"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Να τι θα παρελάσει ο ΕΣ στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη


e-d

«Λελογισμένη» και «οικονομική» θα είναι η παρουσία των μηχανοκίνητων και των πτητικών μέσων του Ελληνικού Στρατού κατά την επικείμενη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και ως αποτέλεσμα της ενδο-κυβερνητικής σύγκρουσης που ξέσπασε με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του αντιπροέδρου, Ευ. Βενιζέλου.

Το σύνολο των μηχανοκίνητων μέσων και του προσωπικού που τα υπηρετεί θα προέλθουν από σχηματισμούς και μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης προκειμένου να περισταλεί όσο το δυνατόν περισσότερο το οικονομικό κόστος.

 

Για αυτό τον λόγο οπλικά συστήματα που αποτελούν την κορωνίδα των μέσων του Ελληνικού Στρατού, όπως τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4, τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000GR και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας TOR-M1 και ASRAD-Hellas θα απουσιάζουν.

Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξοπλίζουν σχηματισμούς και μονάδες που εδρεύουν σε περιοχές σε μέση ή μεγάλη απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «defence-point.gr» τα μηχανοκίνητα μέσα που θα παρελάσουν είναι τα ακόλουθα:

>13 άρματα μάχης Leopard 1A5 (μία Ίλη Αρμάτων Μάχης – ΙΜΑ) της εδρεύουσας στο Λιτόχωρο XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ) «1ο Σύνταγμα Ιππικού Φλώρινα»

>13 ΤΟΜΠ M113A1 (μηχανοκίνητος λόχος πεζικού)

>4 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων (ΤΟΜΟ) M106A1 με όλμο 4,2 ιντσών και ένα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) M113 (διμοιρία όλμων)

>8 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3 διαμετρήματος 155 χλστ. (δύο πυροβολαρχίες)

>4 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) M270A1 MLRS και ένα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) M577A2

>4 ελαφρά τροχοφόρα (4×4) τεθωρακισμένα οχήματα VBL

>4 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων παντοδαπού εδάφους HMMWV εξοπλισμένα με πολυβόλα βομβίδων H&K GMG των 40 χλστ.

>4 κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα MILAN επί τροχοφόρων (4×4) οχημάτων γενικής χρήσης Mercedes Benz MB-240GD

>4 ερπυστριοφόροι τεθωρακισμένοι εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων TOW M901A2 ITV

>4 κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα 9M133 Kornet-E επί τροχοφόρων οχημάτων πολλαπλών χρήσεων παντοδαπού εδάφους HMMWV M1114GR

>1 στοιχείο του μέσου βεληνεκούς συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Improved HAWK

Ενώ από πλευράς πτητικών μέσων τα ακόλουθα:

>2 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache

>2 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook

>2 ελικόπτερα τακτικών μεταφορών NH-90

Τα ανωτέρα μηχανοκίνητα και πτητικά μέσα αντιπροσωπεύουν επαρκώς το οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού ενώ ταυτόχρονα η συμμετοχή τους συμβιβάζεται με τη δυσάρεστη δημοσιονομική πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια αποτελούν τη «χρυσή τομή», τον συγκερασμό που οι συνθήκες επιβάλλουν.

Φυσικά, όπως όλοι θα ενθυμούνται, καθώς αφορά το πολύ πρόσφατο παρελθόν, το κόστος της συμμετοχής των μηχανοκίνητων και πτητικών μέσων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου λίγο έλλειψε να αναδειχθεί σε κύριο ζήτημα που μάλιστα προκάλεσε και «τριγμούς» στην δικομματική κυβέρνηση.

Αποτέλεσε επίσης αντικείμενο βαρύγδουπων πολιτικών αναλύσεων για την κυβερνητική σκοπιμότητα που καθοδήγησε τη σχετική απόφαση. Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της «ελαφρότητας» που μας διακρίνει ως λαό, η οποία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη αγγίζει τη γελοιότητα.

Θα κλείσουμε με μία κυνική αλλά απόλυτα πραγματική παρατήρηση.

Η παρέλαση, όπως και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα, απαιτεί από το προσωπικό του Ελληνικού Στρατού αλλά και των άλλων δύο Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν, συστηματική και εντατική προετοιμασία.

Δεν είναι απαραίτητο όλοι να συμφωνούν με την ανάγκη της διεξαγωγής της (η συζήτηση είναι μεγάλη, αλλά εμείς δηλώνουμε εκ προοιμίου ότι συμφωνούμε), αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με σοβαρότητα και σεβασμό στην προσπάθεια οργάνωσης και διεξαγωγής.

defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s