"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ .«Στην “Παρμενίων” η Ελλάδα θα δείξει την δύναμή της»


AVRAMO1LH στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων», που θα αρχίσει την Τετάρτη, θα δείξει ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, διαθέτει σύγχρονα και αξιόπιστα οπλικά συστήματα, διαβεβαίωσε από την Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο έλληνας υπουργός έφθασε στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη, η οποία συμπίπτει και με την αυριανή 53η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απόψε ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκυπριακών θεμάτων. με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Μετά την συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Κύπριο ομόλογό του ακολούθησαν δηλώσεις:

Φ. Φωτίου: Με αισθήματα χαράς καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τον ευχαριστώ, γιατί άμεσα, αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τούτο ασφαλώς, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μας.

Η επίσημη επίσκεψη του στο νησί μας, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Οι έντονες ζυμώσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των προετοιμασιών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και οι πρωτοφανείς γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, ευνοούν την αναπροσαρμογή της κοινής στρατηγικής, για προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων.

Ψηλά στην ατζέντα ασφαλώς βρέθηκε και το θέμα της ένταξης μας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αλλά και το επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκέμβρη. Αυτά ήταν κυρίως τα θέματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας προ ολίγου.

Βιώνουμε, πλέον, νέα δεδομένα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις όποιες νέες προκλήσεις. Ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Λεβαντίνης που κατά πάσα πιθανότητα, επεκτείνονται εντός και της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και οι πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, την ύφεση και την οικονομική κρίση, που μαστίζουν έντονα, Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα, να εργαστούμε με προσήλωση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας. Εδώ, θέλω να τονίσω ότι, δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις βασικές αρχές μας στα εθνικά θέματα. Δε θα απεμπολήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελεύθερη ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εργαζόμαστε για δίκαιη λύση, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας αλλά και των προθέσεών της, όπως εξαγγέλθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους. Χαιρετίζουμε κινήσεις που στόχο έχουν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών. Αξιολογούμε, όμως, όλες τις παραμέτρους και επί του παρόντος, τόσο η ενίσχυση και αναπροσαρμογή των διμερών σχεδιασμών μας σε θέματα άμυνας και ενεργειακής ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας με τρίτες χώρες, είναι εξέχουσας σημασίας και επιβεβλημένη.

Με τις ενέργειές μας αυτές, ακριβώς αποσκοπούμε στην αποφυγή εντάσεων και στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή μας. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες φίλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ μας, να δημιουργήσουμε ασπίδα αποτροπής και παράλληλα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο που ο διεθνής παράγοντας μεταξύ των οποίων και ισχυρές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Η εδώ παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του φίλου Δημήτρη Αβραμόπουλου, για να παραστεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στους επίσημους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας, αποδεικνύει το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον του εθνικού κορμού, για τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης, τον οποίο διεξάγει η Κύπρος. Τονίζει τους έντονους διαχρονικούς δεσμούς, αλλά και τη βούληση της Ελλάδας, να σταθεί αρωγός στον επικείμενο διαπραγματευτικό διάλογο για εξεύρεση ειρηνικής, λειτουργικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας, για την ανιδιοτελή συμπαράσταση του αδελφού ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το ότι βιώνει μια οδυνηρή οικονομική συγκυρία, είναι έτοιμος να στηρίξει εμπράκτως, τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση και απαλλαγή από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Επιπλέον, επιθυμώ να αποστείλω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, της οποίας η θετικά ενεργώς εμπλοκή, υποβοηθά ήδη τον επικείμενο διάλογο για επίτευξη βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Δ. Αβραμόπουλος: Είναι ξεχωριστή η χαρά μου κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο και που βρίσκομαι πάλι εδώ, αυτή τη φορά ξανά με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Η επίσκεψη αυτή έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που αύριο όλοι μας θα γιορτάσουμε. Γίνεται όμως και σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η Ελλάδα και η Κύπρος διέρχονται δύσκολες στιγμές εξαιτίας της δημοσιονομικής συγκυρίας. Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη γειτονιά μας τα πάντα σχεδόν αλλάζουν.

Έχει διαμορφωθεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ρευστές, αβέβαιες και επικίνδυνες και πολύ ορθά επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ότι αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν το νέο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Είχαμε την ευκαιρία με τον καλό μου φίλο Υπουργό Αμύνης της Κύπρου να συζητήσουμε για πολλά θέματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν. Πολλά από αυτά τα έθιξε και ο ίδιος πρωτύτερα.

