"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Σημίτης: Επίδειξη ασχετοσύνης και για την ΑΟΖ – Κι άλλα «διαμάντια» από την ομιλία του Κώστα Σημίτη


prodotes

Προκλητικές ανοησίες για την ΑΟΖ και άλλα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εκστόμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, με τίτλο «Μία σύγχρονη Οδύσσεια», στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε για το θέμα της ΑΟΖ (ΠΗΓΗ: ‘real.gr’ ο σχολιασμός στο τέλος):

 

«Οι εξωπραγματικές φαντασιώσεις για τις δυνατότητες της χώρας αποτελούν ένα μόνιμο φαινόμενο σε ένα μικρό ή και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Είναι αποτέλεσμα ελλιπούς γνώσης και πληροφόρησης αλλά και καλλιέργειας του προτύπου σύμφωνα με το οποίο αρκεί η βούληση για να πετύχουμε το οτιδήποτε.

»Ακραίο παράδειγμα της αυτοκαταστροφικής μυθοπλασίας, για να επανέλθω στο βιβλίο του Βασιλείου, είναι η ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος της Κύπρου το 1974 από τη χούντα.

 

Πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να επέμβουν και εάν επενέβαιναν οι ελληνικές δυνάμεις θα τους απωθούσαν χωρίς δυσκολία.

»Στην υπόθεση των Ιμίων το 1996 η επάνοδος στην ρύθμιση που ίσχυε από τότε που τα Δωδεκάνησα έγιναν ελληνικά, αποτέλεσε για τους ίδιους κύκλους προδοσία. Η Ελλάδα κατ’ αυτούς θα έπρεπε να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία.

 

»Σήμερα η προσοχή τους στρέφεται στην άμεση κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα που απονέμει το Διεθνές Δίκαιο σε μια ζώνη που επεκτείνεται ως τα διακόσια ναυτικά μίλια από την ακτή. Έτσι θα εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται, και τα πετρέλαια που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση.

 

»Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει κατά το Διεθνές Δίκαιο η αρχή ότι, όταν η ζώνη των 200 μιλίων μιας χώρας προσκρούει στη ζώνη μιας άλλης χώρας, όπως συμβαίνει π.χ. στο Αιγαίο, η λύση πρέπει να βρεθεί είτε με κοινή συμφωνία των ενδιαφερομένων χωρών είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

 

Θα πρέπει επομένως η Ελλάδα να επιδιώξει τη συνεννόηση με τις χώρες των οποίων η ΑΟΖ αλληλοεπικαλύπτεται με τη δική της, όπως συμβαίνει ήδη με την Αίγυπτο, και αν η συνεννόηση αυτή αποτύχει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

 

»Το ‘έτσι θέλω’ δεν υποδηλώνει δύναμη αλλά αδυναμία.

Δύναμή μας πρέπει να είναι οι προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων και τη σύνθεση απόψεων.

 

Με τη δημιουργική συνεργασία μας κερδίζουμε αξιοπιστία και απήχηση στη διεθνή κοινότητα είτε στο θέμα της οικονομικής κρίσης είτε στο Κυπριακό είτε στο θέμα της ΑΟΖ και προπαντός αποφεύγουμε καταστροφικά αδιέξοδα.

 

Η χώρα χρειάζεται να διαμορφώσει μια νοοτροπία δημιουργικής πρωτοβουλίας και συνεννόησης.

Τότε θα ξεπεράσει την υστέρησή της και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματά της».

Σχόλιο πρώτο: Προφανώς αστειεύεται ο Κώστας Σημίτης όταν λέει ότι μετά τα Ίμια επανήλθαμε στο status quo ante. Κάποιος να τον πληροφορήσει ότι από τότε ξεκίνησε η συστηματική συζήτηση για τις αποκαλούμενες (από τη δεκαετία του 1980 που την εισήγαγαν οι Τούρκοι) ως «γκρίζες ζώνες».

 

Και ποιος του είπε για κήρυξη πολέμου; Τόσα γραπτά για τις εναλλακτικές λύσεις που διέθετε η χώρα, δεν έχει υποπέσει τίποτα στην αντίληψή του, ή δεν καταλαβαίνει; Εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά;

 

Σχόλιο δεύτερο: Αυτό που αναφέρει ως «έτσι θέλω», την ανακήρυξη δηλαδή της ΑΟΖ, προβλέπεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο που κατά τα άλλα επικαλείται!

Κάποιος να τον πληροφορήσει, ότι πρώτα ανακηρύσσεις μονομερώς την ΑΟΖ που πιστεύεις ότι δικαιούσαι και μετά ακολουθεί η υποβολή ενστάσεων που διευθετούνται με τον τρόπο που αναφέρει!

Έλεος!

 

Με τη μη ανακήρυξη, απλώς καθυστερούμε την έναρξη της διαδικασίας διευθέτησης!

 

Σχόλιο τρίτο: Καταλάβαμε καλά ότι αμφισβητεί ότι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση;

 

Κάποιος να τον πληροφορήσει, ότι όλες οι έρευνες μέχρι στιγμής αποτελούν ισχυρότατες ενδείξεις ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων.

