL

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Πήρε τόσες μίζες κύριε πρόεδρε που ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να υπολογίσει.

Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εταιρείες σε εταιρείες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι, κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και σε πολυτελή ζωή».

Με τα λόγια αυτά η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Μάλιστα, η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάποια στιγμή σκεφτόταν τη δημιουργία εταιρείας χρηματαποστολών για τη μεταφορά των παράνομων χρημάτων.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προκύπτει μέσα από τις ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώην υπουργού ο οποίος όσο κι αν φαίνεται απίστευτο επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας τέτοιας εταιρείας!

Η κ. Αδειλίνη χαρακτήρισε δε προκλητική τη στάση του πρώην υπουργού, ο οποίος μπροστά στις «συντριπτικές αποδείξεις επέλεξε να μιλάει για σκευωρία…» και πρόσθεσε «Ο παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας επέδειξε αλαζονεία και περιφρόνηση στους θεσμούς».

«Μας κατήγγειλε -είπε η εισαγγελέας -πως τον πηγαίνουμε ως πρόβατο προς τη σφαγή.

Αλλά όπως είπε ο Σάρτρ “ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του”.

Δεν άκουσε ούτε τις παρακλήσεις των συγκατηγορουμένων του, δεν πτοήθηκε για τα στοιχεία που βοούν σε βάρος του.

Με αυτό τον τρόπο επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στάση που υπήρξε προκλητική».

Εντυπωσιακό χαρακτήρισε η εισαγγελέας το αίτημα του μέχρι τέλους για κλήτευση του ΚΥΣΕΑ, και υπουργών που τον διαδέχτηκαν «η επιμονή του γι αυτό δεν ήταν τυχαία, καθόλου τυχαία.

Από τις χρηματορροές που αποτελούν το σοβαρότερο στοιχείο για τον την ενοχή του, από τις χρηματορροές των μιζών προκύπτει πως μίζες μόνο προς τον ίδιο δόθηκαν. Μόνο σε αυτόν».

Α. Τσοχατζοπουλος: «Σε μένα;»

Γ. Αδειλίνη: «Προσπάθησε να κάνει διάχυση ευθυνών, ότι δηλαδή όλοι τα παίρνουν.

Ότι αυτός είναι εξιλαστήριο θύμα.

Δεν τα παίρνουν όλοι κ. πρόεδρε, δεν τα παίρνουν.

Υπάρχουν και πολιτικοί έντιμοι.

Κι αν κάποιοι διεφθαρμένοι διέφυγαν και δεν έφτασαν στη δικαιοσύνη αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τα παίρνουν κι ότι αυτός που κάθεται στο εδώλιο αδικείται.

Ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει».

Η εισαγγελέας εξέφρασε την ελπίδα της η περίπτωση Τσοχατζόπουλου να μην αποτελέσει μια φωτοβολίδα στην προσπάθεια της πολιτικής σκηνής να αυτοκαθαρθεί.

«Πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος φθοράς του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Να μην πέσει νη υπόθεση Τσοχατζόπουλου δίκην φωτοβολίδας».

Για ποιους πρότεινε ενοχή και για ποιους απαλλαγή

Στην κατακλείδα της αγόρευσης της η  εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στη δίκη για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ΄ επάγγελμα οι:

-Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νικόλαος Ζήγρας , Γιώργος Σαπχατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου , Ιωάννης Σμπώκος, Βασιλική Σταμάτη , Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Οράτιος Μελάς, Κων/νος Αντωνιάδης, Γεώργιος Κωνσταντάτος για τους οποίους ανέφερε πως «οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η μακρά ενασχόληση τους με τις εταιρείες του Άκη Τσοχατζόπουλου δείχνουν ότι διέπραξαν το αδίκημα κατ΄ επάγγελμα». Για κάποιους από τους κατηγορουμένους ζήτησε να απαλλαγούν για επιμέρους ήσσονος σημασίας πράξεις.

-Ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ΄ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, γεγονός που μειώνει την ποινική τους μεταχείριση, οι:

Νικόλας Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης , Φώτιος Αρβανίτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νικόλαος Καρατζάς για τους οποίους είπε πως είχαν «ευκαιριακή σχέση με εγκλήματα του Τσοχατζόπουλου».

-Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών ζήτησε για δυο μόνον από τους κατηγορημένους, τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου, και τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη.

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s