"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Πολεμική Αεροπορία

117 Πτέρυγα Μάχης – Mε τα θρυλικά Φαντάσματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


daf2bbcc481f0cf083f5d1524716cf65_L

Επιχειρώντας κυρίως από την μητρική τους βάση, τα AUP θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να απλώνουν τα φτερά τους πάνω από το Αιγαίο, προσφέροντας τις υπηρεσίες στους στην Πατρίδα, την στιγμή που τα δεδομένα είναι ήδη αρκετά δυσοίωνα…

Γράφει ο: Βασίλης Παρασκευόπουλος
Φωτογραφίες: ΠΑ

Εν έτη 2013 τα πεδία μάχης απαιτούν σύγχρονα οπλικά συστήματα, ώστε τα τελευταία να μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα.

Πολλοί θεωρούν πως »παλιές» τέτοιες πλατφόρμες δεν θα έχουν πιθανότητες επιβίωσης σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων, με έντονο τον παράγοντα του ηλεκτρονικού πολέμου και των παρεμβολών.

Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζει με επιτυχία η Πολεμική Αεροπορία με την χρήση του »αγέραστου» F-4E Phantom.

Η πασίγνωστη πλατφόρμα που μετρά ήδη 50 έτη ζωής και πάνω από 5000 μονάδες παραγωγής, επιχειρεί από δυο Μοίρες, την 338 Μοίρα Δίωξης / Βομβαρδισμού »Άρης» και την 339 Μοίρα Παντός Καιρού »Αίας», που εδρεύουν αμφότερες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Επιχειρώντας κυρίως από την μητρική τους βάση, τα AUP θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να απλώνουν τα φτερά τους πάνω από το Αιγαίο, προσφέροντας τις υπηρεσίες στους στην Πατρίδα.

Το Ιπτάμενο και Τεχνικό Προσωπικό της 117 Πτέρυγας Μάχης συνεχίζει να προσφέρει αγόγγυστα το 100% των δυνατοτήτων του, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα α/φη, έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Στο Σχολείο Όπλων Τακτικής, γνωστό και ως ΣΟΤ, τα F-4E AUP καλούνται να αντιμετωπίσουν νεότερα α/φη.

Ένας αριθμός επιλεγμένων α/φων F-4E (από το πρόγραμμα Peace Icarus I και ΙΙ) δέχτηκε πρόγραμμα αναβάθμισης μετά από απόφαση της ΠΑ το 1998. Αυτό περιελάμβανε την εγκατάσταση του σύγχρονου Radar AN/APG-65 GR, νέου υπολογιστή αποστολής, ΗUD, έγχρωμων οθονών πολλαπλής λειτουργίας, GΡS/ΙΝS, ΙFF Ιnterrogator, ασύρματου V/UΗF, υψομέτρου – Radar, καταγραφέα εικόνας-βίντεο κ.α. Οι αλλαγές αυτές επέτρεψαν τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων ΑΙΜ-120 AMRAAM καθώς και άλλων προηγμένων όπλων αέρος/εδάφους, ενώ επεκτάθηκε η επιχειρησιακή τους ζωή έως και το έτος 2015. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε σε 315 εκατομμύρια δολάρια και μετά την ολοκλήρωση τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη έλαβαν τον τίτλο F-4E Peace Icarus 2000 (PI2000). Το πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-4Ε πέταξε στις 28 Απριλίου 1999.

Τα α/φη αυτά ονομάστηκαν ''AUP'', από το Avionics Upgrade Program, όπως επίσημα ονομάστηκε η αναβάθμιση από την συνεργασία της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (DASA) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Tα αναβαθμισμένα αεροσκάφη έλαβαν τον τίτλο F-4E Peace Icarus 2000 (PI2000). Το πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-4Ε πέταξε στις 28 Απριλίου 1999.

