"Greek National Pride" blog / ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Μάχη για τα ελαφρυντικά: Ο Άκης «συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας»Επιχειρήματα κάθε είδους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης για να κερδίσουν την επιείκεια του δικαστηρίου – Αλ Κούγιας: «χαζούλα της υπόθεσης» η Βίκυ


APOFASIΤον πέλεκυ της ετυμηγορίας, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Χρήστος Κατσιάνης, επιχειρούν από το μεσημέρι της Δευτέρας να «ανακόψουν», με τις αγορεύσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών για κάθε έναν από τους 17 που κρίθηκαν ένοχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, έφτασε στο σημείο, υπερασπιζόμενος την αθωώτητά της, να πει στο δικαστήριο ότι «είναι η χαζούλα της υπόθεσης», ενώ οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου μίλησαν στο δικαστήριο για τον άνθρωπο που «συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

«Ζούμε μια παράδοξη κατάσταση», τόνισε πρώτος εκ των τριών συνηγόρων του Τσοχατζόπουλου, κ. Λεωνίδας Κοτσαλής: «παρουσιάσθηκε ο πρώην υπουργός ως εγκληματογενή προσωπικότητα, κάτι που δεν μπορεί να τύχει ούτε κριτικής, αφού επί 25 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία ασκούσε υπουργικά καθήκοντα σε διάφορους θώκους, δεν κατηγορήθηκε ποτέ, για τίποτε. Είχε άμεμπτη στάση».

Το λευκό ποινικό μητρώο του Άκη Τσοχατζόπουλου, προσωπικότητας «που συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», ζήτησε να αναγνωρισθεί ως ελαφρυντικό ο κ. Γιάννης Νικολάου, ενώ ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος δεν συμφώνησε με τη συγκεκριμένη τακτική: «είναι πολιτική η δίκη, δεν χωρούν νομικά κριτήρια. Δεν θα ζητήσω ελαφρυντικά. Με τη σημερινή σας απόφαση, δώσατε την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ξεπλυθεί, να ανακουφιστεί».

«Η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει τίποτε»

«Στα δικαστήρια, δεν δικάζονται βουλεύματα, δικάζονται άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους», σημείωσε ο κ. Αλέξης Κούγιας, με έμφαση στην προσωπικότητα της Βίκυς Σταμάτη, και τον πρότερο έντιμο βίο της, φθάνοντας στο σημείο να την χαρακτηρίσει «χαζούλα της υπόθεσης»!

Ο ίδιος χαρακτήρισε πλέον σημαντική και δύσκολη στιγμή στη δικαστική διαδικασία, την επιβολή των ποινών, θέτοντας ζήτημα αναλογικότητας τους. Ο συνήγορος επέμεινε εξάλλου ότι η σύζυγος του Άκη συνδέεται με την πράξη του ξεπλύματος κατά το 1/70 (729.000 ευρώ) του συνολικού ποσού που βαραίνει τον πρώην υπουργό και υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Βίκυ Σταμάτη δεν μπορεί να επιστρέψει τίποτε στο ελληνικό Δημόσιο, όπως κάνει η Αρετή, γιατί δεν έχει τίποτε. Το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανήκει στην τράπεζα», επεσήμανε ο κ. Κούγιας. Και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο παραφιλολογίας, «κάποιοι νοσηροί νόες, είπαν ότι θα ζητήσει διαζύγιο από τον σύζυγό της…». «Μην επεκτείνεστε», τον διέκοψε ο πρόεδρος.

«Ικέτης και όχι επαίτης» ο Ζήγρας

«Ο Νίκος Ζήγρας δεν ήλθε σαν επαίτης, ήλθε ως ικέτης στο δικαστήριο σας, όπως στην αρχαιότητα οι ικέτες ομολογούσαν τα ειδεχθή εγκλήματα τους, επιζητώντας κάθαρση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, συνήγορος του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η υπεράσπιση επέμεινε στο να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Ζήγρας δεν είναι ψεύτης», και έχει συνδράμει να φωτιστούν πτυχές της υπόθεσης.

«Καμία διάταξη οπουδήποτε στον κόσμο, δεν εξαρτά την ευνοϊκή μεταχείριση του «μάρτυρα του Στέμματος», από το αν λέει όλη την αλήθεια ή αν τη λέει από ιδιοτέλεια», σημείωσε ο κ. Γκαρίπης. Ο συνήγορος στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην απόφαση της κυπριακής δημοκρατίας, να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να εκδώσει τον πρώην υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη, και τον γιο του Μιχάλη, βάσει των όσων έχει καταθέσει ο Ζήγρας.

«Καθόλα έντιμος βίος μέχρι τα 58»

«Μέχρι τα 58 χρόνια του, ο Γίωργος Σαχπατζίδης είχε έναν καθόλα έντιμο βίο», τόνισε στην αγόρευση του ο κ. Γιάννης Ηρειώτης, εκφράζοντας μεγάλη πικρία για την απόφαση του δικαστηρίου για τον εντολέα του.