 

Με ποιο δικαίωμα μια κυβέρνηση ή ένας πολιτικός καθυστερεί τη πέραν πάσης αμφιβολίας διαπίστωση αυτών των τόσο θετικών ενδείξεων;

 

Και πόσο μειωμένης αντίληψης πρέπει να είναι για να μην κατανοεί ότι τέτοιες ποσότητες, ναι, θα μας βοηθήσουν καθοριστικά να ξεφύγουμε από την κρίση;

Κι άλλα «διαμάντια» από την ομιλία του Κώστα Σημίτη

 

Δεν ήταν μόνο τα περί ΑΟΖ αυτά που κίνησαν την προσοχή στην περίφημη ομιλία του Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, με τίτλο «Μία σύγχρονη Οδύσσεια», στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών.

Επιτέθηκε και στον νεποτισμό, την οικογενειοκρατία, κάτι το οποίο κατά βάση είναι σωστό.

Είναι όμως «επαρκής» η κριτική του;

 

Ας δούμε τι είπε, όπως το μετέφερε στο ρεπορτάζ του το «real.gr» που διαβάσαμε:

«Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η απαξιωτική έκφραση ‘παιδί του κομματικού σωλήνα’ για όσους αναδείχθηκαν με βάση την κομματική τους δραστηριότητα.

Υπάρχουν, όμως, και πολύ περισσότερα παιδιά του ‘οικογενειακού σωλήνα’ που στήριξαν την άνοδό τους στις πελατειακές δραστηριότητες των γονέων τους πολιτικών.

 

»Και οι δύο κατηγορίες δεν έχουν αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα, αγνοούν γι’ αυτό τον κόσμο της δουλειάς, την πειθαρχία της εργασίας, το περιβάλλον του εργαζόμενου στο οποίο ζουν οι περισσότεροι πολίτες.

 

Κατά κανόνα, στις δραστηριότητές τους εκτός του κόμματος και της πελατειακής δραστηριότητας, υποτιμούν την ανάγκη προετοιμασίας, τη σχεδιασμένη δουλειά, τη συστηματική δράση. Η πολιτική τους καριέρα είναι μια καριέρα ρουτίνας με στόχο την επανεκλογή.

 

»Έτσι συνεχίζουν τα προβλήματα του τόπου να υπάρχουν αναλλοίωτα παρά την αλλαγή προσώπων.

Ιδίως σήμερα, όπου ένα μεγάλο τμήμα της εθνικής πολιτικής είναι συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πολιτική και επηρεάζεται από τον τρόπο εργασίας των ευρωπαϊκών οργάνων και σχέσεων, η άγνοια ενός συστηματικού τρόπου επαφών και συνεργασίας μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αρνητική. Αποτέλεσμα είναι συνήθως να δημιουργείται η εικόνα αδράνειας, αγνόησης των κοινοτικών κανόνων με δυσάρεστα αποτελέσματα για την εικόνα της χώρας».

 

Καλά μας τα λέει ο πρώην πρωθυπουργός, με την υποψία της πλειοψηφίας των συναδέλφων, κυρίως των πολιτικών συντακτών, ότι η κριτική του εστιάζεται, ή μάλλον έχει στόχο κυρίως τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ η «μπάλα» παίρνει πλήθος πολιτικών, μεγαλύτερα ή μικρότερα «τζάκια».

 

Τα ίδια έχουμε εκφράσει κι εμείς ως κριτική στο παρελθόν από δημοσιεύματά μας.

Η διαφορά είναι όμως, ότι η εικόνα θα ήταν ελλιπής, άρα παραμορφωμένη, εάν παραμείνουμε μόνο σε αυτούς που «έλαβαν το χρίσμα» από τον μπαμπά ή τη μαμά, χωρίς δηλαδή να έχουν πρώτα καταξιωθεί στον επαγγελματικό στίβο, προτού έρθουν και υποστηρίξουν ότι έχουν τον τρόπο… να μας σώσουν.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι πολιτικοί είναι μια ακόμα επαγγελματική τάξη.

 

Άρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οικογένειες, αλλά ΟΛΟΙ οι πολιτικοί που έκατσαν στο σβέρκο της κοινωνίας – με την ψήφο ανοχής της βέβαια – για πολλές δεκαετίες, οπότε τίθεται ένα θέμα και για αυτούς, πότε ακριβώς πρόκαναν που θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Χαρίλαος Φλωράκης, να καταξιωθούν επαγγελματικά.

Εκτός κι αν η απόκτηση ενός διδακτορικού τίτλου θεωρείται επαγγελματική καταξίωση…

 

Αυτό το τελευταίο είναι «σπόντα» με σκοπό να συμπεριλάβουμε και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό στην ομάδα των πολιτικών που αποτελούν κακοδαιμονία για τη χώρα.

Επαγγελματίας πολιτικός εξελίχθηκε και αυτός.

 

Ψέματα είναι ή θα τον εξαιρέσουμε διότι δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια;

Δεν φταίει όμως και δεν μπορείς να τον ψέξεις.

 

Δημοκρατικότατα εξελέγη, όπως και όλοι οι άλλοι.

Άρα, το πρόβλημα επιστρέφει πάλι στα χέρια των ψηφοφόρων, διότι τελικά εμείς οι ίδιοι που καταγγέλλουμε, έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη.

defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s