Συζητήσαμε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της άμυνας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των χωρών μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στο κομμάτι που αφορά στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και βέβαια στο θέμα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ.

Την πρόταση του Προέδρου  κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει και βεβαίως θα συνδράμει την κυπριακή πλευρά στην προσπάθειά της αυτή.

Εξάλλου μία τέτοια εξέλιξη ισχυροποιεί την παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή, σε μια εποχή μάλιστα που διακρίνεται για τη ρευστότητα και την ανασφάλεια εξαιτίας των γεγονότων που ακόμα εξελίσσονται.

Είναι περιττό να πω ότι οι διμερείς μας σχέσεις από κάθε πλευρά και άποψη είναι υποδειγματικές. Βασίζονται στην κοινή μας Ιστορία, στην κοινή μας καταγωγή, στον κοινό μας πολιτισμό, στην κοινή μας γλώσσα. Κύπρος και Ελλάδα ήταν και είναι πάντα κοντά η μία στην άλλη.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της αυτή την ώρα, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. Έχει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο πλευρό της. Και θα συνεχίσουμε να δίνουμε από κοινού αγώνες μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι πάνω από όλα η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η επανένωση του νησιού, έτσι ώστε να μην είναι μακριά η μέρα που θα γιορτάζουμε, αγαπητέ μου φίλε Υπουργέ, φίλε Φώτη, την ανεξαρτησία του νησιού με ενωμένο όμως το νησί, όπου θα ασκούν ισότιμα οι δύο κοινότητες το δικαίωμά τους στη ζωή και στο όνειρο.

Γιατί ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και σε αυτό στοχεύουν οι πολιτικές μας.

Ειδικότερα σε μία στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε φάση βίαιων ανακατατάξεων, γεγονός που προσδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία έναν ενισχυμένο, έναν πιο αυξημένο ρόλο αναβαθμίζοντας, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της ρόλο.

Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο βέβαια, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που έχουν δρομολογηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία προεδρία που προσβλέπουμε να είναι επιτυχής όπως υπήρξε, κατά γενική ομολογία,  η κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας καθώς και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. που αποτελούν  και για την Κύπρο τομείς υψηλής προτεραιότητας.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, όπως πολύ σωστά επεσήμανες πρωτύτερα, διατρανώνει τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης, αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στον Κυπριακό και τον Ελλαδικό ελληνισμό.

Έχουμε να περάσουμε πολλά δύσκολα ακόμα. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός στο παρελθόν έχει περάσει ακόμα πιο δύσκολες στιγμές και τα έχει καταφέρει. Και στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής είναι βέβαιον ότι θα ζήσουμε να γίνεται πράξη το κοινό μας όνειρο για μία ανεξάρτητη, αδιαίρετη, ισχυρή και ενιαία Κύπρο σε ένα περιβάλλον σιγουριάς, ασφάλειας και συνεργασίας για όλους τους λαούς της περιοχής.

Το εύχομαι με την καρδιά μου και αυτό θα είναι το μήνυμα και η ευχή που θα δώσουμε αύριο σε αυτή τη σπουδαία στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και πάλι σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Να σημειώσουμε για τους φίλους δημοσιογράφους ότι η αρχική πρόσκληση ήταν για να συνεορτάσουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, αλλά το συνδυάσαμε και με λίγη παραπάνω δουλειά σήμερα. Για αυτό προηγήθηκαν αυτές οι σημαντικές συσκέψεις που μας έφεραν και πάλι κοντά, συνεχίζοντας την ήδη πολύ καλή συνεργασία που ξεκινήσαμε με τον κύριο Φωτίου από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Εύχομαι σύντομα να τον έχουμε στην Ελλάδα. Του απηύθυνα μάλιστα πρόσκληση, εφ’ όσον το πρόγραμμά του το επιτρέπει, αύριο να έρθει μαζί μας για να παρακολουθήσει μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα, στον Έβρο και στα νησιά, την άσκηση «Παρμενίων».

Εκεί θα αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα παρά την κρίση διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα και πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο είναι πάντα έτοιμη να θέσει στην υπηρεσία της Πατρίδος, στην υπηρεσία των κοινών μας αγώνων και βεβαίως στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας και εύχομαι τα καλύτερα για την Κύπρο μας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s