Ο συνήγορος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Πόσο άλλο θα τιμωρηθεί;», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» του Σαχπατζίδη (η απόφαση για κατ´ εξακολούθηση και κατ´ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος, επισύρει ποινή 10-20 ετών).

Κόρη του η Αρετή, άμεμπτη η Γκούντρουν

Το παρελθόν της Αρετής Τσοχατζοπούλου, με σπουδές και επαγγελματική δράση που είχαν ως άξονα την προσφορά προς τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο συνήγορός της κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η υπεράσπιση υπενθύμισε ότι η κόρη του πρώην υπουργού έχει ήδη παραχωρήσει τα τρία επίμαχα ακίνητα της υπόθεσης στο ελληνικό Δημόσιο. «Δεν πρέπει να αξιώνουμε από συγγενικά πρόσωπα να γίνουν κατήγοροι», πρόσθεσε ο συνήγορος. «Η ελληνική έννομη τάξη διέπεται από την αρχή της επιείκειας, για συγγενικά πρόσωπα, ακόμη και για ψευδορκία, και υπόθαλψη εγκληματία».

Ελαφρυντικά και για την πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντεχάουερ, ζήτησε ο κ. Δημητρακόπουλος. «Όταν ενεπλάκη στην υπόθεση, η Γκούντρουν ήταν 68 ετών, μέχρι τότε είχε άμεμπτη παρουσία. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. είχε εξάρτηση από τον Άκη Τσοχατζοπουλο, με τη μηνιαία διατροφή που της χορηγούσε. Δεν μπορούσε να του αρνηθεί την οικονομική εξυπηρέτηση που της ζήτησε»…

«Άψογος οικογενειάρχης με δημόσια δράση»

Τα στοιχεία που συγκροτούν και συνθέτουν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ανέδειξε στην αγόρευσή του για τον Γιάννη Σμπώκο, ο συνήγορός του, κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για λευκό ποινικό μητρώο, άψογη οικογενειακή ζωη, και επιτυχή ενασχόληση με το επάγγελμα του μηχανικού, αφότου ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Δεν ακούστηκε τίποτε ποτέ», σημείωσε ο κ. Λυκουρεζος, ζητώντας παράλληλα το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

«Δεν υπάρχει κοινωνικός σβηστήρας, να σβήσει τη δημόσια δράση του», πρόσθεσε ο έτερος συνήγορος Σμπωκου, κ. Τάκης Μιχαλόλιας, υπογραμμίζοντας το λαμπρό παρελθόν του εντολέα του.

«Σ’ ένα χρόνο άλλοι θα είναι έξω»

Εκπροσωπώντας τον Αστέριο Οικονομίδη, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «δυσμενέστατο το πλαίσιο ποινής» για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Arcon, ενώ διερωτήθηκε αν μπορεί να θεμελιωθεί το «κατ´ επάγγελμα» ως προς την ενοχη, της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος επικαλέσθηκε τον πρότερο έντιμο βίο του εντολέα του, και επεσήμανε την ύπαρξη βρέφους στη νέα οικογένεια του – «τον είπε μπαμπά, στο δικαστήριο», σημείωσε.

«Κινδυνεύει η κοινωνία από τον Αστέριο Οικονομίδη, όπως τον είδατε τόσο καιρό εδώ;», επεσήμανε και ζήτησε αναλογικότητα στις ποινές που θα επιβληθούν, γεγονός που θα δώσει «αίσθηση Δικαιοσύνης». «Σε ένα, ενάμιση χρόνο, άλλοι θα είναι έξω και ο Οικονομίδης μέσα;», είπε ολοκληρώνοντας την αγόρευση του.

Σε δύο ελαφρυντικά κάλεσαν το δικαστήριο να ενσκήψει οι συνήγοροι της Φρόσως Λαμπροπούλου, κ. Μάριος Ξανθόπουλος και κ. Γιώργος Κροκίδας: τη σχέση εξάρτησης που διατηρούσε η λογίστρια με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, «υπουργό με το μεγαλύτερο εκτόπισμα» αλλα και το γεγονός ότι «το όνομα της δεν συνδέεται ούτε με ένα ευρώ».

Και πρόσθεσε η υπεράσπιση: «η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται, δεν καταστρέφει. Ελπίζουμε ότι η απόφαση ως προς την ποινή της Λαμπροπούλου θα εκδοθεί υπό αυτό το πρίσμα, ότι δεν θα την καταστρέψτε».

«Όταν έχουμε μια προσωπικότητα, όπως αυτή της Ταλίτας – Μαρίας Τσεκούρα, ευπρόσωπα μπορεί να ζητηθεί η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου», επεσήμανε ο συνήγορος της δικηγόρου, κ. Θόδωρος Παναγόπουλος. Η υπεράσπιση ανέδειξε το νεαρό της ηλικίας της Τσεκούρα, το γεγονός ότι το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν το πρώτο της συμβόλαιο, αλλα και την πολύ καλή συμπεριφορά της εντολέως του, για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη της, προκειμένου να φωτιστούν πτυχές της υπόθεσης.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s