Kαι οι δύο Μοίρες εδρεύουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Τα α/φη αυτά ονομάστηκαν »AUP», από το Avionics Upgrade Program, όπως επίσημα ονομάστηκε η αναβάθμιση από την συνεργασία της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (DASA) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Tα πληρώματα των Phantom εκπαιδεύονται σε πακέτα COMAO, σε αποστολές αναχαίτισης, μέρα και νύχτα.

f4 04

Τα πληρώματά τους βγήκαν σύντομα διαθέσιμα στα νέα όπλα και αποτέλεσαν μια σημαντική ''απειλή'' σε νεότερα α/φη και αντιαεροπορικά συστήματα.

Η 338 Μοίρα έχει σαν πρωτεύοντα ρόλο τον βομβαρδισμό και σαν δευτερεύοντα την αναχαίτιση. Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιεί ειδικά όπλα, όπως πυραύλους MAVERICK και laser guided βόμβες για A-G αποστολές και βλήματα ΑΙΜ-120B AMRAAM για αποστολές αναχαίτισης. Μετά την αναβάθμιση, τα »νέα» Phantom απέκτησαν πρωτοφανείς – για τα μέχρι τότε δεδομένα τους – δυνατότητες. Τα πληρώματά τους βγήκαν σύντομα διαθέσιμα στα νέα όπλα και αποτέλεσαν μια σημαντική »απειλή» σε νεότερα α/φη και αντιαεροπορικά συστήματα.

Μετά την αναβάθμιση, τα ''νέα'' Phantom απέκτησαν πρωτοφανείς –για τα μέχρι τότε δεδομένα τους- δυνατότητες.

Μετά την αναβάθμιση, τα ''νέα'' Phantom απέκτησαν πρωτοφανείς –για τα μέχρι τότε δεδομένα τους- δυνατότητες.

Επιχειρώντας κυρίως από την μητρική τους βάση, τα AUP θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να απλώνουν τα φτερά τους πάνω από το Αιγαίο, προσφέροντας τις υπηρεσίες στους στην Πατρίδα, την στιγμή που τα δεδομένα είναι ήδη αρκετά δυσοίωνα...

Οι αλλαγές επέτρεψαν τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων ΑΙΜ-120 AMRAAM καθώς και άλλων προηγμένων όπλων αέρος/εδάφους, ενώ επεκτάθηκε η επιχειρησιακή τους ζωή έως και το έτος 2015.

Στο Σχολείο Όπλων Τακτικής, γνωστό και ως ΣΟΤ, τα F-4E AUP καλούνται να αντιμετωπίσουν νεότερα α/φη, όπως τα F-16M της 335 Μοίρας και τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας. Μέσα από ένα επίπονο και αρκετών ημερών πρόγραμμα πτήσεων, διαλέξεων και απενημερώσεων, τα πληρώματα των Phantom εκπαιδεύονται σε πακέτα COMAO (Combined Air Operations), σε αποστολές αναχαίτισης, μέρα και νύχτα, με κάθε καιρό… Τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά και για τις δυο Μοίρες.

Ένας αριθμός επιλεγμένων α/φων F-4E (από το πρόγραμμα Peace Icarus I και ΙΙ) δέχτηκε πρόγραμμα αναβάθμισης μετά από απόφαση της ΠΑ το 1998.

Η πασίγνωστη πλατφόρμα που μετρά ήδη 50 έτη ζωής και πάνω από 5000 μονάδες παραγωγής, επιχειρεί από δυο Μοίρες, την 338 Μοίρα Δίωξης / Βομβαρδισμού ''Άρης'' και την 339 Μοίρα Παντός Καιρού ''Αίας''.

Επιχειρώντας κυρίως από την μητρική τους βάση, τα AUP θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να απλώνουν τα φτερά τους πάνω από το Αιγαίο, προσφέροντας τις υπηρεσίες στους στην Πατρίδα, την στιγμή που τα δεδομένα είναι ήδη αρκετά δυσοίωνα…

Η χώρα βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική θέση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Ιπτάμενο και Τεχνικό Προσωπικό της 117 Πτέρυγας Μάχης συνεχίζει να προσφέρει αγόγγυστα το 100% των δυνατοτήτων του, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα α/φη, έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

defenceline.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s