"Greek National Pride" blog / CIA / ΣΥΡΙΑ / Τρομοκρατία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ τ.ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ CIA M.Morell: «Να συνεργαστούμε με τον Άσαντ – Η Συρία γίνεται οχυρό της al-Qaeda»!


AAA

Σε μια «ψυχρή» και ειλικρινή ανάλυση του τι συμβαίνει στη Συρία σήμερα προχώρησε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός της CIA Michael Morell ο οποίος αποχώρησε από την υπηρεσία πριν λίγους μήνες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή το βράδυ από το αμερικανικό δίκτυο.

Ο Αμερικανός πρώην Νο 2 της μεγαλύτερης και ισχυρότερης υπηρεσίας πληροφοριών του κόσμου, περιγράφοντας την κατάσταση στη Συρία ουσιαστικά δίνει μια απάντηση στο γιατί οι ΗΠΑ «έκαναν πίσω» στο θέμα της επίθεσης στην Συρία και ήρθαν, εν τέλει, πριν λίγες ώρες σε συμφωνία με «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα με την Ρωσία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Morell ομολογεί ότι «από ένα σημείο και μετά η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια των ΗΠΑ» και ότι «οι ανταρτικές ομάδες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Συρία που συνδέονται με την al-Qaeda ενισχύονταν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τυος δυτικούς και σταδιακά κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη όλο και περισσοτέρων μετριοπαθών ανταρτιών ομάδων που εντάσσονταν πλέον στην κατηγορίατων «καθαρών» ισλαμιστών».

Από τις ομάδες αυτές ο Moreli ξεχώρισε δύο ως τις πλέον επικίνδυνες: Το μέτωπο της al-Nursa και την Ahrar al-Sham «ως τους πιο αποτελεσματικούς στρατιωτικούς οργανισμούς στο πεδίο της μάχης».

«Έχουν αντιστρόφως ανάλογη επιρροή στο πεδίο της μάχης σε σχέση με το μέγεθός τους» είπε μιλώντας στην εκπομπή » 60′ «.

«Και επειδή είναι τόσο καλοί στον πόλεμο εναντίον των Σύρων κυβενητικών αρκετά  στελέχη των μετριοπαθών οργανώσεων έχουν ενωθεί μαζί τους για να πολεμήσουν τον Στρατό» είπε.

Ο Moreli προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Συρία, που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 100.000 άτομα θα καταλήξει σε ένα από τα δύο τραγικά άσχημα σενάρια για τις ΗΠΑ και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή: Ή ένα ισχυρό πιο βάναυσο καθεστώς από τον Bashar al] Assad ή μια κυβέρνηση των ανταρτών επηρεασμένη από την al-Qaeda.

«Με απασχολεί πολύ το γεγονός για το που βαδίζουμε γιατί βαδίζουμε προς τα εκεί που φοβάμαι: Τη διάλυση του κράτους της Συρίας. Την κατάρρευση της κεντρικής κοσμικής κυβέρνησης και την ευκαιρία της al-Qaeda να βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία που δεν θα διαφέρει καθόλου από αυτό είχε στο Αφγανιστάν πριν την αμερικανική επέμβαση», λέει ο τ.υπαρχηγός της CIA..

Η αποκάλυψη για την αυξανόμενη ισχύ της al-Qaeda στη Συρία έρχεται εν μέσω των σχεδίων του Λευκού Οίκου να εξοπλίσει τους αντάρτες αυτούς τουλάχιστον θεωρεί ως «μετριοπαθείς». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry είχε πει άλλωστε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι «θεωρεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των 90.000 ανταρτών ως μετριοπαθές»!

Σε ερώτηση στην ίδια εκπομπή για το αν είναι καλύτερα οι πλευρές να αναλωθούν σε κοστοβόρο πόλεμο φθοράς ο Moreli απάντησε πως είναι υπέρ μιας διπλωματικής λύσης.

«Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος τέτοια που να οδηγήσει σε μια πολιτική μεταβίβαση εξουσίας κρατώντας όμως τους θεσμούς και το κράτος το ίδιο εν ισχύ. Και ο λόγος για να το κάνουμε αυτό είναι πως θα χρειαστούμε τον Στρατό της Συρίας και τις μυστικές της υπηρεσίες για να νικήσουμε την al-Qaeda (σ.σ. που τώρα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ!) όταν η λύση θα έχει εξευρεθεί. Και κάθε μέρα που περνά οι οργανισμοί αυτοί φθείρονται» είπε ο Moreli.

Δηλαδή ουσιαστικά λέει ότι πρέπει να σταματήσουν  να ενισχύουν τους αντάρτες, να βρεθεί μια πολιτική λύση και εν συνεχεία οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τον Στρατό και τις; μυστικές υπηρεσίες του νυν καθεστώτος για να αντιμετωπιστούν και να νικηθούν οι ισλαμιστές. Πρακτικά ζητά συμμαχία, πλέον, με το καθεστώς Άσσαντ!

Ο υπαρχηγός της CIΑ όμως όταν ρωτήθηκε για το πώς ακριβώς πρέπει να εξευρεθεί η συμβιβαστική αυτή λύση ανέφερε ότι «Η καλύτερη λύση για τις ΗΠΑ είναι να ισορροπήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς τους αντάρτες ώστε να ασκήσουν πίεση στον Assad να προστρέξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τόση βοήθεια στους αντάρτες ώστε να μην θεωρήσουν αυτοί με τη σειρά τους ότι είναι τόσο δυνατοί που να μην είναι ανάγκη οδηγηθούν σε μια πολιτική λύση».

Είναι η πρώτη φορά που ένας, έστω πρώην, αξιωματούχος από την πλευρά των ΗΠΑ αποδέχεται πλέον τον Μπασάρ αλ Άσσαντ ως συνομιλητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πόσα άλλαξαν μέσα σε μία εβδομάδα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s